Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sayılar Kitabı

Peter J. Bentley

Sayılar Kitabı Gönderileri

Sayılar Kitabı kitaplarını, Sayılar Kitabı sözleri ve alıntılarını, Sayılar Kitabı yazarlarını, Sayılar Kitabı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Sayılar, evrenin kumaşına işlenmiş zarif desenlerdir. Asal sayılar, mükemmel sayılar, tüm doğal sayılar ve rasyonel sayılar, sayılar dilinin zenginliğini ve çeşitliliğini gösterir. İyi ve güzel olan, anlamlı olan her şey, hayatın tüm oranları tamamen bu sayılarla açıklanabilir. En azından Pisagorcular böyle düşünüyordu. Fakat yanılıyorlardı.
Sayılarla yaşıyor, sayılarla konuşuyoruz, eğlenmek için sayıları seyrediyoruz. Sayılar hayatımıza hükmediyor, bizi yataktan kaldırıyor, nereye, nasıl gideceğimizi, ne zaman geri geleceğimizi söylüyorlar. Her konuda hakemlik yapıyor, tam bir otorite ve tarafsızlıkla değerlendirip karşılaştırıyorlar. Fakat yalan da söylüyor sayılar; gerçeği saklamakta da çok başarılılar.
Reklam
"1"
İlk öğrendiğiniz ve büyük olasılıkla ilk söylediğiniz sayıdır "bir". Bir her zaman anlamlarla dolu olmuştur. Dört çeyreğin sihirli biçimde tek bir bütüne dönüştüğünü fark ettiğimizden beri, 1 sayısı tekliği, bütünlüğü, birliği ve beraberliği ifade etmiştir.
Gezegenimizin neresinde olursak olalım, sayılar bir fırtına gibi geçiyor üzerimizden. Sayılar nehrinde yüzüyoruz. Kulaklıklarımızdan sayıları dinliyor, bileğimize değişen sayıları takıyoruz.
Soyut Matematik
Eğitim Kitapları ve Notlar: ● 📄 Şeyden Sayılara, Zafer Ercan, nesinkoyleri.org/wp-content/uplo... ● 📄 Doğal Sayılar Yapısı, Ali Nesin, nesinkoyleri.org/wp-content/uplo... ● 📄 Tamsayılar Yapısı, Ali Nesin, nesinkoyleri.org/wp-content/uplo... ● 📕 Sayılar
Russell paradoksu matematiğin tamamının yanlış olduğu anlamına geliyordu (...). Bu tam bir felaket demekti! Bu durum matematikçileri dehşete düşürdü. Çünkü söz konusu uyuşmazlık matematiğin temelinde yer alıyordu. Çağlar boyunca tüm matematiksel fikirler ve ispatlar bir takım temel gerçekliklere dayandırılmıştı. Fakat Russell paradoksu artık hiçbir gerçeğe güven olmayacağını ima ediyordu. Matematiğin, Descartes'ın ifadesiyle, "gerçeğin kesin olarak bilinebileceği tek alan olduğu" fikri geçerliliğini yitirmek üzereydi. Bu keşif, sorunun ortadan kaldırılması için hummalı bir çalışmaya neden oldu. Fakat Russell paradoksunun çözülmesi bir yana dursun, durum daha da kötüye gitti. Bir matematikçi, 1931 yılında, matematiğin sonsuza dek eksik kalacağını ilk ve son kez olarak kanıtladı. Bu matematikçinin adı Gödel'di.
Sayfa 99 - NTV YAYINLARIKitabı okudu
Reklam
272 syf.
8/10 puan verdi
·
12 günde okudu
Matematiği sevenlerin ve matematiğe ilgi duyanların kesinlikle keyifli okuyacağı ve matematiğe karşı önyargısı olan kişiler için bu önyargılarını kıracak bir kitap olduğunu söyleyebilirim. Günümüz insanına hazır olarak gelen bazı sayıların -örneğin pi, e, i gibi- bulunuş öykülerine aşırı detaylara boğulmadan değiniyor. Benim en çok hoşuma giden tarafı, kitabın içinde yer alan görsellerdi.
Sayılar Kitabı
Sayılar KitabıPeter J. Bentley · NTV Yayınları · 201118 okunma
Siz sayılardan oluşuyorsunuz. Ben de öyle. Bunun keyfini çıkarın.
NTV YayınlarıKitabı okudu
Google, e sayısını bir kez daha kullanmıştı. Şirketin ABD çapındaki ilan panolarına astığı gizemli mesajda şunlar yazıyordu: (e'nin ardışık basamaklarında bulunan on basamaklı ilk asal sayı).com Bu bilmeceyi çözüp de adı ortaya çıkan İnternet sitesine girenler, ilanın Google'a ait olduğuna dair hala hiçbir iz olmayan sitede daha da zor bir bilmeceyle karşılaşıyordu. Sonunda bütün bilmeceler çözüldüğünde, en yetenekli ve zeki insanların Google'a katılması için bir iş ilanının bulunduğu sayfaya ulaşıyordunuz.
Sayfa 113 - NTV YayınlarıKitabı okudu
2004'te İnternetin en başarılı arama motorlarından Google, ileriye dönük yatırımlar için kaynak toplama niyetini açıkladı. Alışıldık yuvarlak miktarlar olan 1 milyar ya da 1.5 milyar dolar yerine 2.718.281.828 dolar kaynak toplamayı planladıklarını duyurdular dünyaya. Neden böyle garip bir sayıyı seçmişlerdi? Bu aslında bir matematik şakasıydı - çünkü bu sayı matematikteki ünlü e sayısıdır.
Sayfa 112 - NTV YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Bir atasözü vardır, vakit nakittir diye. Artık öyle değil. Bugün bilgi nakittir. Dünyayı, ışık hızında akan ikili düzendeki sayılar yönetiyor.
Sayfa 111 - NTV YayınlarıKitabı okudu
Geometri öğrenmeye yeni başlamış biri ilk teoremi öğrendikten sonra Öklid'e sordu: 'Bunları öğrenmek bana ne fayda sağlayacak?' Öklid kölesini çağırdı ve şöyle dedi: 'Bu adama üç kuruş verin. Öğrendiklerinin illa faydasını görmesi gerekiyor.' Görünüşe bakılırsa matematik icat edildiğinden beri öğrenciler, matematik öğrtmenlerine aynı soruyu soruyor.
NTV YayınlarıKitabı okudu
Geleneksel olarak doğal sayıların 1 ile başladığını varsaydık. Aslında durum hep böyle eğildi - Antik Yunanlar 1 sayısını "birim" olarak gördüler ve doğal sayıları, çokluğu temsil eden ilk sayı olan 2 ile başlattılar. Fakat doğal sayılarla ilgili çalışmalar devam ettikçe, matematikçiler 1 sayısının ilk, dolayısıyla en doğal sayı olduğuna karar verdiler. Ne de olsa yeterince 1'i birbirine ekleyerek diğer bütün doğal sayılar elde edilebilir. 1'den daha doğal bir sayı olamaz.
NTV YayınlarıKitabı okudu
Değinmeden geçersek olmaz, bir sayısı "en iyi" anlamında da kullanılmıştır elbet. Çinlilerin "Feng Şui " inancına göre yang sayılarının ilki olan bir, gelişme ve refahla yakından ililkilidir. Fakat Batı da en iyi anlamına gelen bir için eşanlamlı bir sözcük daha vardır. Örneğin iskambil oyunlarında birliye as deriz. En küçük Roma para birimi olan as, aynı zamanda Latince "bütün" ve "bir"anlamlarına gelmektedir. "As", o devirden beri "bir numara" demektir.
NTV YayınlarıKitabı okudu
47 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.