Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Telomer Gerçeği

Ölümün ve Yaşlanmanın Evrimi

Ali Demirsoy

Ölümün ve Yaşlanmanın Evrimi Gönderileri

Ölümün ve Yaşlanmanın Evrimi kitaplarını, Ölümün ve Yaşlanmanın Evrimi sözleri ve alıntılarını, Ölümün ve Yaşlanmanın Evrimi yazarlarını, Ölümün ve Yaşlanmanın Evrimi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Reklam
Hayatta üç şey
Hayatta üç şey Hayatta bir kez gittiğinde asla geri dönmeyen üç şey Zaman, sözcükler ve fırsattır. Hayatta hiçbir zaman yitirilmemesi gereken üç şey Barış, umut ve dürüstlüktür. Hayatta en değerli üç şey Sevgi, kendine güven ve arkadaşlıktır. Hayatta hiç emin olunmayacak üç şey Düşler, başarı ve zenginliklerdir. Hayatta insanı geliştiren üç şey Düşler, başarı ve zenginliktir. Hayatta insanı mahveden üç şey Korkaklık, gurur ve öfkedir.
Niceleri geldi neler istediler Sonunda dünyayı bırakıp gittiler Sen! Hiç gitmeyecek gibisin değil mi? O gidenler de hep senin gibiydiler. Bu dünya kimseye kalmaz bilesin. Er ya da geç kuyusunu kazar herkesin . Tut ki, Nuh kadar yaşadın zorbela Sonunda yok olacak sen değil misin? -Ömer Hayyam
Eğer atanızdan aldı­ğınız genetik mirası geleceğe aktarmaktan fazla bir şey yap­mamışsanız, doğanın biyolojik bir varlığı olarak görevinizi yapmışsınız demektir.Eğer sizden sonra insanlar sizin için "iyi ki böyle birisi bu dünyaya gelmiş" diyorsa, kalıtsal mirası taşımaktan öte bir şeyleri bu dünyaya bırakmışsınız demektir.
Yarasaların gençlik sırrı
Vücut büyüklüğüne göre en uzun yaşayan memeli grubu yarasalardır. Bazı türlerinde 50 yıllık bireylere rastlanmışhr. Bu hayvan grubunda yaşlanma belirgin değildir. Diğer me­meliler gibi fiziksel yaşlanma belirtileri göstermezler. Derileri buruşmaz, kılları beyazlaşmaz, deri döküntüleri artmaz, kas zayıflaması görülmez. Bunun nedeni güneş ışığından uzak durması olarak açıklanmaktadır. Ayrıca mutasyon oranının da düşük olduğu varsayılmaktadır.
Reklam
Canlılarda, iki farklı saat yaşam süreçlerini denetler.
"Circadian ritmi" dediğimiz saat, günün evrelerini algılar ve günlük işlevlerin düzenlenmesini sağlar. Uyanma, uykuya dalma, dışkılama, öğünlere bağlı olarak acıkma, hatta adet görme bu ritmin bazılarından birkaçıdır. Biyolojik saatini iyi kuramayanların depresyona girmeleri, sağlıklarını sık sık yitirmeleri de bu nedenledir. İkinci saat, "Annual ritim" dir. Yıllık süreçleri, mevsimlere göre değişen ritmi algılar, kızana gelme, çiçek açma, meyve verme, döl tutma bu işlevlerden birkaçıdır.
Kitabıma "Her fani ölümü bir defa tadacaktır", diyerek başladım; ancak izninizle şu cümlelerle bitirmek istiyo­rum: İnsanı diğer canlılardan ayıran en önemli özelliklerden biri, "insanı insan yapan özelliklerinden biri", biyolojik işlevleri son bulurken kendinden sonra gelecek kuşaklara, biyolojik materyallerinden dışında bir şeyler bırakabilmesidir. Dilerim bu kitabı okuyan herkes bu hazzı tadar . . .
yaşam tarzı olarak yaşlanmayı geciktirmenin bazı ilkeleri
1. Yaşama dört elle, çalışmaya bin elle sarılacaksın. 2. Aynalara kızmayacaksın, küsmeyeceksin. Her kırışıklı­ğın arkasında bir birikimin olduğuna, ilk olarak kendin ina­nacaksın . Bu kırışıklıkların, geçtiğin yolların, gelecek kuşak­lara aktarılması gereken arzuların, bilgilerin, deneyimlerin, bir hiyeroglif anlatımı olduğuna çevredekileri inandıracaksın. 3. Gücünü yaratıcılığa ayıracaksın. 4. Karanlığa ve karamsarlığa yenik düşmeyeceksin. 5. Sonuna kadar üreteceksin; onurla, sevgiyle ve mantık­la yaşayacaksın. Her yaşta üretilebilecek bir şeyler olduğunu hiçbir zaman unutmayacaksın. 6. Hedefin, toplumun esenliği olacak ve bunu sağlayacak şeyler önceliğin olacak. 7. Zaman zaman, yaşlandım; ancak hiç büyümedim diye­ceksin, çocukluktaki mizah tutkunu sürdürmeye çalışacak­sın. 8. Karamsar ve amaçsız insanlardan olabildiğince uzak kalacaksın. 9. Seni, özenli korunması gereken bir mumya ya da put gibi görenlerden uzak duracak, "zaman zaman kızsan da" sen­den hala iş bekleyenlere, yardım isteyenlere yakın duracak­sın. 10. Konuşmaya başlarken yaşlandım ancak ihtiyarlama­dım diyeceksin. 11. Zaman bulup bir türlü tadını alamadığın, seni en iyi anlayan doğanın bir parçası olmaya çalışacaksın.
Sinir hücrelerinin bölünmeyi durdurmasının avantajları
Merkezi sinir hücreleri mitozla bölünme yeteneğini sür­dürseydi, somatoplazma (hücre plazması) da ikiye bölüne­ceğinden kazanılan bilgiler de ikiye bölünecekti ve böylece bilginin bir bütün olarak yaşam boyu bir arada tutulması (de­ polanması) olanaksızlaşacaktı. Bunu önlemek için sinir hüc­ relerinin bölünmesi belirli bir evrede durdurulmalıydı.
236 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.