Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Post-İslamcılık Siyasi İslam’ın Değişen Yüzü

Asef Bayat

Post-İslamcılık Siyasi İslam’ın Değişen Yüzü Gönderileri

Post-İslamcılık Siyasi İslam’ın Değişen Yüzü kitaplarını, Post-İslamcılık Siyasi İslam’ın Değişen Yüzü sözleri ve alıntılarını, Post-İslamcılık Siyasi İslam’ın Değişen Yüzü yazarlarını, Post-İslamcılık Siyasi İslam’ın Değişen Yüzü yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İran'da din siyasetle özdeşleştirilince...
Modern tarihte ilk defa ana akım Şii ulemalar, bağımsızlıklarını ve geleneksel güçlerini yitirmekte ve bu gelişme ironik bir biçimde bir İslam devletinde yaşanmaktaydı. Ulemanın giderek artan bir biçimde güçlü din adamlarının yönetimindeki devlete bağımlı hale gelmesi birçok genç din adamının gelecekten ve ulemanın kurumsallığından endişe etmesine sebep oldu. Birçoğu bu endişelerini kamuoyu ile paylaştı. Genç bir din adamı "eğer dini siyaset ile ilişkilendirirsek, günlük yaşama ilişkin tüm kaygılar din ile tanımlanmaya başlar ve dini kutsal alanından günlük siyasi oyunların alanına indirerek yozlaştırır" demiştir. Post-İslamcılık bir bakıma bir inanç olarak İslam'ı kurtarmak için, bir siyaset biçimi olan İslamcılığı yıkmayı amaçlamıştır.
Fakat post-İslamcılık bu açıdan anti-İslamcı veya laik değildir. Daha çok dindarlığı ve hakları, inançları ve özgürlüğü, İslam'ı ve serbestliği birleştirmeye çalışan bir gayreti temsil etmektedir. İslamcılığın temelinde yatan prensipleri, sorumluluklar yerine haklara, tekil otoriter görüş yerine çoğulculuğa, sabit kutsal metinler yerine tarihselliğe, geçmiş yerine geleceğe vurgu yaparak tamamen değiştirmeyi hedeflemektedir. İslam'ı bireysel tercihler ve özgürlüklerle (değişen ölçeklerde), demokrasi ve modernite ile birleştirerek bazılarının "alternatif modernite" olarak adlandırdığı kavrama ulaşmak istemektedir. Post-İslamcılık; dünyevi ihtiyaçları, katı ve değişmez kurallardan özgürleşmeyi, dini doğruların tekelini kırmayı kabul ederek ifade edilir. İslamcılığın din ve sorumluluğun birleşimi olarak tanımlandığını, post-İslamcılığın ise dindarlık ve haklara vurgu yaptığını belirterek çalışmamı sonuçlandırmıştım.
Reklam
448 syf.
8/10 puan verdi
·
14 günde okudu
İranlı siyaset bilimci Asef Bayat’ın, İslamcılık içinde demokratikleşme ve çoğulculuk yönündeki dönüşüme işaret eden post-İslamcılık yaklaşımı, toplam 10 ülkedeki İslamcı hareketlerin değişim ve uyum dinamiklerini inceliyor. Her ne kadar, bu tür derleme kitaplarda rastlanan kitabın dengesi, makalelerin benzerlik-uyum denkliği vb açılardan sorunlu olsa da; özellikle Bayat’ın İran ve Mısır analizleriyle, al-Affandy’nin Sudan, Lacroix’nın Suud ve Pierret’nin Suriye makaleleri kıymetli ve dikkat çekici. Türkiye üzerine iki makale ise üstünkörü ve gerçeklikten uzak. 2013 öncesi yazıldığı için Arap Baharı gelişmelerini yansıtmasa da, İslamcılık literatüründe epey önemli bir çalışma... Bu çalışmanın İngilizce edisyonu için birkaç yıl önce kaleme aldığım book review yazısını da şuraya bırakayım: research.sharqforum.org/author/mehmet-a...
Post-İslamcılık Siyasi İslam’ın Değişen Yüzü
Post-İslamcılık Siyasi İslam’ın Değişen YüzüAsef Bayat · Litera Yayınları · 20167 okunma