Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İlk Uygarlıklar

Resimlerle İnsanlık Tarihi Ansiklopedisi 2

Kolektif

Resimlerle İnsanlık Tarihi Ansiklopedisi 2 Gönderileri

Resimlerle İnsanlık Tarihi Ansiklopedisi 2 kitaplarını, Resimlerle İnsanlık Tarihi Ansiklopedisi 2 sözleri ve alıntılarını, Resimlerle İnsanlık Tarihi Ansiklopedisi 2 yazarlarını, Resimlerle İnsanlık Tarihi Ansiklopedisi 2 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tek kelimeyle, uygarlık sınıflı toplumların ürünüdür.
"Tuncun bulunması o kadar önemli bir olaydı ki, sonunda adı bir döneme verildi: Tunç devri. Aynı dönemde el sanatlarının da gelişmesi, çömlekçi, demirci,, Dülger gibi, yeni meslek gruplarının doğmasına yol açtı. Tarlarının ve otlaklarının yakınına yerleşmiş olan köylüler.. zanaatkar tüccar ve idari görevlilerinden meydana gelen şehirlerin oluşturduğu yerleşim bölgeleri kuruldu. Başlıca gelir kaynağı tarımdı.. tarımdan sağlanan gelirin bir bölümü vergi olarak alınır.. yönetim ve kamu giderleri, askeri ve dini harcamalar, hep bu paradan karşılanırdı. Site; kamu kurumları, atölyeleri, ticarethaneleri, tapınağı ile uygarlığın sembolü ve yerleşim merkezi durumundaydı. Uygarlığın iki şartı vardır.. birincisi şehirleşmedir. Şehir önemli bir nüfus barındırır.. komşularıyla ilişki kurarak, bilgi ve görüş alışverişini sağlar.. toplumda yaşamaya geliştirir. Uygarlığın ikinci şartı ise hiyerarşik bir toplum yapısıdır. Toplumda herkesin belli bir görevi ve yeri vardır.. kimi çiftçi, kimi zanaatkâr, kimi memur, kimi de din adamıdır. Her uygarlığın temelinde devlet kavramı yatar."
Karacan Yayınları
"Ağaç kütüklerinin araç olarak kullanılmasıyla, su taşımacılığı başladı.. ulaşım alanında önceleri özellikle nehirlerden yararlanılırdı. Yük taşımacılığında ise büyükbaş hayvanların kullanılmasına geçildi. Artık tarlada insan gücünün yerini bundan böyle hayvan gücü alacaktı.. öte yandan saban da bu dönem için bir tarım aracıydı. Gelişmeyle birlikte nüfus çoğaldı.. köyler oluştu.. ilkel kulübelerin yerine kerpiçten, taş ve tahtadan evler inşa edildi. Besin ve el ürünleri alanında üretim arttı. Bunun sonucunda ihtiyaç fazlası malın eksikliği duyulan malla değiştirmesi fikri doğdu. Böylece ticaretin ilk şekli olan değiş tokuş başladı.. herkes ürettiği maşı bir başkasıyla değiştirebiliyordu. Uzak köylerle yapılan ticaret, insanların gördü ve bilgilerinin artmasına yol açtı. Zira her toplumun yararlandığı usül ve malzeme farklıydı. İlk madeni eşyalar, günümüzden 7.000 yıl önce üretilmeye başlandı. İnsanlık artık maden devrine geçiyordu. Doğal halde ele geçirilen altın ve bakıra, başlangıçta tıpkı taş gibi çekiç darbeleriyle şekil verilirdi. Bu usüllle, ince plakalar haline getirilen madenden, takı ve süs eşyaledı yapılmaya başlandı."
Karacan Yayınları
Reklam
"Cilalı taş devri insanı için toprağın işlenmesi başlı başına bir olaydı. İnsanoğlu sadece tabiattan yararlanmakla kalmıyor, onu değiştirebiliyordu da. Ormanların yerini kısa sürede tarlalar aldı.. zamanla en iyi tohumu seçmeyi öğrendiler.. toprağın sürülüp ekilmesi tamamlandıktan sonra iş, güneşe ve yağmura kalıyordu. Bu arada tabii güçleri harekete geçirmek için, büyüden ve toplu ayinlerden de yararlandıkları sanılmaktadır."
Karacan Yayınları
"Mezopotamyalılar M.Ö 8000 yıllarında arpa ve buğday yetiştirebiliyor, köpek, koyun, keçi gibi hayvanlar besliyorlardı. Tarlada kadınlar çalıştırdı.. buğday, çakmaktaşından yapılmış oraklarla biçilir.. taş hayanlarda öğütülür.. yine taş kaplarda pişirilir ve yenirdi. Alet üretmek, davar gütmek.. avcılık ve balıkçılık ise erkeklerin işiydi."
Karacan Yayınları
"Tarım, ilk defa acaba nerede ve ne zaman başladı? Bu soruyu şöyle cevaplayabiliriz. Tarım ilk defa cilalı taş devrinin başlarında, Irak'ın kuzeyinde yer alan zagros dağlarının eteklerinde başladı."
Sayfa 9 - Karacan Yayınları