Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sayılarla Dünya Tarihi

Emma Marriott

Sayılarla Dünya Tarihi Gönderileri

Sayılarla Dünya Tarihi kitaplarını, Sayılarla Dünya Tarihi sözleri ve alıntılarını, Sayılarla Dünya Tarihi yazarlarını, Sayılarla Dünya Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İlk Oy Hakkı
Dünya Genelinde yayılmaya başlayan kadınlara oy hakkı tanınması, Yeni Zellanda’da 1893’te ve Avustralya’da 1895’te gerçekleşmiştir. Daha 1869 da 21 yaş üstünde kadınlara oy hakkı tanınan Wyoming eyaletinin yer aldığı ABD’de bu hakkın tüm eyaletlerdeki kadınları kapsaması 1920 leri bulacaktı. Avrupa’da ise İlk olarak Finlandiya 1906 da, Norveç 1913’te ve devrimin bir hediyesi olarak 1917’de Rusya izlemiştir.
Sayfa 152Kitabı okudu
Konstantinopolis
Hıristiyanlığı resmi din haline getiren imparatorluğun sınırları, 565 yılına gelindiğinde İspanya’dan Kuzey Afrika’ya, oradan da İrana uzanıyordu. Aynı tarihlerde, nüfusu yarım milyon kişiyi bulan Konstantinopolis batı dünyasının en büyük ve en zengin şehri haline gelmişti.
Reklam
Tarım Tarihi
Yaklaşık 10.000 yıl önce yeryüzünde yenebilir bitkilerin çoğunuluğu Suriye, Türkiye’nin güneyi, Irak, Kuveyt, Lübnan ve İran’ının batısı kapsayan Fırat ve Dicle havzasında yetişmekteydi. Pirinç, buğday, arpa ve mısır gibi tahılların içeren toplam 56 türden 32 si bu bölgedeydi. Amerika ve Afrika’da 4 bitki türü yetişirken, Batı Avrupa’da bir tek yulaf vardı.
Kütüphane, antik dünyanın en ünlü düşünürlerinin ça- lıştığı bir araştırma merkezi olan İskenderiye Müzesi’nin bir parçasıydı.
Mutlu geceler
Büyük Piramit, antik dönemde Mısırlılar tarafından Gize’de inşa edilen 3 piramitten en yükseğidir ve yüksek- liği 146 metreyi bulmaktadır
Eski insanlar öyleydi
Ancak taşıma şekli ne olursa olsun, Stonehenge bize tarihöncesi halkların bü- yüklük ve zorluk açısından çarpıcı işleri anlama, tasarlama ve oluşturma becerisine sahip olduğunu göstermektedir.
Sayfa 13
Reklam
Sümer yazısının əncamı
Zamanla Sümer yazısı daha pek çok bölgenin yanında Babil, Asur ve Pers diyarlarına yayıldı ve giderek çivi benzeri işaretlerle yazılan daha soyut sembollerden oluşan düzenlere dönüştü. Bu yazı, çivi şeklindeki çizimlerden dolayı “çiviyazısı” olarak bilinir. MÖ 2.000 yılında Uruk’un yağmalanmasından ve ardından Sümer’in Amorilerin eline geçmesinden sonra dahi çiviyazısı varlığını sürdürmüş, neredeyse 3000 yıl boyunca kullanımda kalmıştır.
Sayfa 12
Olabilir, mümkündür
Küçük bir grup Sümer bürokratı tarafından çoğunlukla muhasebe işlemleri için kullanılan bu yazının izleri belki de MÖ 3.330 yılından çok daha öncelere uzanmaktadır.
Sayfa 12
Sümer şehirleri
Bunların en büyüğü 40.000 kişilik nüfusuy- la Uruk’tu.
Sayfa 12
57 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.