Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanoğulları'nın Son Hükümdarı 6. Mehmed Vahideddin’in Hayatı, Hatıraları ve Özel Mektupları

Şahbaba

Murat Bardakçı

Şahbaba Gönderileri

Şahbaba kitaplarını, Şahbaba sözleri ve alıntılarını, Şahbaba yazarlarını, Şahbaba yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tarihin Cilvesi
Tarihin bir garip cilvesi olacak. Vahdettin’i İstanbul’dan Malta’ya götüren Malaya zırhlısı, tam 16 sene sonra, 1938 Kasım’ında bir başka görevle yeniden İstanbul’daydı. İngiliz donanma bakanlığı son Türk imparatorunu gurbete taşıyan gemiye bu defa ilk Türk cumhurbaşkanının cenaze merasimine refakat vazifesi vermiştir.
Sayfa 255 - Turkuaz KitapKitabı okudu
Abdülmecit Efendi, Sultan Vahdettin’in İstanbul’u terk etmesinden sonra demeçlerinde onun hakkında “hain” sözünü kullanan tek hanedan mensubu olacak ve karşılıklı kırgınlıkları sonraları, kendisinin de uğradığı, sürgünün en sıkıntılı günlerinde bile devam edecektir.
Sayfa 198 - Turkuaz KitapKitabı okudu
Reklam
“Biz Türkler bütün kültürümüzü Fransa ile İngiltere’den aldık.” Son Osmanlı Halifesi Abdülmecid Efendi
Sayfa 181 - Turkuaz KitapKitabı okudu
Tarih sahnesine girişini II. Abdülhamid’in kardeşi Mediha Sultan ile evliliğine borçlu olan Damat Ferid Paşa Türkçenin Latin alfabesiyle yazılmasını ilk isteyenlerden biridir. Baltalimanındaki sarayındaki bahçıvanlar bu hareketleri yüzünden ve devamlı birbirine vurup çatır çatır sesler çıkarttığı manikürlü uzun tırnaklarıyla rugan ayakkabılarına bakarak “Gavur Paşa” diye bahsetmektedir ondan.
Sayfa 108 - Turkuaz KitapKitabı okudu
Bir özelliği daha vardır Mondros Mütarekesi’nin: Rauf Bey’in mütareke metnine imzasını koymasından sonra dünyada bağımsızlığını muhafaza eden artık tek bir Müslüman devlet kalmamıştır; hepsi Hristiyan dünyasının esareti yahut himayesi altındadır.
Sayfa 94 - Turkuaz KitapKitabı okudu
“Kıran Girdi” Ne Demek?
Müneccimlerin gözünde insanın hayatında iki önemli an vardır ve her şey kişiyi etkisi altında tutan yıldızın bu anlardaki durumuna bağlıdır: Nuhus zamanı ve kıran zamanı denir buna... Birincisi iyi, öbürü kötüdür onlara göre. Nuhus anında yıldız en yüksek yerine yerleşmiş, iyiye doğru gidiş başlamıştır kaderde. Artık baht kapıları ardına kadar açılacak ve hiç durmadan yükselecektir insanoğlu... Kıran zamanı, tam tersidir bunun. Yıldız düşmüş, aşağılarda bir yere inmiş, kader fenalığa meyletmiştir. Mani olmanın yolu yoktur, zira her ayrıntısı önceden yazılı olan istikbal, o yazının dışına asla çıkamaz. "Kıran girdi” sözü, buradan gelir...
Sayfa 66 - Turkuaz KitapKitabı okudu
Reklam
Abdülmecid'in 41 çocuğu vardı. 1861'in 4 Ocak günü Dolmabahçe Sarayı'nda bir çocuğu daha oldu. Gülistû Hanım'dan doğmuştu. Erkekti, adını Mehmed Vahideddin koydular. Şehzadenin doğumunu haremde "21 Cemaziyelahır 1277: Velâdet-i Mehmed Vahideddin Efendi Hazretleri. Dördüncü ikbal hanımefendiden” diye kaydettiler. Abdülmecid'in 42 çocuğunun sonuncusuydu. “Sarayın Yalnız Adamı” işte böyle bir ortamda ve böyle bir sarayda doğdu.
Sayfa 31 - Turkuaz KitapKitabı okudu
"Sultan Hamid Ingilizlere karşı babasının politikasını tamamiyle reddetmiş ve memleketinde istiklâlini muhafaza edebilmek için her türlü vasıtaya müracaat etmeyi kendisine meslek ittihaz eylemişti." Rıza Tevfik
Sayfa 226Kitabı okudu
415 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.