Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Şair ve Matematikçi Ömer Hayyam

Sadık Usta
*Doğu toplumları Hayyâm’ı esas olarak rubaileri üzerinden, o da şarap ve aşk düşkünü bir şair olarak bilir. Peki, onun dünya tarihinde eşine az rastlanır bir ozan ve filozof olduğu kadar büyük bir matematikçi ve astronom da olduğunu, *Eğer Edward FitzGerald onları serbest bir tarzda ve kendi dilinde yeniden yazmasaydı, dünyada çok az sayıda biliminsanının tanıyıp bildiği Hayyâm’ın rubailerinin bu kadar etkili ve ünlü olamayacağını, *Hayyâm’ın mezarından getirtilen iki gül çitilinin FitzGerald’ın mezarına dikildiğini ve bu güllerin 1893’ten beri botanik biliminde “Ömer Hayyâm Gülü” (Omar Khayyam Rose) olarak işlem gördüğünü, *Ömer Hayyâm rubailerinin Nazi Almanya’sında yasaklandığını ve kitaplarının kütüphanelerden toplatılarak hurdaya verildiğini, Büyük bilimadamı Hayyâm’ın neden gözden ırak tutulup mezarının 800 sene boyunca yok oluşa terk edildiğini biliyor muydunuz? Stefan Zweig’ın ünlü bir eseri var: “İnsanlığın Yıldızının Parladığı Anlar” Hayyâm, bilim ve kültür tarihine yaptığı katkılarla insanlığın yıldızının parladığı anlardan birinin unutulmaz bir simgesi olmuştur. Hayyâm, çok geç keşfedilmiş ve değeri az bilinmiş de olsa, müstesna bir bilimadamı, düşünür ve şairdir. Okuyacağınız bu kitap, onun hikâyesidir...
Yazar:
Sadık Usta
Sadık Usta
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 5 dk.Sayfa Sayısı: 144Basım Tarihi: Kasım 2020Yayınevi: Epsilon
ISBN: 9786051737898Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
144 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Tarihe ismini kazımış bir kişilik lâkin kendi ülkesinde yeteri kadar kıymet görmüyor. Bunun sebebi ise rubailerinde şarap, aşk gibi unsurlardan bahsettiği için zevk düşkünü olarak bilinmesi. Böyle düşünen kişiler gerçekten kendileri dört dörtlük müydü bir sormak gerek! Ömer Hayyam'ın mezarını bile restore ederken para ödemek istemeyen bir hükümet Iran. Sevenleri karşılaşın diye medet ummuşlar. Senin ülkenden bir insan çıkıyor ve bütün dünyaya nam salıyor. Bununla övünüp ülkemizin adı bilinecek diye dusunecekleri yere üç beş kuruş hesabı yapmışlar. . . Edward FitzGerald olmasa idi batı Ömer Hayyam'ı şu an olduğu kadar taniyamacakti. FitzGerald rubailerden öyle etkileniyor ki onların çevirisini yapıp tüm dünya çapında okunmasına ön ayak oluyor. Aynı zamanda Goethe de merak salıyor doğuya lâkin o Hayyam üzerinde hiç çalışma yapmıyor. Rubailerden bir haber maalesef. . . Beni en çok etkileyen ve üzen nokta yukarıda da söylediğim gibi Hayyam'ın mezarı senelerce başıboş şekilde kalıyor. Yani kırık dökük virane şekilde. Tam tamına 800 sene boyunca yok oluşa terk edilmiş. Diyecek söz falan bulamıyorum. Kelimelerin bittiği an bu olsa gerek. #parlakmeltemkitapligi
Şair ve Matematikçi Ömer Hayyam
Şair ve Matematikçi Ömer HayyamSadık Usta · Epsilon · 202061 okunma
Reklam
144 syf.
7/10 puan verdi
Her insan köklerini iyi bilmeli!
Yazarın okuduğum ilk kitabı... Geç kalınmış bir merak olsa da bildiğimizi sandığımız Ömer Hayyam ile ilgili daha fazla bilgi edinmek adına başladığım bu araştırma kitabı için başarılı bir çalışma olmuş diyebilirim. Doğu-Batı medeniyetleri arasındaki bilgi akışında görevli köprünün zaman ve mekan içinde işleyişini anlamaya yardımcı tespitler ve çıkarımlar yerindeydi. İddialarını delillendirmek için Doğu’dan ve Batı’dan önemli kişilerin sözlerine kitabında yer vermiş. Sırf Ömer Hayyam üzerinden gitmeyerek ara ara bütüncül bir cihetle mevzulara açıklık getirmesi akıcılığı beraberinde getirmiş. *** Yazarın bazı olaylara yönelik bakış açısı bana uzak olsa da dünyadaki kültürel ve bilimsel birikimin geniş coğrafyalara nasıl yayıldığını medeniyetlerin nasıl bu birikimi özümseyerek yeni bilgiler ürettiğini açık net ifadelerle resmetmiş. *** Her insan köklerini iyi bilmeli! Geçmişte yaşamış önemli şahsiyetleri önyargılardan arınarak doğrusu ile yanlışı ile kabullenerek tanımalı, o dönemlerin durumunu göz önüne alarak değerlendirmeli ve bilgi hazinemizi korumaya özen göstermeliyiz. Kitapla kalın. Vesselam.
Şair ve Matematikçi Ömer Hayyam
Şair ve Matematikçi Ömer HayyamSadık Usta · Epsilon · 202061 okunma
144 syf.
10/10 puan verdi
·
11 saatte okudu
Sadık Usta-Ömer Hayyâm Kitap İncelemesi
Sporilersız yazmama gerek var mı bilmiyorum. Zaten bir araştırma kitabı olduğu için özel bilgilerden çok genel olarak kitabı değerlendireceğim. Öncelikle yazarın diğer kitaplarını da okuduğumu, dil ve üslup olarak yalın şekilde derin meseleleri anlatabildiğini ve beğendiğimi belirtmek isterim. Kitapta yazarın da dediği gibi çok geç keşfedilmiş ve değeri az bilinmiş, müstesna bir bilim adamı, düşünür ve şair olan Ömer Hayyâm'ın hayatıı, nasıl keşfedildiği, düşüncelerinin nasıl ve neye bağlı olarak şekil aldığı, sevgilisi, kökeni, mahlasının nereden geldiği, mükemmel bir araştırma ve sonucunda harika bir sentez ile gözler önüne serilmiş. "Ömer Hayyâm'ı hiç tanımıyorum ben kesin anlamam bu kitabı, kesin derindir." Diye düşünmeyin asla, ilginizi çekiyorsa, merak ediyorsanız, Ömer Hayyâm ile ilgili neredeyse her şeyi bulabilirsiniz bu kitapta. Okuması oldukça zevkli, merak etmeyin hep felsefi ve edebi yönünden de bahsedilmiyor. Onun hakkındaki çeşitli teorileri, adını taşıyan gülü, matematik ve astronomideki eşsizliğini, Goethe'nin onu bir eserinde neden şairi azam olarak kabul etmediğini ayrıca onun hayatına da yer vererek anlatıyor. Okurken çok zevk alacağınıza eminim. Şiddetle öneriyorum. Sağlıcakla kalın.
Şair ve Matematikçi Ömer Hayyam
Şair ve Matematikçi Ömer HayyamSadık Usta · Epsilon · 202061 okunma
144 syf.
·
Puan vermedi
Hem bilim alanında, hem de edebiyat alanına yaptığı katkılardan dolayı önemli bir isimdir Ömer Hayyâ m. Doğu toplumunda göz ardı edilen, ama avrupalı aydınların dikkatini çeken bir düşünür, şair ve bilim adamı. Edward FitzGerald Ömer Hayyâm'ın rubailerinden o kadar etkileniyor ki çevirilerini yaparak bütün dünyanın tanımasına ön ayak oluyor. FitzGerald öldüğünde  Ömer Hayyâm'ın mezarından getirilen iki gül fidesi mezarına dikilir ve bu güller botanik bilimine "Ömer Hayyâm Gülü" olarak geçer. Avrupalıların saygı duydukları, değer verdikleri Hayyâm, kendi ülkesi İran ve doğu kültüründe gereken değeri malesef görememiştir. Hatta İran mezarının yapılmasını isteyen avrupalılara parasını verirlerse yapacaklarını söylüyor. Kitapta hem rubailerinden, hem de matematik alanın da geliştirdiği formüllerden örnekler bulacaksınız. Ömer Hayyâm'ı  tanıma adına hazırlanmış güzel bir eser. Böyle bir değeri tanımakta  gecikmiş olsakta bir yerden başlamak ve sahip çıkmak gerekmez mi?
Şair ve Matematikçi Ömer Hayyam
Şair ve Matematikçi Ömer HayyamSadık Usta · Epsilon · 202061 okunma
Reklam
144 syf.
1/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Vakit Kaybı Kitaplar 1
Kitap hediye olarak geldi. Ömer Hayyam için bir başlangıç kitabı diye düşünmüştüm ilk elime aldığımda. Kitabın arka kapağını okuyunca; sanki Ömer Hayyam hakkında az bilinen ilginç bilgilerin derlendiği bir kitap intibası oluşsa da, arka kapağın sonunda ki "Okuyacağınız bu kitap, onun hikayesidir..." ifadesi aslında ilk hayal kırıklığımdı. Hayyam'ın hikayesi olmak için çok zayıf bir kitaptı çünkü. Elime alıp okuyunca yanılmadığımı anladım. Kitap benim için büyük hayal kırıklığı. Sadece kitap olsun diye basılmış, ne tam olarak bir araştırma denilebilir, ne de tatmin edici. Tamamına yakını alıntılardan oluşan ilgili ilgisiz fotoğraf ve resimlerle dolu; olsun diye yazılmış bir kitap. Edisyonu da bir o kadar özensiz üstelik. Beş bölüme ayrılmış kitabın her bölümü birbirinden kopuk ve düzensiz. Anlatım dili diye bir şey olmadığı için bahis açmak manasız bu anlamda. Vaktinize ve paranıza yazık.
Şair ve Matematikçi Ömer Hayyam
Şair ve Matematikçi Ömer HayyamSadık Usta · Epsilon · 202061 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.