Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı Devleti'nde Avrupa İktisadi Yayılımı ve Direniş 1881-1908

Donald Quataert

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Liman isçileri loncaları güçlerini Birinci Dünya Savaşı sonrasına kadar korudular. 1921 tarihli bir Ingiliz belgesine göre "Mavunacılar ve Salapuryacılar Loncası" ile "Hamallar Loncası" Istanbul loncalarının en önemlileriydi. Ne var ki, Temmuz 1924'te Türkiye Cumhuriyeti hamallar loncasını lağvetti ve mavunacılara karşı da aynı şekilde harekete geçeceğini bildirdi.
Sayfa 188Kitabı okudu
Grev karşısındaki bu tepkiler, sabık Osmanlı rejiminin otoriter ataerkilliğini özetlediği, Aynı tutumun Jön Türk yöneticilerince de sürdürüleceğinin habercisi olduğu gibi, Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde yeni bir işgücünün var olduğunun kabulüdür.
Sayfa 156Kitabı okudu
Reklam
Osmanlıların ülkeye nüfuz eden Avrupa sermayesiyle karşı karşıya gelişinin hikâyesini grevlerin içinde bulmak mümkün: Grevler ayrıca Osmanlı merkezî hükûmeti, yerel yetkilileri ve uyruklarının iç bölünmüşlüğünü ortaya koyar. İstanbul hükûmeti, kendi iç istikrar amacına uygun olarak ve Fransız hükûmetinin şirket çıkarlarının korunması talebine boyun eğerek savaş gemileri ve askerî birlikler göndermişti. Grevcilerden bir kısmı tutuklandılarsa da Zonguldak'taki Osmanlı yetkilileri müdahale ederek tutuklananların, İstanbul hapishanelerinden bile, tahliyesini sağladılar.
Boykot, Musluman bir toplumda yaşayan, ama Bati ekonomisine bağımlı olan Osmanlı Hristiyanlarının hassas konumunu ortaya çikardı. Gayrimüslim ve Müslüman tůccar topluluklann farklı çıkarlarını göstererek Hristiyanların Osmanlı Imparatorluğu' nun ticaret ve sanayi hayatından silinmelerini hızlandırdı.
Sayfa 224Kitabı okudu
Tütün kaçakçılığının ortaya çıkışı
... Bir çok kimse, Reji'ye etkin bir biçimde direnmek ve mümkünse, onu ortadan kaldırmak gerektiğine inanıyordu. Ve çoğu kimse muhalefetini, tütün kaçakçılığına katılarak veya göz yumarak göstermişti.
Ekmek Umuduyla Yayan
1904 yılında İngiliz konsolosluğundan bir memur, Konya'nın hemen ötesindeki demiryolu inşaatı hakkında şunları söylüyordu: "Çok sayıda insanın -Türk, Ermeni ve Çerkez- Şiraz ve Erzurum gibi uzak yerlerden sırf işçi olarak çalışma ihtimali üzerine yaya olarak gelmiş olmaları dikkat çekicidir."
Reklam
Hamal ve kayıkçılar iktisadi etkilerinin yanı sıra siyasi nüfuza da sahiptiler; güçlü dayanışmalarn ve gördükleri vazgeçilmez hizmetler, belki de II. Abdülhamid döneminden bile önce sarayın himayesinden yararlanmalarını sağlamıştı.
Sayfa 166Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.