Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Özgürleşme Olgusu

Erich Fromm

Özgürleşme Olgusu Gönderileri

Özgürleşme Olgusu kitaplarını, Özgürleşme Olgusu sözleri ve alıntılarını, Özgürleşme Olgusu yazarlarını, Özgürleşme Olgusu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Freud, Oedipus Kompleksi'ni, ruhbilimin merkezi görüngüsü olarak görmekle, ruhbilimdeki en önemli buluşlardan birini yapmıştır.
Sayfa 186Kitabı okudu
Sado-mazoşist isteklerin ve yetkeci kişiliğin tanımi, çaresizliğin daha aşırı biçimleriyle buna koşut olarak tapınma ya da hükmetme nesneleri ile olan ortak yaşamsal ilişki sayesinde bu çaresizlikten kaçma biçimlerini yansıtır.
Sayfa 183Kitabı okudu
Reklam
Fikirler, yalnız ve yalnız, belli bir toplumsal kişilikte önem taşıyan özgül insansal gereksinimlere yanıt verdikleri ölçüde büyük birer güç haline gelebilirler.
Sayfa 288Kitabı okudu
İster bir anne kızına, "Bu çocukla çıkmak istemeyecegini biliyorum" desin, ister bir reklam, "Su marka sigarayi için, verdiği serinliği seveceksiniz," desin, her iki durumda da asında söz konusu olan, bütün toplumsal yaşamımızı kuşatan kurnazca önerme havasının yaratılmasıdır. Adsız yetke açık yetkeden çok daha etkilidir, çünkü etkilenen, izlemesi beklenen bir buyruğun var olabileceğini aklına bile getirmez. Dışsal yetkede, bir buyruğun var olduğu ve bunu veren kişi ya da kurum açıkça bellidir; kişi yetkeye karşı savaşabilir ve bu savaşta kişisel bağımsızlık ve ahlaksal cesaret gelişebilir. Ama içsel yetkede, buyruk içsel de olsa görülebilirliğini korurken, adsız yetkede, hem buyruk hem de buyuran görünmez olmuşlardır. Görülmez bir düşmanın ateşine hedef olmak gibi bir şeydir bu. Karşılık verilecek, ateş edilecek hiç kimse ve hiçbir şey yoktur.
Sayfa 178Kitabı okudu
“Günümüzde insana en çok acı veren, yoksulluk değil, büyük bir çarkın küçük bir dişlisi, bir robot haline gelmiş olmak, ve yaşamının boş ve anlamsız olmasıdır.”
Yüzeyden bakıldığında, insanlar ekonomik ve toplumsal yaşamda yeterince iyi durumda görünürler; ama o rahatlatıcı maskenin altına iyice yerleşmiş bulunan mutsuzluğu görmezden gelmek tehlikeli olur. Yaşam, yaşanmaması nedeniyle anlamını yitirirse, insan umarsız hale gelir.
Sayfa 261Kitabı okudu
Reklam
Ele alacağım bu mekanizma, çağdaş toplumdaki normal bireylerin büyük bir çoğunluğunun bulduğu çözümü oluşturur. Kısaca özetlemek gerekirse, birey, kendi olmaktan çıkar; kültürel kalıpların kendisine sunduğu kişiliği tümüyle benimser; böylece tıpkı diğerleri gibi ve onların kendisinden beklediği gibi olur. "Ben" ile dünya arasındakı tutarsızlık ve onunla birlikte de, bilinçli yalnızlık ve güçsüzlük duygusu ortadan kalkar. Bu mekanizma, bazı hayvanların kendilerini korumak üzere renk değiştirmesiyle kıyaslanabilir. Onlar da kendi çevrelerine o kadar benzerler ki, çevrelerinden nerdeyse ayırt edilemezler. Kendi bireysel benliğinden vazgeçen ve bir robot haline gelen kişi, çevresindeki milyonlarca diğer robotla aynı olur, ve artık kendini yalnız hissetmez, kaygı duymaz. Ama ödediği bedel yüksektir, kendi benliğini yitirmiştir.
Payel YayınlarıKitabı okudu
İsteklerini kendisi belirleyen bireyler olduğumuz yanılsaması içinde yaşayan robotlar haline geldik.
Kişinin gerçekten ne istediğini bilmesinin çoğu insanların sandığı gibi görece kolay olmadığını, tersine, her insanın çözmek durumunda bulunduğu en zor sorunlardan birini oluşturduğunu anlamak gereklidir.
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.