Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sembol Dilinin Çözümlenmesi Bütün Eserleri 6

Rüyalar, Masallar, Mitler

Erich Fromm

Rüyalar, Masallar, Mitler Gönderileri

Rüyalar, Masallar, Mitler kitaplarını, Rüyalar, Masallar, Mitler sözleri ve alıntılarını, Rüyalar, Masallar, Mitler yazarlarını, Rüyalar, Masallar, Mitler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Freud’a göre “ rüyalar, akıldışı arzuların hayali olarak tatmin edilmesine yararlar.” Bundan dolayı rüyaların sahip olduğu tek işlev, uykumuza süreklilik kazandırmaktır.
Sayfa 72
Semboller nedir ?
"Semboller olayları ve bilgileri beynimizin verilerine indirgeyip bizim kendimizi aşan ve gözle görüp elle tutamadığımız şeyleri kavramamızı sağlayan araçlardır.”
Sayfa 7 - Say Yayınları ,2014
Reklam
“Mitler ve masallar, kendilerini sembol diliyle ifade eden geçmiş zaman bilgelikleri ve özdeyişleridir.”
Sayfa 9 - Say Yayınları ,2014
Rüyada “sanki, imiş” gibi durumlar yoktur. Rüya, gerçek bir yaşayıştır. Bir adım daha ileriye giderek şunu da sorabiliriz: “Gerçek nedir?”
Biz insanların çalışkan oldukları söylenebilir, ama ne yazık ki, hayal gücümüz eksiktir.
Uyurken, neden-sonuç imparatorluğunun yerini özgürlük imparatorluğu almıştır.
Sayfa 46
Reklam
Rüya görmek, uykudayken, ruhumuzun gösterdiği bütün faaliyetlerin anlamlı ve özellikli bir biçimde yansımasıdır.
Sayfa 44
“Jung’a göre rüyalar, bilinçdışımızdaki gizli kalmış bilgeliğin bir yansımasıdır.”
“Jung, bu konu hakkında şöyle demiştir: ‘Bilincimiz bir geçiş yeridir. Bu nedenle iki yöne doğru da açıktır. Bir yandan bize geçmişteki olayları göstermekte, öte yandan da geleceğimiz hakkında oluşturduğumuz bilinci ve bilgimizi vurgulamaktadır. Bu sonuca varabilmek için bilincimizin, geleceği kendi başına yarattığına inanmamız gerekmektedir.’”
“Freud’un en yetenekli öğrencilerinden olan Jung ve Silberer’in savundukları görüş şöyledir: ‘Rüyalar, kaynakları geçmiş yıllara uzanan arzuları temsil eder ama rüyalar aynı zamanda geleceğe de yönelmişlerdir ve rüya gören kişinin hedef ve düşüncelerine ışık tutarlar.
Reklam
“Freud daha çok serbest çağrışım yöntemini kullanıyor ve rüyayı, çocuksu ve akıldışı arzuların bir tatmini olarak görüyordu.
“Geçen gece rüyamda kelebek olduğumu gördüm. Ama şimdi, bir kelebek olduğunu düşünen bir insan mı ya da insan olduğu nu düşünen bir kelebek mi olduğumu bilemiyorum."
Franz Kafka, Dava
K., tüm hayatı boyunca bu soruların cevaplarını ya da bu sorulara cevap verebilecek insanları aramış, fakat doğru soruları ancak son anda sorabilmiş ve ölüm korkusu ona, sevgi ve arkadaşlığı hatırlatabilmişti. Ne gariptir ki hayata ilk kez ölüm anında inanabiliyordu.
Sayfa 241 - Say YayınlarıKitabı okudu
Sophokles
"Yapabileceğimizden fazlasını yapmak, akıllılık değildir."
Sayfa 209 - Say YayınlarıKitabı okudu
Sophokles:
"Kendilerini, bilge sananları, akıllandıramam ben."
Sayfa 207 - Say YayınlarıKitabı okudu
1.098 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.