Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı’da Milliyetçiliğin Toplumsal Temelleri

Kemal H. Karpat

Osmanlı’da Milliyetçiliğin Toplumsal Temelleri Sözleri ve Alıntıları

Osmanlı’da Milliyetçiliğin Toplumsal Temelleri sözleri ve alıntılarını, Osmanlı’da Milliyetçiliğin Toplumsal Temelleri kitap alıntılarını, Osmanlı’da Milliyetçiliğin Toplumsal Temelleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"II.Mehmed kendini, bütün dünyayı ve farklı din ve dillerden insanları yöneten bir Kayzer olarak telakki ediyordu; dolayısıyla bütün grupları kapsayacak ve memnun edecek bir örgütsel model bulmayı arzu ediyordu."
Sayfa 47 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
"Ortaçağ Osmanlı sosyal ve iktisadî yapılanması (soyal tabakalar sistemi) etnik ve dinî sınırların ötesine geçerek imparatorluk tebaasını birleştirmiş; dinî-cemaat örgütlenmesiyle (millet sistemi) nüfusun çeşitli kesimlerini, meslekî statülerini göz ardı ederek, dinlerine ve hatta etni-dilsel aidiyetlerine göre gruplandırmıştır."
Sayfa 7 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Reklam
"Osmanlı Devleti'nde milliyet meselesi, büyük ölçüde sosyal ve iktisadi değişimin sonucu olarak, geç on sekizinci yüzyılda ortaya çıkmıştır."
Sayfa 18 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
"Eskinin hanedana bağlı Osmanlıları 19. yüzyılda devlete bağlı Osmanlılara, 20. yüzyılda ise devlete bağlı Türklere dönüştü."
Sayfa 185Kitabı okudu
"Sultan Abdülhamid modern eğitim sisteminin yayılmasını teşvik etti. Öyle ki ona maarif-perver hükümdar deniliyordu. Ne var ki bu rasyonalist eğitim sistemi onun halife olarak prestijini aşındıracak ve bu konulardan mezun olanlar kendisini tahttan indirecekti."
Sayfa 180Kitabı okudu
“Mora’daki isyan, aynı zamanda, Sultan’a hizmet eden ve dolayısıyla belli ayrıcalıklar elde eden bir grup üst düzey Ruma yönelikti.Yerel halk onları “sünnetsiz Türkler” olarak nitelendiriyordu.Kitleleri harekete geçirenler, Kilise’nin yüksek kademelerdeki mensuplarından ziyade, Fransız Devrimi’ne bariz bir sempati besleyen alt düzeydeki din adamlarıydı.”
Reklam
"Jön Türkler sekülerizmi modernliğin koşulu haline getirdiler ve Türk milliyetçiliğine dâhil ettiler. Milliyetçiliği, teoriden ziyade bir uygulama olarak, Osmanlı Devleti'nin yeniden yapılanması için temel bir ideoloji haline getirdiler."
Sayfa 144 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
"Islahat Fermanı, büyük ölçüde İstanbul'daki İngiliz Büyükelçisi Stratford Canning tarafından tasarlanmıştı. Canning, Osmanlı Devleti'nin, İslam'dan vazgeçmese bile, köklü reformlara girişerek canlanabileceğini düşünüyordu."
Sayfa 110 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
"Osmanlılar, devlet modellerini Platon ve Aristo'dan esinlenilmiş İslamî sosyal örgütlenme ve Sasani idare pratikleriyle biçimlendirmiş ve bu felsefeyi uygulamalar yoluyla geliştirerek, Balkan ve Anadolu toplumlarına uygulamışlardır."
Sayfa 29 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
"18.yüzyıldan 20.yüzyıla kadar devam eden etnik kimlik belirleme süreci boyunca Müslüman gruplar, etnik bilinç artışından nispeten etkilenmemiş olarak kaldılar. Müslüman ümmetinin mensubu olmak şeklindeki temel siyasi kimlikleri etnik aidiyetlerinin yerine geçtiğinden, Osmanlılar sadece Avrupa'nın İslam topraklarına yayılmasına direnmek için değil, iç birliği ve dayanışmayı güçlendirmek için de 1878'den sonra devletin İslami özelliğini vurgulamaya ve Müslümanlar arasında birlik çağrısı yapmaya başladılar."
Sayfa 165Kitabı okudu
23 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.