Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Salgının Gölgesinde Güç, Kaos ve Gelecek

Abdullah Ağar
Covid-19 salgınının neye mal olacağını ya da neler kazandırıp neleri sonlandıracağını sadece “sağlık”, “sosyal yaşam” ve “cari ekonomi” açısından değerlendirmek eksik olur. Olanların ve olacak olanların siyasi, askeri, ekonomik, demografik, bilimsel, teknolojik, coğrafi, psiko-sosyal, kültürel, inanç ve moral değerler/güçler üzerinden de değerlendirilmesi gerekir. Hatta jeopolitik, jeostratejik, teopolitik, teolojik, küresel güç mücadeleleri, vekâlet savaşları, göç, terör ve istihbarat disiplinleri açısından da çok boyutlu irdelenmesi gereken bir tehditle karşı karşıya dünya... Covid-19 salgını, ortaya koyduğu etkiyle çoğunlukla sessiz, derinden ve etkili ama bazen de çok ses getirerek insanlık ve geleceği üzerinde korkunç bir etki üretecektir. Bu uzun soluklu mücadelede: • Güç çöküşleri ve güç yükselişleri yaşanacaktır. • Yükselen devletler, bitik-çökük-başarısız devletler ortaya çıkacaktır. • Yükselen medeniyetler, alçalan medeniyetler olacaktır. • Yükselen değer ve kavramlar, alçalan değer ve kavramlar oluşacaktır. • Dinler, inançlar yükselecek, dinler, inançlar alçalacaktır. İşte bu kitap olana bakmak yerine olacak olana odaklanarak, yaşanan küresel salgının derinliklerinde ve karanlığında bir gelecek arıyor. Salgının gölgesinde ve etkisinde farklı disiplinler üzerinden salgın meselesine yaklaşıyor. Farklı ve dinamik paradigmalar üretmeye, disiplinler arasında bütüncüllük yakalamaya ve sorunu kavramsallaştırmaya odaklanıyor.
Yazar:
Abdullah Ağar
Abdullah Ağar
Tahmini Okuma Süresi: 15 sa. 52 dk.Sayfa Sayısı: 560Basım Tarihi: Haziran 2020Yayınevi: Destek Yayınları
ISBN: 9786053118657Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
560 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
11 günde okudu
Covid-19 salgınının neye mal olacağını ya da neler kazandırıp neleri sonlandıracağını sadece “sağlık”, “sosyal yaşam” ve “cari ekonomi” açısından değerlendirmek eksik olur. Olanların ve olacak olanların siyasi, askeri, ekonomik, demografik, bilimsel, teknolojik, coğrafi, psiko-sosyal, kültürel, inanç ve moral değerler/güçler üzerinden de değerlendirilmesi gerekir. Hatta jeopolitik, jeostratejik, teopolitik, teolojik, küresel güç mücadeleleri, vekâlet savaşları, göç, terör ve istihbarat disiplinleri açısından da çok boyutlu irdelenmesi gereken bir tehditle karşı karşıya dünya... Covid-19 salgını, ortaya koyduğu etkiyle çoğunlukla sessiz, derinden ve etkili ama bazen de çok ses getirerek insanlık ve geleceği üzerinde korkunç bir etki üretecektir. Bu uzun soluklu mücadelede:   • Güç çöküşleri ve güç yükselişleri yaşanacaktır. • Yükselen devletler, bitik-çökük-başarısız devletler ortaya çıkacaktır. • Yükselen medeniyetler, alçalan medeniyetler olacaktır. • Yükselen değer ve kavramlar, alçalan değer ve kavramlar oluşacaktır. • Dinler, inançlar yükselecek, dinler, inançlar alçalacaktır.   İşte bu kitap olana bakmak yerine olacak olana odaklanarak, yaşanan küresel salgının derinliklerinde ve karanlığında bir gelecek arıyor. Salgının gölgesinde ve etkisinde farklı disiplinler üzerinden salgın meselesine yaklaşıyor. Farklı ve dinamik paradigmalar üretmeye, disiplinler arasında bütüncüllük yakalamaya ve sorunu kavramsallaştırmaya odaklanıyor.
Salgının Gölgesinde Güç, Kaos ve Gelecek
Salgının Gölgesinde Güç, Kaos ve GelecekAbdullah Ağar · Destek Yayınları · 202014 okunma
Reklam
560 syf.
6/10 puan verdi
·
17 günde okudu
Salgın Gölgesinde Araştırma
17 gün gibi benim için oldukça uzun olan bir sürede kitabı bitirebildim. Bu benim için oldukça uzun bir süre. Hele ki benim gibi araştırma kitaplarına ilginiz varsa 17 gün bir rekor olabilir. Kitabı bu kadar geç bitirmemin sebeplerinden biri sanırım yazarın anlatım dili. Tam olarak üslubunu belirleyememiş yazar. Yer yer ders kitabı gibi bir tarzı var, yer yer esprili bir dil kullanmaya çalışmış (Covid-19'u Çorumlu Cavid şeklinde ifade etmesi gibi). Ancak şunu da ifade etmek gerekir; Corona konusu zor bir konu, herkesin yazmaya cesaret edebileceği bir konu değil. Çünkü çok güncel ve daha tam olarak ne olduğunu bilmiyoruz. Kitabın ana hatları: Salgının jeopolitik etkileri Ekonomik etkileri Salgına dair komplo teorileri Salgın sonrası ABD-Çin gerilimi Ordulara etkisi Salgınlar ve istihbarat örgütleri Tarihteki büyük salgınlar Biyolojik savaşlar Bunlar arasında en çok ilgimi çeken kısımlar; tarihteki biyolojik savaş örnekleri ve yaşanan büyük salgınlar. Diğer konular da aslında ilgi çekici olsa da belki yazarın anlatımı yüzünden çok akıcı bir şekilde okuyamadım. Kitabın konusu ile alakalı olmayan yazarın dini duyguları da kitabın sonlarına doğru yer almış. Kitabın olumlu tarafı ise komplo teorilerine itibar etmemesi. Komplo teorilerine çok açık bir konu olsa da yazar bunların hiçbirine tenezzül etmemiş. Somut olgular üzerinden kitabını tamamlamış. Sonuç olarak ben çok beğenemedim. Ama ciddi bir emek de söz konusu. Burada yayınevi bence yazarı daha doğru yönlendirmeliydi özellikle yazım üslubu konusunda.
Salgının Gölgesinde Güç, Kaos ve Gelecek
Salgının Gölgesinde Güç, Kaos ve GelecekAbdullah Ağar · Destek Yayınları · 202014 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.