Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Abdülmecid'den İttihat Terakki'ye

Öteki Tarih -1

Ayşe Hür
Osmanlı İmparatorluğu son 150 yılında bir çözülme sürecine girmişti. Bitmez tükenmez savaşlar, yenilgiler ve büyük insan kayıpları devletin devamı konusunda derin endişeler yaratmıştı. İmparatorluğu yıkılmasını önlemek için yapılan her girişim başarısızlıkla sonuçlanırken, iktidarı elinde tutan kadrolar, olan bitenden emperyalist güçleri ve onlarla işbirliği yapan azınlıkları sorumlu tutmak eğilimindeydi. Ama kaçınılmaz son geldi ve Osmanlı İmparatorluğu tarihe gömüldü. Cumhuriyet’in kurucularının neredeyse tamamı, Mustafa Kemal dahil olmak üzere, bu hezimetlerle dolu tarihin mimarı olan İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin üyeleriydi. Daha sonra iktidara gelenler de onların ideolojik akrabalarıydı. Bu kadrolar 1923'ü bir sıfır noktası olarak gördüler, küllerinden doğan Zümrüd-ü Anka kuşu gibi bir 'Türk ulusu' ve 'Türkiye Cumhuriyeti Devleti' imal etmeye soyundular. Bu iş için de tarihi ve tarihçileri kullandılar. Önce Osmanlı İmparatorluğu’nun devamı olmadığımızı öğrettiler bize. Sonra Harf Devrimi, Kıyafet Devrimi, Türk Tarih Tezi, Güneş Dil Teorisi gibi icatlarla, bu kopuşu kesinleştirmeye çalıştılar. Bu amaçla bazı olaylar atlandı, bazıları küçümsendi ve çarpıtıldı. Bazı parçalar ise elden geçirildi, cilalandı ve öne çıkarıldı. Böylece ne Birinci Dünya Savaşı’na girişimiz, ne bunun ardından sökün eden Sarıkamış Faciası, ne Çanakkale Savaşı, ne 1915-1917 Ermeni Kırımı, ne Kafkaslar, Filistin ve Irak’ta yaşanan hezimetler, ne 'Arap İsyanı', ne Çerkez Ethem meselesi, ne Kürt isyanları, ne İstiklal Mahkemeleri, ne 150'likler üzerine konuştuk. Konuşmak isteyenler, kendisine öğretilenleri sorgulamak isteyenler yıldırıldı, susturuldu. Bu durum yakın döneme kadar kesintisiz sürdü. 1980’lerden itibaren küreselleşme ve bilgi teknolojilerinde yaşanan devrimler sayesinde, bilgi daha demokratik biçimde dağılmaya başladı. Türkiye de bu demokratikleşmeden payını aldı ve kendisine öğretilen tarihi de sorgulama ihtiyacı duydu. İşte bu kitap, Abdülmecid’le başlayıp İttihat ve Terakki’nin sonuna kadarki dönemin ‘öteki tarihi’ne bakmaya çalışıyor. Yeni Osmanlılar aslında neyi kurtarmaya çalışıyordu, Abdülaziz nasıl öldü, Kıbrıs'ı nasıl kaybettik, Hamidiye Alayları'nın amacı neydi, 31 Mart Olayı'nı kim örgütledi, Abdülhamid nasıl halledildi, Babıali Baskını neyin miladıydı, Birinci Dünya Savaşı'na neden girdik, Sarıkamış Faciası'nda kaç evladımızı yitirdik, Ermenilerin tehcirine nasıl karar verildi, Cemal Paşa Arap milliyetçiliğini nasıl kışkırttı, Şerif Hüseyin'in İsyanı'nın arkasında kimler vardı gibi sorulara bugüne dek bize öğretilenlerden farklı cevaplar veriyor.
Yazar:
Ayşe Hür
Ayşe Hür
Tahmini Okuma Süresi: 9 sa. 14 dk.Sayfa Sayısı: 326Basım Tarihi: Mart 2014Yayınevi: Profil Kitap
ISBN: 9789759963385Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
326 syf.
5/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Ayşe Hür, bize öteki tarihi anlatacam diyor:Fakat görünen o ki, okuduğumuz öteki tarih hiçbir resmi belgeye dayanmadan anlatılmış. Resmi belgelere ulaşmak istiyorsak da ulaşamıyoruz, zaten yazar da resmi belgesi olmayan olaylar için öteki tarih ismini koyup olay ve olguları sade vatandaş ağzı ile anlatmış. Bu bakıma kitap sadece yaşanan olaylara inanmak isteyenler için bir kaynaktan ziyade: Ya gördünüz mü ben size öyle bir şey var demiştimden öteye gidemiyor. Beklentilerimin çok altında kaldı.
Öteki Tarih -1
Öteki Tarih -1Ayşe Hür · Profil Kitap · 2014100 okunma
Reklam
326 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Öteki tarih 1,2,3ü ilgiyle okudum. Resmi tarih söylemine teğet geçen, ezberci tarihin karanlıkta biraktiği noktalara açıklık getiren, makale tadında sürükleyici tarih kitabı. Son yıllarda ilber ortaylinın yakınmasıyla "kardeşim biz tarihimizi bilmiyoruz" aglamalarına iyi bir yanıt! Elbette oltaylı kendinin okunması gerektigini kast ediyor. Tarihi tek bir açıdan okumak ezberlemek anlamına gelir! Olayları ve tarihsel olguları farklı açılardan okumak ve günümüz sorularına göre degerlendirmek gerekir! Resmi tarih, tarihsel bili6nc icin zehir demektir!
Öteki Tarih -1
Öteki Tarih -1Ayşe Hür · Profil Kitap · 2014100 okunma
326 syf.
5/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Meslekten tarihçi olmayan ve bir metin yazarken objektifliğini koruyamayan insanların bu tür vasat tarih denemelerinden hızla soğumaya başladım. Kafanızda sabit fikirler varsa, tarihi belgelere pazara gidip tezgahta hıyar seçen teyzeler gibi bakıyorsanız, karşınıza çıkan şeylerin işinize yarayanını alıp diğerlerini görmezden geliyorsanız vs, yaptığınız şey "tarihçilik" olmuyor tabii ki. Vakit kaybı değil belki bu tür şeyleri okumak, ama çok vasat metinler maalesef bu "öteki..." serileri
Öteki Tarih -1
Öteki Tarih -1Ayşe Hür · Profil Kitap · 2014100 okunma
326 syf.
·
Puan vermedi
·
14 günde okudu
Öteki Tarih
Kitap bir tarih kitabından öte bir ansiklopedi değeri taşımakta Yakın tarihimizde meydana gelmiş olan 31 Mart olayından ikinci meşrutiyete teşkilatı Mahsusa dan Talat cemâl ve enver e kadar, birinci Dünya harbinden mustafa Kemal'e ikinci abdülhamid en Said-i Nursi ye kadar pek çok başlığı içinde barındırmakta, az çok taraflı yazmış olsada genel olarak okuna bilir bir kitap
Öteki Tarih -1
Öteki Tarih -1Ayşe Hür · Profil Kitap · 2014100 okunma
Reklam
326 syf.
5/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Soy ismi hür, aklı zincirli kendini yazar zanneden birinin hayal dünyasında kurguladığı doğum yerinin artvin olması hasebiyle muhtemelen azda olsa halen kalmış olan ermeni soyundan gelen biri.Bu sebebten dolayı sözde ermeni soykırımı olduğunu iddaa eden ama iş türklere gelince türk askerlerine esir kamplarında çok iyi davranıldığını idda eden hatta 15 bin esir türk askerini asit havuzlarında kör eden ingilterenin aslında hastalıkları tedavi etmek için yaptığını ve söylenildiği gibi kör etme olayının olmadığını iddaa edecek kadar vatan hainliğinde nirvana yapan bir kadının yazmış olduğu sözde öteki tarih ama özünde yalan tarih denmesi gereken bir kitap. Bu kadar uzun açıklamamın sebebi sizde benim gibi okuyup zamanınızı boşa harcamayın diyedir. Not: Arvinli olması derken kesinlikle artvinlilere bir itham değildir ,trabzonda bulunan rumlar gibi bir örnek sadece. kökeni farklı milletlere dayanan diğer insanlar gibi. Kendini türk hissedenler bahsimin dışındadır. Bu bir faşist tutum değil milliyetçi bir yaklaşımdır.
Öteki Tarih -1
Öteki Tarih -1Ayşe Hür · Profil Kitap · 2014100 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.