Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Okul Öncesi Dönemde Çocuğun Din Eğitimi

Cemil Oruç

Okul Öncesi Dönemde Çocuğun Din Eğitimi Sözleri ve Alıntıları

Okul Öncesi Dönemde Çocuğun Din Eğitimi sözleri ve alıntılarını, Okul Öncesi Dönemde Çocuğun Din Eğitimi kitap alıntılarını, Okul Öncesi Dönemde Çocuğun Din Eğitimi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Özgüvenin yitimine yol açmayan bir özdenetim duygusundan kalıcı bir iyi niyet ve gurur duygusu; özdenetimin yitimi ve yabancılar tarafından aşırı denetlenme duygusundan ise kuşku ve utanca yönelik kalıcı bir eğilim doğar.
“Ahlak düsturları, insanın kendinden SUDUR etmelidir. Hayır ve şer, iyi ve kötü fikrini çocuğu, ahlak terbiyesi vasıtasıyla, küçüklükten itibaren vermeliyiz.Eğer çocukta ahlaklılık tesis etmek istiyorsak CEZA usulüne tesis etmemeliyiz. Ahlakiyet o kadar mukaddes o kadar ulvidir ki, onun böyle ceza usulleri gibi şeylerle derecesini düşürmemeli denetimle aynı seviyede tutmamalıdır.”
Reklam
Bireyin ahlak gelişiminin temel hatları ilk beş yılda tamamlanır ve altı yaşından sonra kuramsal bakımdan önemli başka bir gelişme olmaz.
Sayfa 128Kitabı okudu
Yaşamın en derin çatışmalarından biri; üst benliğin modeli ve yürütücüsü durumundaki anne babaya, çocuğun kendisinin bile hoş göremeyeceği günahları herhangi bir biçimde işleyip gizlemeye çalışırken yakalandığında duyulan nefrettir.
Temelinde sevgi olmayan hiçbir eğitim başarıya ulaşamaz. Ana baba sevgisinden yoksun büyüyen bir çocuk, ne türlü eğitilirse de sonuç alınamaz. Anlayışlı ve güvenli bir aile ortamında büyümeyen bir çocuğa manevi değerler kazandırmak da ruh sağlığını gerçekleştirmek de olanaksızdır. Sevgi ortamında ana babasını örnek alarak, bir çocuğun kişilik kazanması da manevi değerler edinmesi de kolaylaşır. Çocuğuna sevgi veremeyen, davranışlarıyla örnek olamagan ana babanın vereceği din eğitimi bu açığı kapatmaya yetmez.
Sayfa 163Kitabı okudu
Reklam
Din eğitimi bir disiplin aracı olarak kullanılmamalıdır. Çocuğu doğru yolda yetiştiremeyen, söz dinletemeyen ana babalar bu işi Tanrı korkusu aşılayarak başaramazlar. Bu davranış olsa olsa çocukları ruhsal bocalamalara ve tedirginliğe iter.
Sayfa 164Kitabı okudu
Sevgi ve güvene dayalı ilişki çocuğa sevgi ve güveni öğretirken cezaya dayalı ilişki çocuğa daha iyi nasıl ceza verileceğini öğretir.
Sayfa 133Kitabı okudu
“Çocuklarınızı kötü ahlaklı kişilerden ve zarar göreceği ortamlardan uzak tutun. Ben Emile’mi aldatıcı, cazip bir cila ile örtülen şehrin kokmuş ve bozuk maneviyatı içinde eğitmeyeceğim. Onu köylerde, kırlarda yetiştirmek istememin nedenlerinden birisi de, şehirlerin bozuk manevi havasıdır. Köylüler arasında kabalıklar, kusur ve kötülükler yok değil; ancak bunlar aldatıcı ve çekici olmaktan uzaktır. Bir öğretmenin çocukları köyde eğitmesi çok daha kolaydır; çünkü orada lüzumsuz, kafa karıştırıcı eşyalar azdır. Sadelik ve doğallık, öğretmenin konusuna ve çocuklara daha hakim olmasını sağlar.”