Allah’la Aramızı Nasıl Düzeltiriz

Nefsin Terbiyesi

Haris El Muhasibi

Nefsin Terbiyesi Gönderileri

Nefsin Terbiyesi kitaplarını, Nefsin Terbiyesi sözleri ve alıntılarını, Nefsin Terbiyesi yazarlarını, Nefsin Terbiyesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
168 syf.
10/10 puan verdi
Nefsin Terbiyesi İncelemesi
Öncelikle eser hakkında fikirlerimi beyan etmeden evvel eserin sahibi hakkında kısa bir beyanda bulunmak isterim ki Haris el-Muhasibi kendi alanı itibariyle değeri paha biçilemez bir kişidir. Tasavvufa olan bakış açısı ve bize aktarımı oldukça başarılıdır. Epeyce uzun zaman önce yazdığı eser yeni yazılmış gibi kalplerde güzel bir esinti bırakmakta. Esere gelince kişinin nefsiyle olan mücadelesi ve nefsine karşı nasıl hazırlık yapmasıyla ilgili sorulara güzel cevaplar bulabileceğimiz bir eserdir. Ayet-i kerîmelere ve hadîs-i şeriflere sık sık yer verilmesi insana daha da güvende hissettiriyor. Herkesin özellikle nefsiyle mücadele etmek isteyen kişilerin bu eseri başucu kitabı olarak kullanacağından şüphem yok. Naçizane tavsiyemdir. Ben severek ve doya doya okudum. Hemen okuyayım da bitsin denilecek bir eser olmadığını da eklemek isterim. Hissede hissede, doya doya ve içtenlikle söylenene uyarak kitabı okursanız size faidesi o kadar artacaktır. Sevgilerle…
Nefsin Terbiyesi
Nefsin TerbiyesiHaris El Muhasibi · Hayy Kitap · 200935 okunma
Hakikat kendi ehlinde neşe bırakmaz, batıl ise kendi ehline ahiretten nasip bırakmaz.
Reklam
Bugünkü yakının olan, yarın kabirde de yakınındır. Bugünkü amelin yarınki amelindir. Yakınının kim olduğuna, amelinin ne olduğuna bak.
Kim zühdü dilerse, dünyalık olarak insanların elinde bulunan pek çok seyi az, kendisinde bulunan az bir dünyalığı çok görsün. İnsanların kendisine yaptığı en büyük eziyetleri küçük; kendisinin insanlara yaptığı küçük eziyetleri büyük kabul etsin.
Kesin olarak bil ki, dünya bütünüyle, azı-çoğu, tatlısı-acısı, başı-sonu; velhasıl bütün her şeyi ile Allah'ın kulunu imtihan etmesi ve denemesidir.Dünyanın musibetleri çokça, çeşit çeşit ve farklı farklı olsa da, onların tamamı iki özelliktedir: Şükür ve sabır. Ya nimete şükredilir ya da musibete sabredilir. Allah Teâlâ şöyle buyurmuştur : "Biz, insanların hangisinin daha güzel amel edeceğini deneyelim diye yeryüzündeki her şeyi, dünyanın kendine mahsus bir ziynet yaptık." (Kehf,7)
Allah'ın hoşlanmadığı şeyleri bilmezlikten gelmek kalbin katılaşmasına yol açar. Kalbin katılaşması ise amellerin tadının gitmesine yol açar. Amellerin tadının gitmesi ibadetlerin azalmasına sebep olur. İbadetlerin azalması şükrün azalmasını doğurur. Şükrün terki ise ,amellerin bozulması, talep ettiğinden mahrum kalma ve yükselmenin durmasıyla noktalanır.
Reklam
Kendisinde iyilik bulunmayan, iyiligin de kendisiyle birlikte bulunmadığı kötülüklerin en kötüsü, kibirdir. Kendisinde kötülük bulunmayan iyiliklerin en iyisi ise tevazudur. Bu da kendj nefsini insanlardan aşağı koymaktır.
246 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.