Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı ve İran'da Mezhep Ve Devlet

Taha Akyol

Osmanlı ve İran'da Mezhep Ve Devlet Sözleri ve Alıntıları

Osmanlı ve İran'da Mezhep Ve Devlet sözleri ve alıntılarını, Osmanlı ve İran'da Mezhep Ve Devlet kitap alıntılarını, Osmanlı ve İran'da Mezhep Ve Devlet en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Evet, "at kişnemesinden, kargı sesinden" dağlar inlemeliydi, top gürültüsünden değil...
Geyikli Babaya iki yük rakı ve şarap hediye!
Bu derviş gazilerden kerametine inanılan Geyikli Baba, Alevi-Bektaşi geleneğinde kuvvetle benimsenen bir Yesevi tarikatı şeyhidir. İslam uğruna “gaza” yapan Geyikli Baba, “arak” (“rak”) da içmektedir. Sultan Orhan’ın yakın dostu ve hürmet ettiği bir zattır. Hatta, Bursa’nın fethine katılan Geyikli Baba bizzat müritleriyle Kızıl Kilise mevkiini fethetmiş ve bu zaferini kutlamak için Orhan Gazi ona “iki yük arak ve iki yük şarap” göndermiştir.
Reklam
Biz tarihin kölesizyiz!
Tarihin bilinmesi, geleceği düşünmek için zaruridir... İnsan geçmişini ne kadar iyi tanırsa, onun o ölçüde daha az kölesi olur...
Hakimiyet adalet içindir, adalet hakimiyet içindir ve hakimiyetin keyfi kullanımı adaletsizliktir.
Sayfa 102Kitabı okudu
Osmanlı’da devlet, dini de içine alan, kuşatan büyük bir dairedir... Osmanlı’da herşey devlet içindir, din de devlet içindir. İran’da ise böyle gelişmiş bir bürokrasi kurumu olmadığı için, böyle bir devlet, yani üstün siyasi otorite bilinci ve kültürü de oluşmamıştır. Safevilerde ve sonrasında İran’da bürokrasi daima şahın ve nüfuz sahiplerinin şahsi memurlarından ibaret kalacaktır.
hükümdar ölünce devletin, özel miras gibi, şehzadeler arasında paylaşılması [...] Osmalı'dan önce bütün Türk devletlerinin çökmesinde bu gelenek birinci derecede rol oynamış ...
Reklam
İkisi de Türkmen Türkçesiyle konuşurlardı. Yavuz Selim bizim tarihimizin üç büyük padişahından biridir. Şah İsmail ise Azeri Türklerinin milli kahramanıdır.
Sayfa 49
At sırtında imparatorluk fethedilebilir ama at sırtında yönetilemez!
Osmanlı’da, Feroz Ahmad’ın belirttiği gibi: Tutucu güçlere karşı, (reformist) sultanların toplum içinde bel bağlayabilecekleri bir burjuvazi veya toprak sahibi aristokrasi mevcut değildi.
İnsan geçmişini ne kadar iyi tanırsa, onun o ölçüde daha az kölesi olur...
Sayfa 202 - Leon E. HalkinKitabı okudu
Reklam
Şah İsmail 1487’de Erdebil’de politik savaş veren bir tarikatın şeyh adayı olarak doğdu. 13 yaşındayken tarikat ve aşiret mensuplarından oluşturduğu ordusuyla Azerbaycan’daki Şirvan Şahlığı’nı yıktı. Çökmekte olan Akkoyunlu Devleti’ne son darbeyi vurup Tebriz’de dedesi Uzun Hasan yerine İran şahlığı tacını giydiğinde 14 yaşındaydı.
Sayfa 49
Müslümanlar kibirli istilacılar olarak değil, fakat çok defa hoşgörülü, zaman zaman da sevecen komşular olarak belirdiler.
Sayfa 17 - Metin Kunt. State and Sultan up to the Age of SüleymanKitabı okudu
İran-Türkiye farkı İran devrimi nedir? Modernist şah diktatörlüğüne karşı ulema liderliğinde halk ayaklanmasıdır. İran ile Türkiye arasındaki farklılıkta üç faktör belirleyici olmuştur: Siyasi otorite: Meselenin temelinde Şiiliğin siyasi otoriteyi gayri meşru görme şeklindeki kuvvetli eğilimi vardır. Osmanlı’da ise Sünnilikteki “ülül-emre
Osmanlı gerçek bir tehdit altındaydı. Prof. Kunt şunları yazıyor: Safevi Devleti, Osmanlı’dan fazla olarak, belli bir bölgenin imparatorluğu değildi; (kendi sınırları dışında) Akkoyunlu ülkesindeki etnik kardeşleri olan Türkmenleri cezbettiği gibi, Anadolu’daki Osmanlı Oğuz-Türkmenlerine de cazip geliyordu. Karizmatik Şah İsmail’in bu mehdici (mesiyanik) hareketi, Osmanlı devletini Anadolu’dan Avrupa’ya itmek ve böylece Ege denizinden Orta Asya’ya kadar geniş bir Türkmen İmparatorluğu kurmak gibi bir tehdit oluşturuyordu.
Sayfa 60
170 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.