Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Özgürleşme Eylemi Köy Enstitüleri

Mehmet Başaran

Özgürleşme Eylemi Köy Enstitüleri Gönderileri

Özgürleşme Eylemi Köy Enstitüleri kitaplarını, Özgürleşme Eylemi Köy Enstitüleri sözleri ve alıntılarını, Özgürleşme Eylemi Köy Enstitüleri yazarlarını, Özgürleşme Eylemi Köy Enstitüleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Neden köyler Anadolu ihtilali yoluyla tek tek köylükten çıkıp bölgeleşemedi, kooperatifleşemedi? Köy insanına 1936-1946 yıllarında açılmış olan 'eğitimde fırsat eşitliği' çığırı ve uygulamaları niye sürdürülemedi? Niye topraksızlık sürüp gidiyor? Neden köylü çocuklarımız temel eğitimden uzaklaştırılarak "hafızlık" peşinde şurdan burdan devşirilip camilere medrese örneği üşüştürülerek karanlık hazırlıklara girişiliyor?
Sayfa 115
H.G. Wels "Bir topluma danışma hakkından önce eğitim verilmelidir. Seçmen oy vermeden önce, bilgilenmelidir. Oy kulübelerinden önce, okullar kurulmalıdır. Yeterince eğitilmeyenin elinde oy pusulası, yalnız faydasız değil tehlikelidir de."
Sayfa 107
Reklam
Birinci Dünya Savaşı sonrasındaki gibi, günümüzde de "yeni dünya düzeninden söz ediliyor", "globalleşme", "entegrasyon", "liberalleşme" vb iri laflar ardında, çok uluslu şirketlerin dünya egemenlikleri tezgahlanıyor. Yöneticilerimizin, eğitimcilerimizin çok uyanık olmaları gereken bir dönem bu.
Sayfa 33
Yaşar Kemal:
Ben üç şeyle övünmesini isterim Türkiye'nin: Atatürk'ün gerçekleştirdiği kendine dönüş ve bağımsızlık politikası, Hakkı Tonguç'un gerçekleştirdiği demokratik eğitim. Ve Nazım Hikmet'in getirdiği insancıl, ulusal şiir...
Sayfa 25
Yaşar Kemal:
Hoca geliyor, söylüyor, çocuklar ezberliyor. Bu, çocukları köleleştirme eğitimidir. Köle olan köle yapmaya çalışır. İnsanlar her yerde böyle yetiştirildikçe barış olmaz... Biz Köy Enstitüleri ile eğitime, yaşayarak ve yaratarak eğitimi katmıştık. Böyle bir eğitime doğru gidilseydi, dünyada savaş olmazdı. Öyle yetişen insan, atom bombasını atamazdı. Çünkü o, doğayla, gökyüzüyle, eşyayla birlikte gelişen gerçek bir insan olurdu. 20.yüzyılda Türklerin yarattığı ve insanlığa armağan ettiği en büyük iştir Köy Enstitüleri.
Sayfa 24
Siyasal ve ekonomik güç sahipleri, kaymağını yedikleri düzenin değişmesini, güçlerini yitirmeyi istemezler. Eğitilecekler, bu durumu olağan sayacak, sürdürecek nitelikte eğitilmelidirler. Egemenlerin izlediği eğitim politikasınin amacı budur. Tüm iletişim araçları da bu doğrultuda işletilir; eğitim kurumları egemen ideolojiyi yükleme aracı olarak kullanılır. Devlet değişmez, soyut bir güç olarak belletilir, "ahlak, gelenek, manevi değerler, ulusal çıkarlar" gibi kavramlar ardına gizlenilerek düpedüz sınıfsal eğitimdir, düzeni yeniden üretmektir politikaları. Planı, izlenesi, dili, kitabı buna göre düzenlenir.
Sayfa 17
Reklam
Tonguç, Türk ilköğretiminin reformcusudur. İlköğretim Türkiye'de pek ihmal edilmişti. 1943'te 40.000 köyün 35.000'i okulsuzdu; halkın %80'i okur-yazar değildi; 70.000 ilkokul öğretmenine ihtiyaç vardı. Bu duruma göre öğretmen yetiştirme meselesi ilköğretimin ana problemini teşkil ediyordu. Tonguç, buna çare olarak Köy Enstitüleri'ni kurmayı buldu. Bu ülkü alevlendi, 1940 yılında milletvekilleri tarafından Köy Enstitüleri Kanunu kabul edildi.
Sayfa 9
Çamlıbel 'de bir gül açsa Uykuları kaçar Bolu Beyi 'nin Çünkü kırmızıdır gül Toprağın ve halkın uyanışına benzer Bir değil bin gül açıyordu Anadolu 'da Ekmeği ikiye bölen Aydınlık sesi duyuluyordu halkın Köyleri tutmuştu aşkın ve terin hünerleri Bir oldular da Bolu Beyi'yle Kapattılar Enstitüleri
Atatürk devrimleriyle, Köy Enstitüleriyle kazandığımız saygın durumu yitirerek boynu eğri bir toplum durumuna düşürüldük. Bizi bu duruma düşüren, egemen güçlerin bağımlı politikalarıdır.
159 syf.
10/10 puan verdi
Öğrenmeye Övgü "Öğren en basiti. Zamanıdır. Sakın geç deme. Öğren abeceyi, çok bir şey değil gerçi Öğren ama, başla. Koru kendini yılgınlıktan Her şeyi öğrenmelisin
Özgürleşme Eylemi Köy Enstitüleri
Özgürleşme Eylemi Köy EnstitüleriMehmet Başaran · Çağdaş Yayınları · 199036 okunma
74 öğeden 41 ile 50 arasındakiler gösteriliyor.