Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Perde ve Mana - Akıl Üzerine Bir Tahlil

İbrahim Kalın

Perde ve Mana - Akıl Üzerine Bir Tahlil Gönderileri

Perde ve Mana - Akıl Üzerine Bir Tahlil kitaplarını, Perde ve Mana - Akıl Üzerine Bir Tahlil sözleri ve alıntılarını, Perde ve Mana - Akıl Üzerine Bir Tahlil yazarlarını, Perde ve Mana - Akıl Üzerine Bir Tahlil yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mertebe olarak aklın altında bulunan (sub-rational) düşünce ve duygular, akla karşı çıkmanın yanı sıra onu aşağı çeker. Öfke, nefret, haset, kıskançlık, kin ve husumet gibi duygular, sadece akıl-dışı değildir. Bunlar aynı zamanda insanı akıl ve erdem sahibi olmaktan uzaklaştıran yıkıcı hislerdir. Doğru bir akla ve muhakemeye sahip olmak, aynı zamanda bu fenâ duygu ve düşüncelere karşı korunaklı olmak demektir. Ancak gerçek mânâda akıl sahibi olan kişiler kötü duyguların esiri olmaktan kurtulabilirler. Aklın kendini aşağı çeken faillere direnmesi, onun asaletinin bir gereğidir. Aklımızı doğru kullandığımızda sadece rasyonel argümanlara değil aynı zamanda duygularımıza da hâkim oluruz.
Zira pratik fayda kavramı zahirî masumiyetinin ötesinde bizi karanlık dehlizlere çekecek bir mahiyete sahiptir. Her şeyi plastik hâle getirmenin pratik ve ekonomik faydası olabilir ama insanın yaşam kalitesine bir katkısı olur mu? Eğitim sisteminin pratik faydası gençleri meslek hayatına hazırlamak olabilir ama onları iyi insan yapar mı? Bilimin teknolojinin bir aracı hâline gelmesi pek çok pratik fayda sağlıyor olabilir ama varlığın ve hayatın anlamını kavramamıza katkı sağlar mı? Anlam, pragmatik değerler silsilesine dâhil midir? Yoksa onu da gereksiz, karmaşık, işlevsiz ve pratik faydası olmayan bir kavram olarak geride mi bırakmalıyız?
Reklam
Heidegger'in dediği gibi "Tefekkürün kendisi bir yoldur. Yola, ancak yolda kalarak cevap veririz "
Rasyonalite ve Ahlak
Genellikle Tanrı şuuru ve korkusu olarak tercüme edilen takva kelimesinin literal anlamı, kişinin kendini tehlikeden koruması ve muhafaza etmesidir. Gelenekte ise bu terim, "ruhu mahzun eden şeylerden korumak" anlamına gelir.
Sayfa 100 - İnsan YayınlarıKitabı okuyor
128 syf.
10/10 puan verdi
·
10 günde okudu
Perde ve Mana- Akıl Üzerine Bir Tahlil isimli eserinde
İbrahim Kalın
İbrahim Kalın
harikulade bakış acısı ve keskin zekasıyla hayran kaldığım felsefe tadında akıl, mana, deliller ve insan üzerine tahlillerini nefis bir şekilde bizlere sunmakta. Bu kadar bilgi, terim ve yazarın üslubu karşısında aklım, nutkum tutuldu efendim. Entelektüel kelimesinin bir karşılığı olsa bu muhakkak
İbrahim Kalın
İbrahim Kalın
olmalı. Okurken hiç bilmediğim terimlere rastlasam da okumak çok zevkliydi. Biraz tarihte yolculuk gibi gelmiş geçmiş tüm bilim adamları ışığında ve tabi ki de bu tahlilleri destekleyecek kaynaklar ile dipnotlarla zengin bilgi denizinde buluverdim kendimi. Kanıtların en büyüğü ayet ayet inen Kur'anı Kerim elbette. Her sorunun cevabı orda. İnsan yaratılırken önce akıl yaratılmış. Bu bakış açısıyla da insanların düşünmesi ayırt etmesi ve aklını kullanması beklenmektedir. Tüm işaretler ve manalar doğruya, iyiye ve güzele yönetmelmemizi isterken neden diye soruyor insan? Hemen önce kendi hayatını sonra da insanlık için kısa süreli bir tefekküre yöneliyor. Ben bu kitapla arındım, sorguladım, anladım, rehberimi (kur'an) daha da özümsedim ve istikametimi güçlendirdim. Takva ehli olmayı ve her zaman tefekkür edebilmeyi nasip etsin Rabbım bizlere. En büyük teşekkür İbrahim Kalın'a, bizi şaşırtmaya ve kendimize getirmeye devam et abi. Kalemin, kelâmın ve üslubun hep olsun hayatımızda. Sizler de nasiplenin efendim. Yavaş yavaş sindire sindire okuyun. Ben bol bol not aldım. Altını çizdiğim cümleleri de aldım kabul ettim :)) Keyifli okumalar...
Perde ve Mana - Akıl Üzerine Bir Tahlil
Perde ve Mana - Akıl Üzerine Bir Tahlilİbrahim Kalın · İnsan Yayınları · 20201,380 okunma
Reklam
Takva
Kişinin Allah'ın yüce varlığını, kendisini yanlış, kötü ve çirkin her şeyden koruyacak şekilde kalbinde taşımasıdır.
Sayfa 100Kitabı okudu
Tüm evren bir ayettir, yani Allah'ın insanlara bir "işareti" dir.
Mekânın sahibi ne sensin, ne ben, ne de öteki; mekânın sahibi, ötesi.
"Bilesiniz ki kalpler ancak Allah'ı anmakla huzur bulur." (Ra'd, 13:28)
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.