Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sait Faik

Notos Sayı: 45

Notos Dergisi

Notos Sayı: 45 Gönderileri

Notos Sayı: 45 kitaplarını, Notos Sayı: 45 sözleri ve alıntılarını, Notos Sayı: 45 yazarlarını, Notos Sayı: 45 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Haldun TANER'İN Gözünden Sait Faik, 1983
Sait Faik, Burgaz çalılıklarından çekti bir kızılcık dalı kopardı, kalem gibi yonttu, ucunu yaşama batırdı ve yazmaya koyuldu. Türk hikâyeciliği Ömer Seyfettin'den sonra Memduh Şevket Esendal, Fahri Celaleddin gibi ustaların sürdürdüğü bir türdü. Sabahattin Ali, Refik Halit'in memleket hikâyeciliğine diyalektik bir görüş katmış ve bu yeniliği ile 1940'ların tek ismi olmuştu. Sait Faik ise onların yapmadığı bir şeyi yaptı. Bir konuyu değil yaşamın bir parçasını işliyordu. Bir tez savunmuyor, bir yaşantıyı yansıtıyordu. İnsan sevgisi dolu, doğa sevgisi dolu bir yüreği vardı. Neye baksa bu sevgi ile ısınıyor, ışıklanıyordu. Biz ancak o el attıktan sonradır ki, en önemsiz görünen insanların ve şeylerin zevkine eriştik.
Sayfa 46 - notosKitabı okudu
Orhan Veli'nin gözünden Sait Faik, 1 Şubat 1950
Mahalle çocuğu, Sait'in hikâyelerinde bir iki tane değildir; birçoktur. Bunu, onun bu yaşa kadar değişmemiş mizacına veriyorum. Bence Sait Faik ne genç hikâyecidir ne de ihtiyar. Bence o, kırkını aşmış bir mahalle çocuğudur. Ama sakın bu hükmü onu kötülemek için söylenmiş bir söz sanmayın. Çocuk deyişim ona gençlikten daha genç bir yaş biçişimden, mahalle çocuğu deyişim de onu, ekseri mahalleden yetişenler gibi, halktan bir insan, halka bağlı bir insan sayışımdan ileri geliyor.
Sayfa 45 - notosKitabı okudu
Reklam
144 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Notos öykü bu sayısında bizi farklı bir konuya davet ediyor. Edebiyatımızın kültlerinden olan ve Türk öykücülüğünü bambaşka bir yere taşıyan Saik Faik’e yer verilmiş. Detaylı bilgilere yer verilmiş. İyi okumalar. Var olun.
Notos Sayı: 45
Notos Sayı: 45Notos Dergisi · Notos Yayınları · 201417 okunma