Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Rönesans Felsefesi

Ernst Bloch

Rönesans Felsefesi Gönderileri

Rönesans Felsefesi kitaplarını, Rönesans Felsefesi sözleri ve alıntılarını, Rönesans Felsefesi yazarlarını, Rönesans Felsefesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Heyecanlar ancak heyecanlar­la aşılır, yoksa kuramlarla değil, diğer tutkulara karşı da yi­ne tutkuları kullanmak gerekir. Gerekli olduğu zaman aç­ gözlülüğü, aşkı ve korkuyu teşvik etmeliyiz. Açgözlülüğü yenmek için, korkuyu harekete geçirmeliyiz, korkuyu yen­mek için aşkı teşvik etmeliyiz. Bu kuram insanın tüm olarak küçümsenmesini dile getiriyor. Bunun son uygulamasını Hitlerci devlet yaptı ve Machiavelli ile hiçbir ilişkisi olma­makla birlikte, o da heyecanları kullanıyordu.
"Güneş eskilerin diliyle gök kürelerin kardeşçe ve ortak şarkısını söylüyor..."
Reklam
"Tanrıya adanmış dinbilgisi, rahibeler gibi kısırdır."
Toplumsal yönetimin kaynağı, ekonomik ve politik gü­ce aç olan, yükselen burjuvazidedir; bu güç bir ayrıcalıktan ya da doğumla birlikte gelmez, çalışmaktan, iş gerçekleştir­mekten, bireyin bilgisinden kaynaklanır. Aynı zamanda bu Bacon'un ünlü sözünün de kaynağıdır: "Knowledge is power" (bilgi güçtür) ve bu soylu feodaliteye karşı bir saldırı gibi anlaşılmalıdır.
"Çünkü doğa", diye açıklıyor Paracelsus, "kendi başına yetkin olan hiçbir şeyi üretmiyor, her şeyi ta­mamlaması gereken insandır."
İn­san, cehennem teröründen ve ruh arıtma teröründen kurtulmalıdır.
Reklam
Pic de la Mirandole, "İnsanın saygınlığı" üzerine verdiği söylevde haykırıyor: "Hayvanlar, kendileri için gerekli olanı, ana karnında kazanırlar; üstün kafalar, kökünden itibaren ölümsüzlük için vardır. Sen insan, sen bir evrim geçiriyorsun, kendi özgür istemine göre gelişiyorsun, sayısız yaşamın tohumunu kendi içinde taşıyorsun!"
Ortaçağ insanının korktuğu şeytanlar, insanları korumaya yönelik olduğu sanılan haçla birlikte, uçuruma yuvarlandı.
... "kaynaktan gelen ışığın" yansıması, ışığın kendisinden çok daha önemlidir, çünkü yansıma güzelliktir. Kutsallık, yücelik, gizem, bilinmeyen şey, bu dünyanın ötesi, bizde bu dünyanın güzelliğini ortaya çıkarıyor. Bize ışığın tanıklığını yapan güzelliktir, dünyanın olağanüstü güçlerce yönetildiğini o bize gösterir.
Felsefe Bruno'da sonsuz evrenin bir savunucusunu, sonsuz dünyanın genel bir zaferinin kişileşmesini, kendi etkinliğiyle aşkın olan insanın uyanışını, Rönesans'la birlikte fizik-ötesinin ortadan kaldırılışını gördü.
12 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.