Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Nietzsche ve Hıristiyanlık

Halime Güney
Nietzsche felsefi düşünce sistemini, geleneksel-kültürel kalıplaşmış bütün değer ve anlayışların, özellikle Hristiyanlığın temelden eleştirisi üzerine inşa etmiştir. Bu eleştiriler onun, Protestan papaz bir babanın güdümünde, dindar bir Hristiyan aile ortamında yetişmiş olması hasebiyle dikkate değerdir. “Üstinsan”, “Bengidönüş”, “Güç İstenci”, “Amor-fati”, “Öte-Umut” gibi geliştirdiği kavram ve teorilerin hemen hepsi Hristiyanlığı eleştirisiyle yakından ilişkilidir. Felsefesinin birtakım çarpıtma ve yanılgılar neticesinde ateizmle bağdaştırılmasına neden olan, “Tanrı Öldü” söylemi de yine aynı şekilde Hristiyanlık eleştirisiyle ilgilidir. Nietzsche, XIX. Yüzyıl Avrupası’nın içinde bulunduğu durumu ve Hristiyan inancının bu duruma olan etkisini “Tanrı Öldü” formülüyle özetlemiştir. Dolayısıyla felsefi perspektifte bu söylem bir temenniyi değil; durum tespitini ifade etmektedir. Esasen Nietzsche’nin felsefesi Hristiyanlığa karşı bir başkaldırı ve meydan okuma felsefesi olarak tanımlanabilir. Bu kitap Nietzsche’nin doğumundan ölümüne kadar olan süreçte Hristiyanlık ile arasındaki bağı kronolojik bir incelemeye tabi tutarak ele almaktadır. Özgün bir dille yazılmış ve retoriksel açıdan zengin eserleri ışığında, Nietzsche’yi ve Hristiyanlık eleştirisini tanıtmayı amaçlamaktadır.
Yazar:
Halime Güney
Halime Güney
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 46 dk.Sayfa Sayısı: 168Basım Tarihi: 2020Yayınevi: İlke Yayıncılık
ISBN: 9786055961985Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
168 syf.
6/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Çok fazla satırın altını çizerek okuduğum bir kitap: Nietzsche ve Hristiyanlık. • Aslında yazarın tez konusuymuş, emeği güzel sonuçlanınca da kitaplaştırılması düşünülmüş. İyi ki de bizlere sunulmuş. • Elimde, geçen aylarda aldığım Nietzsche’nin Böyle Söyledi Zerdüşt kitabı vardı. Ancak okumak için kendimi yeterli bulmuyordum. Tam olarak anlayamazsam kaygısı vardı içimde. Sonra bu kitapla tanıştım. Boşuna bekletmemişim Zerdüşt kitabını. • Nietzsche hakkında merak ettiğim tüm bilgileri edindim neredeyse bu kitap sayesinde; yaşamını, hayat görüşünü, kitaplarını dönemsel olarak hangi duygu ve düşünce çerçevesinde yazdığını, Hristiyanlık’a bakış açısını ve birçok şeyi...Şimdi çok daha donanımlıyım Nietzsche hakkında. • Nietzsche’nin İnsanca Pek İnsanca, Gezgin ve Gölgesi, Ecce Homo kitaplarını da aldım bugün. Kronolojik sıraya göre okumaya karar verdim. Hangi kitabı hangi düşüncelerin etkisi altında yazdığını da az çok biliyorum artık. • Bu arada, kitap aslında tez ödevi olarak hazırlandığı için genel hatlarıyla makalelerden oluşuyor. Ama asla makale okuyormuş gibi hissetmiyorsunuz. Akıp gidiyor, sıkmıyor. • Nietzsche’nin düşünce yapısını merak ediyorsanız ve yazdıklarını anlamlandırma endişesi taşıyorsanız bu kitabı okumanızı öneririm. • • Edebiyatla kalın.
Nietzsche ve Hıristiyanlık
Nietzsche ve HıristiyanlıkHalime Güney · İlke Yayıncılık · 202011 okunma
Reklam
168 syf.
·
Puan vermedi
·
16 saatte okudu
Friedrich Nietzsche ile ilk tanışıklığım Irvın D. Yalom'un kaleme aldığı "Nietzsche Ağladığında" kitabıdır. Daha sonra Halime Güney'in akıcı ve anlaşılır bir dille yazmış olduğu "Nietzsche ve Hristiyanlık" kitabıyla karşılaşıp Nietzsche'nin bilinenin aksine eserlerinde çoğu zaman din olgusunu değil Hristiyanlığı eleştirdiğini görmekteyiz. Hristiyanlığın; insanın doğuştan sahip olduğu inanma eğilimini karşılayacak ve tatmin edecek nitelikte olmadığını ele almıştır. Ayrıca ateizmin yaygınlaşması durumunu insanlığın başına gelen büyük felaketlerden biri olarak nitelendirmiştir. Yazar, Nietzsche hakkında yanlış bilinenleri gün yüzüne çıkarmış ve eserini nadide bir uslüpla kaleme almıştır. Okurken asla sıkmayan aksine merakla okumak isteyeceğiniz bir kitap. Felsefeye çok yatkınlığım olmamasına rağmen tek soluktu okudum.
Nietzsche ve Hıristiyanlık
Nietzsche ve HıristiyanlıkHalime Güney · İlke Yayıncılık · 202011 okunma
168 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Her ne kadar kitaplara başlamadan önce girişte yer alan biyografi ve önsöz bölümlerini mutlaka okusam da, keşke yazarların hayatlarını ve düşünce dünyalarını daha yakından tanıma fırsatı bulabilsek diye iç geçiriyorum sık sık. Ne yazık ki bu mümkün olamıyor her zaman. Bizler de eserleri yazarlarından bağımsız olarak değerlendirebiliyor, yüzeysel
Nietzsche ve Hıristiyanlık
Nietzsche ve HıristiyanlıkHalime Güney · İlke Yayıncılık · 202011 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.