Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kurtuluş Savaşı'nda Fenerbahçe Ve Atatürk

Sarı Lacivert Kurtuluş

Sinan Meydan

Sarı Lacivert Kurtuluş Gönderileri

Sarı Lacivert Kurtuluş kitaplarını, Sarı Lacivert Kurtuluş sözleri ve alıntılarını, Sarı Lacivert Kurtuluş yazarlarını, Sarı Lacivert Kurtuluş yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
1938 -19 Mayıs gösterilerinde çok sevdiği genç sporcuları son kez seyretti.
Sayfa 244 - İnkılap KitabeviKitabı okudu
1935 Türk Havacılık sporuna çok önemli bir katkı sağlayacak olan Türk Kuşu'nu kurdu.
Sayfa 244 - İnkılap KitabeviKitabı okudu
Reklam
1927 Şerefnur, Vecihe, Leyla, Melahat, Nevlihal ve Kamran hanımlar ilk bayan kürekçilerimiz oldu. Teniste ise Vecihe Taşçı, Mediha Bayar, Adriyel Satak ve Hidayet Karacan gibi bayanlar ön plana çıktı. Dünya'da bayanların ilk kez 1928 yılında olimpiyata katıldığı göz önüne alınırsa, Atatürk'ün Türk kadınlarını spora yönlendirme açısından oldukça erken davrandığını görülür.
Sayfa 243 - İnkılap KitabeviKitabı okudu
1926 Bayanların aktif olarak spor yapmalarına önayak oldu. Atatürk'ün isteği ve Ömer Besim Koşalay'ın çabalarıyla ilk bayan atletlerimiz koşmaya başladı. Nermin Tahsin, Emine Abdullah, Mübeccel Hüsamettin, Türk kadınlarının ilk sporcuları olarak tarihe geçti.
Sayfa 242 - İnkılap KitabeviKitabı okudu
Atatürk'ün Fenerbahçeliliği, aslında sınırları çoktan aşmıştır. 2006 yılında UEFA Kupası'nda Fenerbahçe bir İspanyol takımıyla eşleşince İspanyol basını, "Atatürk'ün takımıyla oynayacağız," diye manşet atmıştır.
Sayfa 240 - İnkılap KitabeviKitabı okudu
ŞÜKRÜ SARAÇOĞLU
İzmir işgal edildiği sırada Cenevre'de bulunan Saraçoğlu, kötü haberi alır almaz bir gemiye atlayıp yurda dönmüş ve Kurtuluş Savaşı'na katılmıştır. Elinde silah dağa çıkıp, Kuşadası, Nazilli ve Aydın yörelerinde Kuvayı Milliye'nin örgütlenmesi için çok çaba harcamıştır. 58
Sayfa 238 - İnkılap KitabeviKitabı okudu
Reklam
Fenerbahçe, Kurtuluş Savaşı sırasında İstanbul'daki Teşkilat-ı Mahsusa, Mim Mim Grubu ve Karakol cemiyeti gibi İttihatçı yeraltı örgütleriyle sık işbirliği kurmuştur.
Sayfa 237 - İnkılap KitabeviKitabı okudu
Fenerbahçe Kurtuluş Savaşı sırasında İttihatçı gizli örgütlerle kurduğu yakın ilişkiler sonrasında Dereağzı'ndan Anadolu'ya, Mustafa Kemal Atatürk'e gizlice silah ve cephane kaçırma işinde aktif görev almıştır. "Fenerbahçeliler, Üsküdar ve Kadıköy'den Anadolu'ya geçişi sağlıyordu. Asker ve silah naklini gerçekleştiriyordu. Başta Sabri Toprak olmak üzere Fenerbahçeliler göz hapsine alınıyordu. "
Sayfa 237 - İnkılap KitabeviKitabı okudu
Bir keresinde dönemin ünlü gazetecilerinden ve Atatürk'ün yakın dostlarından Galatasaraylı Ruşen Eşref Ünaydın, Atatürk'ün "Ben de Fenerbahçeliyim!" dediğini bizzat duymuştur.
Sayfa 233 - İnkılap KitabeviKitabı okudu
Atatürk'ün Fenerbahçe'ye olan sevgi ve muhabbetinin farklı bir boyutu vardır. Tüm hayatı boyunca açık olmaya özen gösteren Atatürk aslında tuttuğu takımı söylemekten kaçınacak biri değildir. Ancak tüm Türk ulusunun lideri olan, halk adamı Atatürk, yanlış anlaşılmaları önlemek için tuttuğu takımı açıklamamış, kendisine hangi takımı tuttuğu sorulunca genelde, "Ben takım tutmam!" demiştir.
Sayfa 232 - İnkılap KitabeviKitabı okudu
Reklam
Atatürk Beşiktaş'ta Akaretler ve Şişli'de oturmuş, Beşiktaşlıları evinin camından seyretmiş, onlarla bir kez konuşmuş, Beşiktaş'ın, Beşiktaş Jimnastik Kulübü adını almasını takdir etmiş, Beşiktaş Başkanı Ahmet Fetgari'nin önerisiyle 19 Mayıs'ı Gençlik ve Spor Bayramı yapmıştır (1935).
Sayfa 230 - İnkılap KitabeviKitabı okudu
General Harrington imzasını taşıyan bildiride şu suçlamalar vardı: 1. Fenerbahçe Spor Kulübü, ittihat ve Terakki Fırkası'nın bir şubesi olup spor maskesi altında siyasi faaliyette bulunmaktadır. 2. Fenerbahçe müttefik kuvvetlere karşı düşmanca duygular beslemekte ve bunu her fırsatta ifade edip ahaliyi kışkırtmaktadır. 3. Kulüpte yuvalanan bazı kimseler, Anadolu'daki asilere silah ve mühimmat sevk etmektedir. 4. Görülen lüzum üzerine Fenerbahçe Spor Kulübü süresiz olarak kapatılmış ve azaları her türlü sosyal faaliyetten men edilmiştir."
Sayfa 191Kitabı okudu
İşgalci İngilizlerin Anadolu'daki kabusu Mustafa Kemal, İstanbul'daki kabusu ise Fenerbahçe'ydi. Ve İşgal Kuvvetleri Komutanı İngiliz Generali Harrington İstanbul'daki kabustan kurtulma planları yapıyordu.
Sayfa 190 - İnkılap KitabeviKitabı okudu
Ve o Fenerbahçe, daha işgalin ilk ayında düşmanın sinirleri- ni bozmaya başlayacaktı. Fenerbahçe, Fransız karmasını 3-1 yenmişti. Bu zafer kırılması güç bir rekorun da ilk işaretiydi. Fenerbahçe, işgalci takımlara karşı 50 maç yapacak bunların 41'ini kazanıp, 4'ünde berabere kalırken, sadece 5'ini kaybedecekti. Düşman filelerine 193 gol atan Fenerbahçe sadece 47 gol yiyecekti. Fenerbahçe, ayrıca Ermeni ve Rum takımlarıyla yaptığı 16 maçın da tamamını kazanacaktı. Toplam 66 maç yapan Fenerbahçe bunların 57'sini kazanmış, sadece 5'ini kaybetmişti.
Sayfa 187 - İnkılap KitabeviKitabı okudu
Şehzade Ömer Faruk Efendi, 1921 yılında resmen Kurtuluş Savaşı'na katılmak üzere Anadolu'ya kaçtı.
Sayfa 182 - İnkılap KitabeviKitabı okudu
197 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.