Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı Diplomasisi

Ali İbrahim Savaş

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Osmanlı Devleti tarihinde ilk defa Kırım Savaşı esnasında yabancı ülkelerden borç almaya başladı (1854 ve1855).
Balkanlarda ve Doğu Avrupa'da son derece güçlenen Osmanlı Devleti, dış politikasını ve diplomasisini şu ana esas üzerine oturtmuş idi: Hiç bir Avrupalı Hristiyan devleti eşit hakları hâiz muhatap kabul etmemek ve onlarla hiç bir zaman dâimî barış içinde olmamak.
Reklam
Osmanlı diplomatlarının, devlet tecrübesi çok olan ve devletin onurunu en iyi derecede temsil edebilecek yüksek me­murlardan seçildiğini görmekteyiz. Yabancı bir devletle, bu Hıristiyan olsun veya müslüman olsun, yapılan siyâsî ve diplo­ matik temaslarda görev alan yüksek dereceli memurların, bir diplomat olarak diplomatik protokolü iyi bilmesi gerekmekte­dir. Diplomasi ile alâkalı eserler incelendindiğinde, Osmanh Devleti’nin muhatabı olan devlet diplomatları da, her firsatta diplomat muhatabım taciz etmeyi ve onun şahsında devletinin gururu ve onuru ile oynamayı denemek istemişlerdir, fakat he­men hemen her defasında da, Osmarüı diplomatlarının taviz­siz tavırları karşısında niyederine nâil olamamışlardır
Yabancı elçilerin padişah huzuruna çıkarılması:
Elçiler, pâdişâhın bulunduğu odanın önüne kadar kapıcı- başı refakatinde gelir ve odanın önünde dört çavuş beklerdi. İki çavuş, elçilerin kollarından tutup koltuğuna girer ve pâdi­şâhın huzuruna, âdetâ ayakları yerden kesilmiş bir vaziyette getirirlerdi. Her zaman olmasa da, bu şekilde huzura geti­rilen elçiler, çavuşların zor kullanması ile eğilerek alınları yere değdirilirdi. Orada bulunan bir saray görevlisi, diz çöken elçi­lere pâdişâhın kaftanın kolunu uzatır ve elçinin öpmesini sağlardı.
Fransa, 1797 yılında muzaffer olduğu Italyan seferine kadar Osmanlı Devleti ile iyi geçinmeye gayret sarfetti. Fakat, Fransa’mn Mısır’ı alma niyeti anlaşılınca, Rusya kendi emel­lerini askıya alarak Osmanlı Devletine yardım teklif etti. Bu gelişen olaylar esnasmda Osmanlı Devleti 1798’ de Rusya ve 1799 yılında da İngiltere Ue ittifak antlaşması imzaladı. Daha sonra ise bu ittifaklar tekrar yenilenmiştir.
1720 yılında Viyana'ya gönderilen İbrahim Paşa'nın sefâretnâmesinde, Avusturyalılar, şehre girerken dergâlı-ı âlî yeniçerilerinin elçi­nin arkasından yürümelerini ve tüfenklerini yukarıda değil aşağıda tutma­ larını istemişler, ancak bu istek kabul edilmemiştir. Buna mukabil, İstanbul'a gelen yabancı elçilerin şehre girişlerinde bayraklarını açmaları veya askeri bando kullan­maları her zaman mümkün değildi. Bazen askeri müziğe müsaade edilir­ken, bayraklarını açmalarına izin verilmezdi.
Reklam
1554 yılında İstanbul'a gönderilen Avusturyalı elçi Busbecg, Osmanlıların yabancı elçilere "Casus" muamelesi yaptıklarından yakınmakla, fakat he­men akabinde de bu davranışta pek haksız olmadıklarını vurgulamaktadır.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.