Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Şark'ın Büyük Alimleri & Eserleriyle Yaşayan Ulema

Soner Demirsoy
İslam'ın temel eğitim müesseselerinden olan medreselerde okutulan kitaplar, müderrisin İlmî kariyeri ve vakfiyelerde belirtilen şartlar ile doğrudan alakalıydı. İçinde bulunulan zaman ve coğrafya da takip edilen müfredatta ve eserlerde bazı farklılıklara sebep olabiliyordu. Bir ilim talibi, umumiyetle doğduğu şehirdeki âlimlerden ders alır, daha sonra başka ilim merkezlerine seyahatler yapardı. Bir müderris, talebesini başta İlmî liyakat ve kabiliyeti olmak üzere bütün yönleriyle tanır, belirli bir seviyeye kadar okuttuktan sonra kendisinden daha üstün bir âlime tavsiye ile gönderirdi. Hicaz, Suriye, Mısır, Irak, İran, Anadolu, Mâverâünnehir ve Horasan gibi memleketlerde tarih boyunca pek çok İslâm devleti kuruldu. Bu topraklarda eserleri, tâbi oldukları hükümdarların sınırlarını aşıp yedi iklimde okunan nice âlimler yetişti. Şark (doğu), sahip olduğu medeniyet sebebiyle İslâm’ı temsil eder. Buradan hareketle biz de eserimize Şark’ın Büyük Âlimleri ismini koyduk. Âlimleri büyük, küçük gibi sıfatlarla vasıflandırmak gibi bir gayemiz ve haddimiz olmadığı gibi tarih boyunca gelmiş geçmiş binlerce âlimin bu mütevazı çalışmamızda sadece ismini bile zikretmemiz İmkân dâhilinde değildir. Bu çalışmamızda şer‘i ilimlerin anahtarı mesabesinde olan ve eserleri ilim müesseselerinde asırlarca okutulan İmâm-ı Âzam Ebû Hanîfe (rh.), Ebü'l-Hasen el-Kudûrî, Ömer en-Nesefî, Ali el-Ûşî, İbn-i Hâcib, Esîrüddîn el-Ebherî, Ali b. Ömer el-Kâtibî, İmam Bûsîrî, Hatib el-Kazvînî, Sadeddin Mesud Teftâzânî, İbn-i Habib el-Halebî, Seyyid Şerif Cürcânî, İbnü’l-Cezerî, Molla Hüsrev, Abdurrahman Câmî, Abdurrahman Karabaş, Birgivî Mehmed Efendi, Molla Aliyyü’l-Kârî, İmâm-ı Rabbânî (k.s.), Hasan eş-Şürünbülâlî, Ahmed el-Bennâ, Mahmud el-Antâkî, Davudı Karsî, Hâmid el-Paluvî, İbn-i Âbidîn gibi âlimleri tanıtmaya çalıştık. Bundan sonraki yapılacak çalışmalara bir basamak teşkil etmesi temennisiyle...
Yazar:
Soner Demirsoy
Soner Demirsoy
Tahmini Okuma Süresi: 9 sa. 18 dk.Sayfa Sayısı: 328Basım Tarihi: 25 Eylül 2021Yayınevi: ÇAMLICA BASIM YAYIN
ISBN: 9786052301692Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
328 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
İslam’ın Temel eğitim müesseselerinden olan medreselerde okutulan kitaplar, müderrisin ilmi kariyeri ve vakfiyelerde belirtilen şartlar ile doğrudan alakalıydı. İçinde bulunulan zaman ve coğrafya da takip edilen müfredatta ve eserlerde bazı farklılıklara sebep olabiliyordu. Bir ilim talibi, umumiyetle doğduğu şehirdeki âlimlerden ders alır, daha sonra başka ilim merkezlerine seyahatler yapardı. Bir müderris,Talebesinin başta ilmi liyakat ve kabiliyeti olmak üzere bütün yönleriyle tanır, belirli bir seviyeye kadar okuttuktan sonra kendisinden daha üstün bir alime tavsiye ile gönderirdi.
Şark'ın Büyük Alimleri & Eserleriyle Yaşayan Ulema
Şark'ın Büyük Alimleri & Eserleriyle Yaşayan UlemaSoner Demirsoy · ÇAMLICA BASIM YAYIN · 202116 okunma
Reklam
328 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
48 günde okudu
Başladıktan sonra araya Ramazan-ı şerifin ve bazı sağlık sıkıntılarının girmesi ile sonunun gelmesi geciken bir kitap oldu benim için. Bir zaman sonra da tekrar okumak isteyeceğimi düşünüyorum. Çünkü eserlerinden ziyadesi ile faydalandığımız alimlerin hayatı hakkında daha fazla bilgi sahibi olmayı bir nev-i üzerime vazife gibi görüyorum. Zaten yeterince öz ve net bir şekilde anlatılmış herşey. Ayrıca bir alimin hayatını anlatmadan önce de o devir hakkında kısa bir tarih bilgisinin verilmesi ve devrin ilmî cihetinin anlatılması kitabı daha da anlaşılır kılmış. Çok güzel, faideli bir eser.
Şark'ın Büyük Alimleri & Eserleriyle Yaşayan Ulema
Şark'ın Büyük Alimleri & Eserleriyle Yaşayan UlemaSoner Demirsoy · ÇAMLICA BASIM YAYIN · 202116 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.