Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sayılar Kitabı

Peter J. Bentley

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"1"
İlk öğrendiğiniz ve büyük olasılıkla ilk söylediğiniz sayıdır "bir". Bir her zaman anlamlarla dolu olmuştur. Dört çeyreğin sihirli biçimde tek bir bütüne dönüştüğünü fark ettiğimizden beri, 1 sayısı tekliği, bütünlüğü, birliği ve beraberliği ifade etmiştir.
Bir atasözü vardır, vakit nakittir diye. Artık öyle değil. Bugün bilgi nakittir. Dünyayı, ışık hızında akan ikili düzendeki sayılar yönetiyor.
Sayfa 111 - NTV YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Russell paradoksu matematiğin tamamının yanlış olduğu anlamına geliyordu (...). Bu tam bir felaket demekti! Bu durum matematikçileri dehşete düşürdü. Çünkü söz konusu uyuşmazlık matematiğin temelinde yer alıyordu. Çağlar boyunca tüm matematiksel fikirler ve ispatlar bir takım temel gerçekliklere dayandırılmıştı. Fakat Russell paradoksu artık hiçbir gerçeğe güven olmayacağını ima ediyordu. Matematiğin, Descartes'ın ifadesiyle, "gerçeğin kesin olarak bilinebileceği tek alan olduğu" fikri geçerliliğini yitirmek üzereydi. Bu keşif, sorunun ortadan kaldırılması için hummalı bir çalışmaya neden oldu. Fakat Russell paradoksunun çözülmesi bir yana dursun, durum daha da kötüye gitti. Bir matematikçi, 1931 yılında, matematiğin sonsuza dek eksik kalacağını ilk ve son kez olarak kanıtladı. Bu matematikçinin adı Gödel'di.
Sayfa 99 - NTV YAYINLARIKitabı okudu
Sayılarla yaşıyor, sayılarla konuşuyoruz, eğlenmek için sayıları seyrediyoruz. Sayılar hayatımıza hükmediyor, bizi yataktan kaldırıyor, nereye, nasıl gideceğimizi, ne zaman geri geleceğimizi söylüyorlar. Her konuda hakemlik yapıyor, tam bir otorite ve tarafsızlıkla değerlendirip karşılaştırıyorlar. Fakat yalan da söylüyor sayılar; gerçeği saklamakta da çok başarılılar.
Gezegenimizin neresinde olursak olalım, sayılar bir fırtına gibi geçiyor üzerimizden. Sayılar nehrinde yüzüyoruz. Kulaklıklarımızdan sayıları dinliyor, bileğimize değişen sayıları takıyoruz.
Sayılar, evrenin kumaşına işlenmiş zarif desenlerdir. Asal sayılar, mükemmel sayılar, tüm doğal sayılar ve rasyonel sayılar, sayılar dilinin zenginliğini ve çeşitliliğini gösterir. İyi ve güzel olan, anlamlı olan her şey, hayatın tüm oranları tamamen bu sayılarla açıklanabilir. En azından Pisagorcular böyle düşünüyordu. Fakat yanılıyorlardı.
Reklam
Bir Dilim Pi
Çevrenize bir daire çizerek bakın ve yuvarlak gözlerinizle gördüğünüzü getirin aklınıza. Doğal dünyada yuvarlaklar her yerdedir. Ve bu yuvarlaklığı içinde barındıran tek bir sayı vardır: Pi
Sayfa 140Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.