Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Osmanlı Orduları 1300-1774

David Nicolle

Osmanlı Orduları 1300-1774 Gönderileri

Osmanlı Orduları 1300-1774 kitaplarını, Osmanlı Orduları 1300-1774 sözleri ve alıntılarını, Osmanlı Orduları 1300-1774 yazarlarını, Osmanlı Orduları 1300-1774 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
63 syf.
9/10 puan verdi
·
18 saatte okudu
Osmanlı Orduları 1300-1768
Osmanlı Devleti varoluşundan nihayete erişine kadar askerî bir toplumun askerî bir devletiydi. Yüzyıllar boyunca gerek Batı gerekse Doğu'daki hasımlarına askerî üstünlük sağlayarak galip gelmeyi başardı. 18.yüzyıla kadarki Osmanlı Devleti'nin ordularını konu alan bu kitap imparatorluğun askeri yapısını öğrenmek için ideal bir kitap. Kitap içerisinde özellikla kara ordusu üzerinde durulmuş. Bununla birlikte donanma ve askeri stretejiler konularına da değinilmiş. Sonunda ise kısa açıklamalar ile bazı savaşlara göz atılmış. Kitap içerisinde asker tiplerinin çizimleri ve tanıtımları, kullanılan askerî malzemelerin tanıtımları mevcut. Okuyucu aşağı yukarı Osmanlı ordusunu tanıyabilir.
Osmanlı Orduları 1300-1774
Osmanlı Orduları 1300-1774David Nicolle · İş Bankası Kültür Yayınları · 201334 okunma
"İmralı adasının zaptı (1308) Osmanlıların ilk denizaşırı teşebbüsü kabul edilebilirse de, Osmanlı denizciliğinin gerçek anlamda başlangıcı, Çanakkale boğazına yayılan Karesi Beyliği'nin ilhakı olmuştu."
Sayfa 50 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"I.Murad namına çarpışmak için gelen Hıristiyan sipahilerin yaya maiyetleri sıfatıyla Osmanlı topraklarında ilk kez, arz-ı endam eden voynuklar, Balkan kökenli askerlerdi."
Sayfa 32 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
"Akıncı birlikleri, iştirak ettikleri seferlerde orduya öncülük eder; düşman arazisinin içlerine akınlar düzenleyip halkın yüreğine korku salar ve düşman kuvvetlerin irtibatını keserlerdi."
Sayfa 28 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
"Seferberlik çağrısı çıktığında om sipahiden biri asayiş ve düzeni sağlamak için evde kalıyordu. Orduya katılmak için yola çıkanlar, çeribaşı, subaşı ve alaybeyinin komutasındaki kıtalar halinde bir araya geliyorlardı."
Sayfa 27 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
"Ocakların mevcudunu, 13.000 tanesi yeniçeri olmak üzere, toplam 35.000 kişiye çıkaran I.Süleyman (1520-1566), kendisini de Birinci Yeniçeri Ortası'nın ilk neferi olarak kaydettirdi."
Sayfa 23 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Macarlarla yapılan savaşlar (1440-43) esnasında bazı yeniçeriler ateşli silahlara geçtiler. Memlûkler karşısında Adana ve Tarsus civarında alınan yenilgiler (1485-91), daha fazla yeniçeriye tüfek dağıtılmasına yol açtı."
Sayfa 23 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
"Hacı Bektaş'ın izinden giden dervişler, yeniçerilerle yakın ilişkiler kurmayı sürdürdüler. 16.yüzyılda, Bektaşi tarikatı şeyhi 99.yeniçeri ortasının başı kabul ediliyordu."
Sayfa 20 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
"Müsellem ve yayalar, başlangıçta geçimlerini nakit maaşla sağladıkları halde, I.Murad devrinden itibaren (1359) gördükleri askerî hizmet karşılığında tımar arazisiyle ödüllendirilmeye başlandılar."
Sayfa 19 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
"Osmanlı hükümdarı sultan unvanını alana kadar kimse bir taneden fazla tuğ taşımazdı. Daha sonraları, sultan kendine dört vezirlere üç, beylerbeyine iki ve sancakbeylerine bir adet tuğ taşıma hakkı bahşetti."
Sayfa 18 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Batılılar, belli ki eşi benzerine rastlamadıkları üstün disiplinleri nedeniyle yeniçerileri öve öve bitiremeseler de; Osmanlı 'klasik çağ' ordularında muharebenin düğümünü çözen esas unsur sipahiydi."
Sayfa 13 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
"Osmanlı ordugâhına yolu düşen Batılı gözlemciler, ezelî hasımlarının ölçülü yeme içme alışkanlığı, ordugâhın temizliği, seyyar helaların düzenliliği ve neredeyse hiç sarhoşluk görülmemesi karşısında şaşkına dönüyorlardı."
Sayfa 12 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
"Kasım ayıyla birlikte seferberlik çağrısı yapılıyor; olağan şartlarda ordu Nisan-Ekim arasında sefere çıkıyordu. Sultan bizzat ordunun başına geçme niyetindeyse, saray avlusuna iki tuğ dikilir; serdarlığın sadrazama bırakıldığı seferlerde tuğ sayısı bir olurdu."
Sayfa 12 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
"Osmanlı askerî taktikleri başlangıçta Türkmen savaş geleneklerinin bir uzantısından ibaretti: Düşman saflarını okçu süvarilerin usandırıcı taciz atışlarıyla karıştırıp hasım düzenini yitirdiği anda öldürücü darbeyi indirmek."
Sayfa 10 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
"Karasu vadisi boyunca ilerleyen Osman Bey, 1299'da Yenişehir'i ele geçirdi. Bu sayede ilk gerçek başkentlerine ulaşan Osmanlılar, Marmara denizinin bereketli sahillerine hâkim bir devlet olarak tarih sahnesine çıktılar."
Sayfa 8 - Türkiye İş Bankası Kültür YayınlarıKitabı okudu
38 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.