Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı Müesseseleri Tarihi

Mehmet Ali Ünal

Osmanlı Müesseseleri Tarihi Sözleri ve Alıntıları

Osmanlı Müesseseleri Tarihi sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Müesseseleri Tarihi kitap alıntılarını, Osmanlı Müesseseleri Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Medreselerin Gerilemesi ve Bozulması
Akli İlimlerin Terk Edilmesi = Matematik, kelam ve felsefenin terki. Mülazemet Usulünün Bozulması = Kısacası torpil. Medreseye bitiren talebenin bekleme süresi içerisinde doğrudan biryerlere (yüksek medreselere) atanması. Merkezcilik = İlim Tahsilinin belli başlı merkezlerde toplanması. Bu merkezlere uzak olanların da merkezdekiler tarafından kabul edilmeyip veya merkeze hiç ulaşamayarak heba olmaları... Nüfus Artışı = Nüfus artışı ile iktisadî sıkıntı meydana çıkmış, bunun üstesinden de bedava yemek ve barınma ihtiyacını karşılayan medreseler, hadlerinden fazla dolmuş vee mezunlar iş bulamaz olmuştur.
Sayfa 130-132 arası özeti
Buğday, halkın temel gıdası olan ekmeğin ham maddesi olduğu gibi, onun dışında günlük hayatta en çok tüketilen bulgur, nişasta, erişte, tarhana vs. gibi gıdaların da ana malzemesidir..
Reklam
Devşirme usûlü, Yıldırım Beyazıd zamanından beri uygulanıyordu. Bu usûle göre, padişah, zaman zaman özel bir heyet görevlendirerek özellikle Rumeli'ndeki Hıristiyan köy ve kasabalarından belli sayıda çocuk toplatılıyordu..
Her dinî grup kendilerine has elbiseler giyerlerdi. Müslümanların, Hıristiyanların ve Yahudîlerin giyimleri farklı farklı idi..
Harem'le ilgili olarak Amerikalı bir araştırıcı tarafından yazılan Harem-i Hümayun adlı eserde Osmanlı haremi'nin cinselliğin sergilendiği yer olmaktan ziyade bir manastıra benzediğini belirtmekte ve "Harem ve Sultanın cinsel yaşamına ilişkin tasvirler Osmanlılar hakkındaki kitapların satışına açıkça yardımcı olduğundan" dolayı harem konusunun ele alındığı kaydedilmektedir.
Türk sözünü bugünki anlamda Mehmet Emin 1897'lerde "Ben bir Türküm dinim cinsim uludur" mısrasıyla başlayan şiirinde terennüm etmiştir.
Sayfa 52 - Fakülte KitabeviKitabı okudu
Reklam
Osmanlı Hanedanı Ve Devletin Kuruluşu
Osmanlı hanedanının teşekkülü Anadolu Selçuklu Devleti'nin bir "uç beyi iken"1299 yılında Karacahisar'ın fethi ile buraya kendi adına kadı ve sancak beyi tayin eden yani istiklalini ilan eden Osman Gâzi ile başlar. Bu sebeple hanedana "Osmanlı hanedanı" ve devlete de Osmanlı devleti denilmiştir. Osmanlılar ise devletlerinin adını resmen "Devlet-i aliyye" veya "Devlet-i aliyye-i Osmaniye" şeklinde kullanmışlardır.
Sayfa 24 - Fakülte KitabeviKitabı okudu
XIX. yüzyılda Sultan II. Mahmud'la başlayan modernleşme döneminde medreseler kaldırılmadı fakat islahi yönünde bir şey de yapılmadı. Bunun yerine Batı tarzanda mektepler açılması yoluna gidildi.
Sayfa 132
Fetret Devri'nde ve II.Murad'ın hükümdarlığı zamanında ve daha sonra da taht kavgalarının önüne geçilemedi. Fâtih'e kadar olan dönemde, tahta geçme meselesinde ileri gelen devlet adamlarının mühim rolü oldu..
Medreselerdeki aşırı yığılmalar, gerekse mezun olunca iş bulamama gibi bazı sebepler talebeleri isyana sevk etmişir..
24 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.