Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Nöbetçi Filozof

Ian Olasov

Nöbetçi Filozof Gönderileri

Nöbetçi Filozof kitaplarını, Nöbetçi Filozof sözleri ve alıntılarını, Nöbetçi Filozof yazarlarını, Nöbetçi Filozof yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"İnsanları kendi eylemlerinden sorumlu tutmaktansa daha iyi olmaları için eğitiriz, ikna ederiz veya ilaçla tedavi ederiz."
Sayfa 30
Beyinlerimiz her yerde zihin görmek için büyük çaba harcıyor
Reklam
İlkokul çağındaki bir grup çocukla birlikte birkaç aile tezgâhımıza geldi ve annelerden biri kızına felsefi bir sorusu olup olmadığını sordu. "Freud mu daha iyi, Jung mu? diye soran bu çocuğun, bu iki filozof-psikolog hakkında epey bilgi sahibi olduğunu, rüyalarımızı nasıl hatırladığımız ve ne anlama geldikleri hakkında son derece ilginç ve özgün fikirler geliştirdiğini öğrendim. Yine de o yaştaki bir çocuğun bile felsefeden bahsetmenin, büyük filozoflardan bahsetmek olduğunu sanması beni biraz üzdü. Demek istediğim, tarihe adını yazdırmış dehalardan bahsetmek, başkalarının ne düşündüğünü anlamaya çalışmak elbette önemli, fakat lütfen ama lütfen kendi fikirlerinizi de ciddiye alın.
Geçmişte yaptığı yanlış tahminleri asla yüzüne vurulmayan bir siyaset yorumcusu ile yeni deneyleri geliştirmek için hatalarını düzenli olarak dergilerde yayınlayan bir bilim insanını kıyaslayın.
İnsanların hatıralarında yaşayacaksın" veya "Enerjin sonsuza dek dünyada kalacak gibi şeyler söyleyenler oluyor elbette. Bu türden fikirler iç rahatlatıcı olabilir, fakat bunların ölümsüzlükle eşdeğer olduğunu söyleyemeyiz. Bu elbette üzücü bir durum, fakat ilginç ve güzel bir yanı da var. İnsanlar fanilikleri üzerine düşününce, önceliklerini şaşırtıcı şekillerde değiştirirler genelde. Mesela rapçi Nas söyle diyor: "Hayat boktan, sonunda ölüp gidiyoruz, işte bu yüzden kafayı çekiyoruz / Çünkü ne zaman öleceğimizi hiç birimiz bilmiyoruz." Filozof ve psikolog Karl Jaspers, ebedi şeylerin deneyimlerine odaklanmamız gerektiğini söyler. Ortaçağa Hristiyanları, daha iyi birer ortaçağa Hıristiyanı olmamız gerektiğinden bahsederler (başka ne diyeceklerdi ki?). "73. Sone'sinde Shakespeare, daha iyi sevgililer olmamızı tembihler. Halihazırda ilişkisi olanlara yönelik bir flört servisi olan Ashley Madison da "Hayat kısa, arada kaçamak yapın" der. Tüm bu karakterler faniliklerine dayanarak birbirinden çok farklı sonuçlara ulaşıyor olsalar da ben çoğunun ortak bir noktası olduğunu düşünüyorum. Sanki hepsi de sonsuza kadar (ya da en azından normalden çok daha uzun) yaşayabilsek hissedebileceğimize benzer bir duyguya ulaşmaya çalışıyorlar. Çıkardıkları sonuçların doğru olup olmadığını bilmiyorum, fakat insanın kendi ölümü üzerine kafa yorması, en önemli değerlerinin su yüzüne çıkmasına yardımcı oluyor. Filozof Steven Luper'in de dediği gibi, "Ölümden korkmak, hayatı sevmenin diğer yüzüdür."
Tezgaha gelen bir ziyaretçiyle deneyim kabini hakkında konuşuyorduk. Size istediğiniz deneyimi yaşatabilecek bir makine olduğunu hayal edin. Mesela ünlü bir kemancı olmak istiyorsanız, makine size ünlü bir kemancının hayatını veriyor. Bu deneyimler gerçek değil elbette, bu yüzden hayatınız boyunca makinede kalmanız gerekiyor. Gerçek dünyadaki sorumluluklarınızı bir kenara bırakacak olursak, bu makineye girmek ister miydiniz? (Eğer girmem diyorsanız, o zaman mutluluk sadece iyi hissetmekten fazlası mıdır? Sohbet ettiğim ziyaretçi, neden makineye girmeyeceğine dair harika bir cevap verdi. Bizi mutlu eden şeyleri farklı farklı vesilelerle yeni şeyler deneyerek keşfederiz. Nelerin hoşumuza gittiğini bu şekilde keşfetmemiz gerekir .Fakat makineye girdiğinizde elinizde sadece o güne kadar keşfettiğiniz zevkleriniz vardır. Makine size sadece bunları verecekse, henüz keşfetmediğiniz sürpriz mutlulukları kaçırmış olmaz mısınız?
Reklam
Sayısız şüphe ve çıkmazla dolu, asla sağlam bir zemine oturmayan, daima saçmalamanın sınırlarında gezen veya gerçek hayatla bağını yitirebilen bir iş. Fakat dediğim gibi, felsefe alt tarafı zor bir iş, imkansız değil.
200 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Merhaba 1000K :)) Yeni bir inceleme ile karşınızdayım. Kitapçıya gittiğimde felsefe bölümünün karşısına geçtim ve acaba ne okuyabilirim diye düşündüm. Derken Nöbetçi Filozof dikkatimi çekti. Nöbet sistemine göre çalıştığım zamanları özlediğim için belkide. Kitabımız ; büyük felsefi sorunların günlük hayattaki sorunlarla bağlantılı olarak açıklanmaya çalışıldığı, sade bir anlatımla yazılmış , eğlenceli ve bilgi verici bir eser. Yazarımız bir üniversite hocası, aklına gelen, semt pazarında felsefe tezgahı açmak gibi sıradışı bir fikirle yola çıkıyor. Bu tezgahta halk gelsin alışveriş yapsın düşüncesinde. Genel olarak herkesin kafasına takılabilecek soruların cevaplarını bulabileceğimiz güzel bir felsefi söyleşi. Bölümler semt pazarındaki felsefe tezgahında yazarımıza ve beraberindeki akademisyenler sorulan sorular ile başlıyor.Felsefenin sadece filozofların sözü ile öğrenebilecek bir bilim dalı olmadığını gözler önüne seriyor. Ki bence de çok haklı. Siz de kafanızdaki soruların cevabını merak ediyorsanız, bunun üzerine düşünmek ve gerçek anlamda felsefe yapabilme imkanına sahip olmak istiyorsanız: Buyrun bu kitabı okuyun...
Nöbetçi Filozof
Nöbetçi FilozofIan Olasov · Metropolis Yayınları · 202120 okunma
43 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.