Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sinema ve Din Eğitimi

Bilal Yorulmaz

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Sinemanın doğuşu ve yükselişi
Başlangıçta sinema, tiyatro oyunlarından sonra gösterilirken bir süre sonra sadece film gösterimi yapılan salonlar açılmıştır. Sinema salonlarına giriş için 5 sent ödendiği ve argoda 5 sente nickel denildiği için bu salonlar da "nickelodeon" olarak adlandırılmıştır. 1908 yılında nickelodeon sayısı 600'ü aşmış, yalnızca New York'ın yıllık sinema bileti girdisi altı milyon dolara ulaşmış ve yatırımcıların kârı iki yılda yüzde altı yüz artmıştır.
Sayfa 23 - demKitabı okudu
Sinema toplumu yavaş ve derinden etkiler. Asla devrim yapamaz. Tek filmle kültürü değiştiremez. Ama yıllar içinde aynı mesajı işleyen yüzlerce filmle bu değişimi başarabilir. Sinema önce verdiği mesajlara toplumu alıştırır. Sonra da bu alışkanlık sonucunda iletilen mesajlar yadırganmaz ve toplumda yerleşmeye başlar.
Sayfa 125Kitabı okudu
Reklam
Osmanlı toplumunda ve toprak yapısını inceleyen Kemal Tahir, Marksistlerce ihanet olarak değerlendirilen iki sonuca ulaşmıştır : 1. Osmanlı toplumunda hiçbir zaman sosyal sınıflar oluşmamıştır. Osmanlı ülkesi sosyal adaletin en güzel uygulandığı yerdir. 2. Türk kültürü ile Batı kültürü hiçbir şekilde birbirine benzemez ve uyuşmaz.
Modern gişe filmleri çağı
Son yılların en çok ilgi gören dini filmi ise MEL GİBSON tarafından yönetilen ve 2004 yılında gösterime giren The Passion of the Christ (Tutku- Hz. İsa'nın Çilesi) olmuştur. Film, Aramice seslendirmeli, İngilizce altyazılı olduğu için ticari başarı kazanamayacağı düşünülmüş ve hiçbir Hollywood stüdyosu projeyi kabul etmemiştir. Hz. İsa'nın son 12 saatinin anlatıldığı film anti-semitizmi körüklediği ve çok kanlı görüntülere sahip olduğu gerekçesiyle eleştiriler almıştır. Sinema salonları tarafından boykota uğrayan film ancak Papa'nın "Evet, aynen böyle oldu." sözleriyle destek vermesi üzerine gösterime girebilmiş ve çok büyük bir ticarî başarı kazanmıştır.
Sayfa 39 - demKitabı okudu
Ayrıca yetişkinlik döneminde, anlamı bilinmese dahi Kur'an-ı Kerim okuma ve dinlemenin bilinçaltı eğitimine yönelik bir yönünün bulunduğu düşünülebilir.
Sayfa 215Kitabı okudu
islam medeniyeti karşılaştığı her şeyin "bizce"sini üretmiş, Ayasofya'ya Süleymaniye ile, resme minyatür, hat, tezhip ile, tiyatroya karagöz-hacivat ile cevap vermiştir.
Sayfa 5 - demKitabı okudu
Reklam
Dr. Jack G. Shaheen'in 2001 yılında ortaya koyduğu araştırma sonuçlarına göre Müslüman karakterler içeren 900 Hollywood filminde sadece 12 olumlu tipleme yer almakta, 50 filmde ise iyi-kötü karışımı karakterlere ver verilmektedir. Bunlar dışındaki 800'den fazla filmde Müslüman karakterler halk düşmanı, gaddar, kalpsiz, barbar ve terörist tiplerdir.
Sayfa 218Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.