Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Nietzsche ve İnsan

İoanna Kuçuradi

Nietzsche ve İnsan Sözleri ve Alıntıları

Nietzsche ve İnsan sözleri ve alıntılarını, Nietzsche ve İnsan kitap alıntılarını, Nietzsche ve İnsan en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Günün birinde daha nelerin tarih olacağı önceden kestirilemez. Geçmiş, belki de, aslında daha açığa çıkarılmamıştır.
Hakikatte, bütün yapıp ettiklerimiz ve bilgimiz sürekli bir akıştır; aralarında boşluklar bulunan olaylar dizisi değil.
Reklam
İnsanları "daha iyi yapma" çabası, "iyi" ile "kötü" yü zıt iki "realite", zıt iki "değer" olarak kabul eden bir anlayışa dayanır. Bu anlayış "iyi ile kötü zıtlığında, iyi ile kötünün karşılıklı olarak birbirini şart koşmasının tartışılamayacak kadar kesin olduğunu kabul etmez ;aksine ikincisi ortadan kalkmalı, yalnız birincisi kalmalıdır; birinin var olma hakkı vardır, diğeri ise hiç var olmamalıydı. " Anacak bu insan realitesinin yarısını dondurmak demektir. Çünkü bu, başka başka yapılı insanların, zıt değerlendirmeler yapan insanların varlığını görmemezlikten gelmek, hayattaki bu ilişiği görmek istememek demektir;hayatın ve kişinin çatışmalı yapısını, sürekli olarak çatışan değerlendirme tarzlarının kaçınılmazlığını görememek demektir;insanları bir gerçeğin yarısını ağır bastırarak "terbiye etmek" le yobazlar meydana getirmeyi istemek demektir.
İnsanlar, başkalarının yargı gücüne kendi yargı güçlerinden çok güvenirler.
İki türlü acı çeken insan vardır: bir yandan hayatın dopdoluluğundan acı çekenler, dionizik bir sanat isteyenler ve hayatı trajik bir şekilde gören ve kavrayanlar, diğer yandansa hayatın yoksullaşmasından acı çekenler, sanatla ve bilgiyle dinlenmeyi, sükûneti, dümdüz denizi, kendilerinden kurtulmayı arayanlar.
Sayfa 102Kitabı okudu
Dünya, daha fazla dünya hiç olmamıştı; sevgi ve iyilikten daha yoksun hiç olmamıştı.
Reklam
İnsanlar alıştığı şeyden kopamıyorlar, kendileriyle çarpışamıyorlar; çünkü tembel ve korkaktırlar, çünkü tembel ve korkaktırlar. Başkalarının kendileriyle ilgili düşüncelerinden korkarlar; çünkü rahatlarına düşkündürler.
“Nerede canlı bir varlık buldumsa, orada kuvveti istemeyi de buldum.” Zerdüşt’ün bir sözüdür bu. Bütün insanların istediği şeylerin temelinde, kendilerini kuvvetli duyma istemleri vardır.
Tek tek eylemlerin ahlaklı veya ahlakdışı diye ayrılması, dinin bir görüşünden ileri gelen "psikolojik" antropolojik bir yanılmadır. " 'Moral' ve 'moral dışı' zıt kavramlarını ortaya koymuş psikolojik yanılma, 'bencil olmama', 'egoist olmama', 'kendine hayır deme' görüşüdür. - Hepsi gerçek dışı, uydurma. Bu yanılmanın nedeni, belli bir yapıda olan insanların, sürü insanının, realiteye tabii değerine aykırı değerlendirmesidir.
Özgür insan, realiteye çevresini ve zamanını yöneten moralin gözlükleriyle bakarak fikir yürütmez; insanlar karşısında yargıç rolü oynamaz.
473 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.