Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İnsan ve Topluma Ulaşma Yönüyle

Peygamber Efendimiz

Kolektif

Peygamber Efendimiz Sözleri ve Alıntıları

Peygamber Efendimiz sözleri ve alıntılarını, Peygamber Efendimiz kitap alıntılarını, Peygamber Efendimiz en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
tefekkür
Allah Resulü sallallahu aleyhi ve sellem Bir saat tefekkür bin sene nafile ibadetten daha hayırlıdır diye buyurmuştur
Sayfa 100Kitabı okudu
Yine mescitte iken Hazreti Hasan, Peygamber Efendimiz'in yanına gelmiş, sonra da koşarak kendisini O'nun şefkatli kollarına atmıştı! Resûlullah da (sallallahu aleyhi ve sellem) onu almış koklayıp öpmüştü! Bunu gören bir adam, "Benim on tane çocuğum var; ancak onların hiçbirini öpmedim." demişti. Onun bu sözünü duyan Allah Resûlü (sallallahu aleyhi ve sellem): "Merhamet göstermeyene, merhamet de edilmez." demiş, "Senin kalbinden merhamet duygusunu Allah (celle celâluhû) çekip almışsa Ben ne yapabilirim ki!"
Sayfa 154Kitabı okudu
Reklam
Efendimiz çoğu defa yapıldığı gibi “olur böyle şeyler” anlayışıyla hareket etmiyor ve aile hususunda her türlü şiddete kapalı olduğunu göstermiş oluyordu
Sayfa 146Kitabı okudu
Nitekim Efendimiz ahirete irtihal ettiğinde arkasında bıraktığı toplumda okuma yazma bilmeyen insan neredeyse hiç kalmamıştır.
“Apaçık bir çirkinlik yapmadıkları müddetçe kadınların üzerinde hayır tavsiye etmekten başka bir şeye malik olamazsınız. Şayet öylesine bir çirkinlik yaparlarsa yataklarınızı ayırın ve incitmemek kaydıyla onları tedip edin.” Kadına şiddet köküyle kesilmiştir. Bu ifadelerdeki tedibe ihtiyaç durumuna gelmenin zor olduğunu peygambere kadınlarının sınırlarını aştıklarını ve onları dövmek için ruhsat isteyen sahabelerin başvurularından anlıyorum. Toplumsal olarak kadına şiddete bu kadar yatkın bir halkı “peygambere ağlayacak” kadar bu işten kesmişti. Darb ayetini bir ruhsat olarak almak için gayet yatkınlardı. Buna rağmen kendilerini küçük düşürüp konuyu peygambere taşımayı tercih ettiler. Demekki sözü edilen ayet bizlerin anladığından çok daha öte anlamlara geliyor ve hiçbir şekilde “kadına şiddet” olayını desteklemiyor.
Zira problem, insanın olduğu yerde vardır. Şayet insan problemi çözülebilirse her türlü problem çözülme yoluna girmiş demektir. Bunun için insanın muhatap alınması ve duyarlılık adına mesafe alması hedeflenmelidir.
Sayfa 429Kitabı okudu
Reklam
Günümüz toplumunda kadının yerine bakıldığında, henüz o seviyede bir konuma sahip olmadığı görülür. O, şefkat ve merhamet kahramanı olması itibariyle, şayet eğitimde değerlendirilebilseydi, yine ufku açılsa ve gönlü yüksek gaye-i hayallere bağlanabilseydi, bugünkü nesiller çok daha ulvi duygu ve düşüncelerle yetişmiş olurdu. Yine o, selim fıtratıyla erkeğin yardımcısı olsa, bulunduğu yuvada elini işin altına soksaydı, evlerimiz gerçek birer ana ocağı olur, orada cahil, ümmî, bilgisiz, hayatın dışında bırakılmış ve kimsesizliğe terk edilmiş tek fert kalmazdı.
Sayfa 141Kitabı okudu
Evet, kadının dünyadaki rolü sadece evinin işleriyle meşgul olmak ve çocuk büyütüp yetiştirmekle sınırlı değildi. Onun fıtratına ters düşmemesi ve dini hassasiyetlerin gözetilmesi kaydıyla, toplumun hemen her alanında üzerine yüklenen vazifeleri yapması ve içtimai hayatta erkeğin elinin yetişmediği yerlere uzanıp oradaki eksiklikleri tamamlaması gerekirdi. Nitekim Asr-ı Saadet'ten itibaren çok defa savaşlara bile katılmış, yaralılara bakmış, tedavi için gerekli malzemeleri hazırlamış, savaşçılara hizmet etmiş ve hatta bazen savaştıkları da olmuştu. Normal zamanlarda da özellikle eğitim hizmetleri başta olmak üzere hayatın tüm alanlarında kendilerine yüklenen vazifeleri yapmışlardı.
Sayfa 141Kitabı okudu
Allah Resûlü (sallallahu aleyhi ve sellem), hanımlarıyla çoğu zaman bir arkadaş gibi bazı meselelerin müzakeresini yapar, onlarla istişare ederdi. Aslında onların düşüncesine ihtiyacı yoktu; çünkü O bir peygamberdi ve sürekli vahiyle besleniyordu. Ancak O, aile hayatı adına ümmetine bir davranış daha öğretmek istiyor ve onun ilk pratikiğini de kendi hanesinde yapıyordu.
Sayfa 128Kitabı okudu
Cömertlik, iyilikseverlik ve ikram etme hasleti demek olup Araplar'da oldukça önemli bir sıfattır. Hatta Cahiliye şiirine bakıldığında, o devir Arab'ının, misafirlerine ikram ettikleri koyun, sığır, deve boğazlayıp ikram etmeleriyle övündükleri görülür. Dolayısıyla misafire gösterilen cömertçe ikram, onlar için birer övünç vesilesiydi ve bu hususta kabile ve oymaklar âdeta birbirleriyle yarış halindeydiler.
Sayfa 113Kitabı okudu
177 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.