Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Küreselleşen Dünyada Gözetim, Toplumsal Denetim ve İktidar İlişkileri

Şeffaf Hapishane Yahut Gözetim Toplumu

Uğur Dolgun

Şeffaf Hapishane Yahut Gözetim Toplumu Gönderileri

Şeffaf Hapishane Yahut Gözetim Toplumu kitaplarını, Şeffaf Hapishane Yahut Gözetim Toplumu sözleri ve alıntılarını, Şeffaf Hapishane Yahut Gözetim Toplumu yazarlarını, Şeffaf Hapishane Yahut Gözetim Toplumu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
317 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Dr. Uğur Dolgun 'un "Şeffaf Hapishane Yahut Gözetim Toplumu" bir diğer başlık ile "Küreselleşen Dünyada Denetim ve İktidar İlişkileri" kitabı içinde yasamaya çalistiğimız modern dünyada ne olup bittiğini anlayabilmek açısından bize ayna tutan zihin açıcı bir kitap. Kitabın adından da anlaşılacağı üzere zengin ve farklı bakış açılarına sahip dolu dolu bir eser. Dijital dünyaki insanı her yönü ile ele alınmış. İnsanın bu teslim olmuşluğunun iktidar çevreleri tarafından nasıl elverişli olarak kullanılmaya müsait olduğu örnekleri ile anlatılmış. Özgür olduğumuzu ve yalnız kaldığımızı sandığımız elektronik dünyada aslında sürekli iz bıraktığımız için ha bire takip edildiğimiz, bütün kişisel mahremiyetimizi kaybettiğimiz, yönlendirilmeye ve kanalize edilmeye çok müsait olduğumuzu bilgi toplumu ile gözetim toplumu arasında çok ince bir çizgi olduğunu açıklayan harika bir eser. Bilgi ve iletişime ilgi duyanların kitabı okumalarını tavsiye ederim.
Şeffaf Hapishane Yahut Gözetim Toplumu
Şeffaf Hapishane Yahut Gözetim ToplumuUğur Dolgun · Ötüken Neşriyat · 201520 okunma
Denetçinin gözünün sürekli üzerlerinde olduğunu düşünen kapatılanlar, artık kendi başlarına davranamaz hale geldiklerinden, iradelerini de özgürce ortaya koyamazlar ve iradeleri zamanla zayıflayarak ortadan kalkar. Bu durum, kapatılanları özgürlüklerinden yoksun bırakmakla kalmaz; eylemlerini yönlendiremeyecekleri ve yaşamlarını kurup yönetemeyecekleri bir durumu da ortaya çıkarır. Artık, kendi yaşamlarını onlar adına düzenlemesi için, denetçilere gereksinimleri vardır.
Sayfa 196 - ÖtükenKitabı okudu
Reklam
Günümüzde, teknolojik altyapı imkânları doğrultusunda evrensel bir denetim mekanizması haline dönüşen internet, kapatmış olduğu sanal ortamda gündelik yaşamla ilişkilerini kesmek yoluyla bireyleri gerçek dünyadan soyutlayarak bir anlamda yalnızlaştırırken, istediği anda bireyler hakkında her tür bilgi ve kişilik profillerine ulaşabilme imkânı sayesinde de güvenli gözaltına almış olur.
Sayfa 195 - ÖtükenKitabı okudu
...totaliter bir nitelik arz etmekte ve enformasyon teknolojilerinden yararlanılarak, bireylerin istatistiksel/sayısal verilere indirgenmeleri yoluyla göze tim altına alınmalarını içermektedir.
Sayfa 186 - ÖtükenKitabı okudu
Sonuç olarak, toplumsal kontrol ve denetim açısın dan, görmenin rolü 'olmazsa olmaz' bir niteliktedir; çünkü görülen şeyin bilgisine sahip olunur, bilgisine sahip olunan şey de kolayca egemenlik altına alınır ve iktidar tarafından ele geçirilir. Kısacası, görülebilen her şey de netlenebilir.
Sayfa 37 - ÖtükenKitabı okudu
bir kâğıt parçasının hem kırmızı hem de mavi olduğu söylenebilir. Ancak bu kâğıt parçası, aynı anda hem kırmızı hem de mavi olarak görülemez; ya kırmızıdır ya da mavidir. Çelişmezlik ilkesi, dünyanın görsel tecrübesine dayanır.
Sayfa 33 - ÖtükenKitabı okudu
Reklam
Biz istediğimiz kadar gördüğümüzü söyleyelim... Görülen şey söylenen şeyin içinde değildir, istediğimiz kadar tasvirlerle ve metaforlarla, imgelerin yardımı ile bazı şeyleri görmeye uğraşalım, söylediğimiz yer gözlerimizin önüne açılan, gözlerimizin önünde harikalar yaratarak çiçekler açan yer değildir; sadece belli sözdiziminin birbirinin ardında sıralanıp, anlamları açıkladığı yerdir.
Sayfa 31 - FoucaultKitabı okudu
"geleceğin en iyi haliyle gerçekleşeceğine beslenen umut, en kötüsünün olabileceğinden duyulan korku"
Sayfa 223Kitabı okudu
" Tüm duygularımızı, düşüncelerimizi bir sözcüğün içine sıkıştırma yolundaki baskın faaliyet, duygularımız aracılığıyla kuracağımız iletişimi engeller, keser... Türümüzün en karmaşık ve en zengin deneyimlerinden biri olan aşkta, örneğin " Seni seviyorum" sözcükleri, bakıştan, temastan, kokudan ve aşkı ifade eden çeşitli seslerden çok daha fazla önem kazanmıştır. ... Her aşk farklı olduğuna göre, her aşkta paylaşılan sözcüklerde farklı olur, diye düşünüyor insan. Ama hayır ! Sözcükler, deneyimler dünyasından daha önemli. Ve " seni seviyorum " tümcesindeki totoliter sahiplenme, tüm aşk deneyimlerini standartlaştırıyor."
317 syf.
7/10 puan verdi
Bu kitap bana "İyi gelecekte yaşamıyorum." dedirtti. Eserde, bize bilim-kurgu gelen şeylerin "kamu yararı" adı altında bazı büyük devletlerde nasıl vücut bulduğu kanıtlarla aktarılmış. Biz, galiba dünyayı yanlış yerden okuyoruz. "Medeniyet" mevzusu farklı bir tarafa evriliyor. Kitaptan : "14. yüzyıl "Ütopya" ve "Güneş Ülkesi" gibi iyimser ütopyalara yataklık ederken; günümüz, "1984", "Cesur Yeni Dünya" ve "Biz" gibi alabildiğine karamsarlık kokan karşı-ütopyalara sahne olmaktadır. Bunlar, sürekli denetim altında tutulduğunu ve her anınının gözlendiğini bilen modern insanın korku ve çaresizliğini dışa vurmaktadır." sf. 197
Şeffaf Hapishane Yahut Gözetim Toplumu
Şeffaf Hapishane Yahut Gözetim ToplumuUğur Dolgun · Ötüken Neşriyat · 201520 okunma
13 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.