Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sakarca Gönderileri

Sakarca kitaplarını, Sakarca sözleri ve alıntılarını, Sakarca yazarlarını, Sakarca yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Saklıdan gizliden bur yasın içindeydi ülke. Ama açıktan ne diyebiliyorlar. Kabza beyin adı herkesi öyle korkutmuş ki yıllardır; korku hava gibi yerde yel gibi her evde her köyde esip tozuyordu.
105 syf.
10/10 puan verdi
Bir masaldan derlenmis çok güzel bir eser
Fakir Baykurt'tun halkçı kaleminden çok güzel bir eser ne kadar çocuklar için bir masal kitabı gibi yansıtılsada aslında zulme haksızlığa ve değişmeyen sömürü düzenine karşı herkese hitap eden çok değerli bir eser olmuş. Kesinlikle okunmalı ve okutulmalı...
Sakarca
SakarcaFakir Baykurt · Literatür Yayınevi · 201658 okunma
Reklam
105 syf.
10/10 puan verdi
·
9 saatte okudu
Kitabı Ülkem Okuyor’un sevgili kurucusu Havva Aydanur Ertuğrul’un tavsiyesi üzerine okudum. Fakir Baykurt’u hiç okumadıysanız bu kitapla başlayabilirsiniz. Benim de Fakir Baykurt’un okuduğum ilk kitabıydı ama son kitabı olmayacağını anladım. Kitapta her zorluğa, her şeye rağmen, canını bile ortaya koyarak Haksızlık var diyen, bu haksızlığı ortadan kaldırmak için insanlar susup korkudan bir şey yapamazken çırpınan cesur bir Horoz’u hayranlıkla okuyacaksınız. Canım Sakarca Kitap bir günde bitecek kadar sürükleyici, sade bir dili var. Çocuklarınıza bile okutabileceğiniz, onların da anlayacağı bir kitap. Bence herkesin okuması gereken, okurken düşünmesi, ders alması gereken kitaplardan. Ben çok sevdim. Kitabı okuyacaklara keyifli okumalar dilerim.
Sakarca
SakarcaFakir Baykurt · Literatür Yayınevi · 201658 okunma
“Uzun tartışmalar, en güzel işlerin belini kırar. Yeter yitirdiğimiz vakit.”
“Büyür gider küçükken durdurulmayan haksızlıklar. Küçükken söndürmeli yangını…”
“Son derece gerekli bir iş için çıktım yola ben! Bir görev için çıktım! Gecenin bu vaktinde kümesimde olabilirdim. Tünerdim raprahat! Yumardım gözlerimi, uyurdum çil çil! Fakat büyük bir haksızlık var. Yok etmek gerekiyor bu haksızlığı. Ya sen, ya ben, ya da başka bir canlı yaratık, bunu birimizden birimiz yapmalıyız. Kabza bey olacak kıyımcı, bizim körlerin değirmenini aldırdı. Büyür gider küçükken durdurulmayan haksızlıklar. Küçükken söndürmeli yangını…”
Reklam
“Bir haksızlık, hemen işlendiği zaman karşılığını görmezse, ardından başka haksızlıklar gelir!”
“Körler, Çayırlı Düz’e çıkıp göklere el açtı, ağladı. Göklerden ses gelmedi. Bir haksızlık, hemen işlendiği zaman karşılığını görmezse, ardından başka haksızlıklar gelir Takkeli Efendi! Bugün körlere, yarın topumuza! Yöneticiler haksızlık yapmaya alıştı mı kudurmuştan beter olur. Bugün değirmen alan, yarın ahırdaki malı alır, öbür gün yanında yatan canı alır. Birinciye ses çıkarmazsan, ötekileri hiç önleyemezsin!”
İnsanlar onu dün anlamadı, anlayamadı, akıllı olanlar bugün anlıyor
Çünkü senin 'haksızlık' dediğine o 'hak' der! Hak edilen şey güçlünün dediği ve yaptığıdır
Reklam
....sana anlatacağım! Değil mi ki bir yüreğin, kafan var, anlayacaksın!
Valla bana bakma! Kusuruma hiç bakma -dedi Takkeli.
Var varadan, sür süreden. Sür şuradan, sür buradan. Önünde dünya kadar yol var. Sür denizden, sür karadan. Kimi yollar dağdan bayırdan, kimi yollar dereden. Kimi yollar uçurumun kıyısından, Kimi yollar ormanın kurdundan, ayısından. Denize inen var, yokuşa çıkan var. Yokuşlar dik mi dik. Uçurumlar derin mi derin. At sürsen akköpük içinde kalır. Yaya gitsen yüz yıl, bin yıl alır. Ama murada götürür yollar.
105 syf.
·
Puan vermedi
Zalimin zulmüne bir Sakarca: Fakir Baykurt’un, Nevşehir’de anlatılagelen bir halk masalına yeniden can verdiği eseridir Sakarca. Sakarca bir horozdur ama öyle bildiğimiz horozlardan değildir. Haksızlık karşısında susmayan bir horozdur. Masal bu ya. Çok eski zamanlarda, yakın zamanlarda ya da bugün zorba bir bey çıkar ortaya. Gözü doymaz beyimiz, bir haksızlık, zorbalık yapar. Zorbadır durur mu. Kimsenin sesi çıkmaz, siner köşesine. Beye ne denebilir, kim karşı gelebilir ki? Bir Sakarca susmaz; bağırır, çağırır, feryat figan eder ne fayda. Ne insanlar ne hayvan halkı kulak verir bu çağrıya. İş başa düştü diyen Sakarca, başlar yolculuğuna haksızlığı bitirmek için. İşin sonunda pilavın yanında kızartma ya da haşlama olmak var, suyuna da çorba ama durmaz. ‘’Bir haksızlığa susulduğu zaman devamı da elbet gelir’’ der. Adalete giden yollar çetindir, Sakarca için kolay olacak değil ya. Aşar tepeleri, dağları, dereleri bin bir zorlukla; varır konağına beyin. Menzile varmanın son olduğunu kim söylemiş? Asıl mücadele o zaman başlar. Mesaj bilindik, masalın mesajı da nettir. Zulüm karşısında sustuğunuzda zalimin tarafındasınızdır. Susmak tarafsızlık değildir, taraf olmaktır. İnsan yerine bir horozun seçilmiş olması da manidardır. Eski zamanlar alarm yerine horozlar vardı, onlar ‘uyandırırdı’ insanları. Çocuk yaşta okumuş olmak çok daha iyi olurdu ama masallar çocuklar içindir algısı da doğru değil. Masallar güzeldir, evrensel mesajlar hepimiz içindir. Bir saatte okunabiliyor, keyifli okumalar.
Sakarca
SakarcaFakir Baykurt · Literatür Yayınevi · 201658 okunma
44 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.