Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türkiye'de Sağlığın Ticarileşmesi

Paran Kadar Sağlık

Mustafa Sönmez

Paran Kadar Sağlık Gönderileri

Paran Kadar Sağlık kitaplarını, Paran Kadar Sağlık sözleri ve alıntılarını, Paran Kadar Sağlık yazarlarını, Paran Kadar Sağlık yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ucuz işçilikle, ‘az işçiyle çok iş’ mantığıyla, taşeronlaştırma mantığıyla devam ettiği sürece sağlık hizmetleri aksayacaktır. Bu taşeron çalıştırma biçimi hastalara ve yakınlarına da acı bir biçimde yansımaktadır.
Taylorizm
Ücretlerini artık kaç hasta baktıklarına, kaç reçete yazdıklarına, kaç operasyon yaptıklarına, kaç sevk yaptıklarına vb. göre alıyorlar. 20. yüzyılın başlarında fabrikalarda uygulanan “Bilimsel Yönetim”, yani Taylorizm, artık sağlık sektöründe….
Sayfa 88 - Taylorizm, işgücü verimliliğini inceleyen kuramdır.Kitabı okudu
Reklam
Türkiye gibi çevre ülkelerde sağlık, özel sermaye birikiminin ilgi alanına girmiş, sağlığın metalaşmasına yeşil ışık yakılmış, özel klinikler, hastane zincirleri, özel sigorta şirketleriyle bir endüstri ortaya çıkarılmıştır.
Yapılmış görünen sağlık harcamalarında da ibre özel sermaye birikimini, özel hastane ve ilaç firmalarını palazlandırmaya dönüktür.
Hasta değil müşteri
Artık hastalara ‘’müşteri’’, hastane hizmetlerine de '’üretim hattı’’ olarak bakılıyor.Klinik araştırmaların çoğu artık Ulusal Sağlık Kurumu’nca değil ilaç endüstrisince finanse ediliyor, önde gelen akademisyenlerin maaşları ilaç şirketlerince ödeniyor ve araştırma gündemini şirketler belirliyor.
Uyuşturucu gibi azar azar dozla bağımlı hale getirme
Dönem dönem pompalanan grip salgını gibi haberler, aşı tüketimlerini ve yapay koruyucu tedavi harcamalarını artırmaktadır.
Reklam
Hastaneler fabrika şartlarına dönüşüyor
Sağlığın bir meta, yani alınır satılır bir “şey” haline getirilmesi, ticarileştirilmesi, piyasalaştırılması ile tesis edilen “kapitalist tıp modeli” hızla hayatımıza egemen kılınmaya çalışılıyor.
"(...) Artık hastalara 'müşteri', hastane hizmetlerine de 'üretim hattı' olarak bakılıyor. Klinik araştırmaların çoğu artık Ulusal Sağlık Kurumu'nca değil ilaç endüstrisince finanse ediliyor, önde gelen akademisyenlerin maaşları ilaç şirketlerince ödeniyor ve araştırma gündemini şirketler belirliyor. Hekimler ve hastalar, şifa gücü şüpheli pahalı ilaçları tükettirmeye yönelik (çoğu kez eğitim süsü verilmiş) yoğun ve incelikli reklam kampanyalarına maruz kalıyor.” Monthly Review, Ocak 2005
Sayfa 23 - Yordam
15 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.