Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Siyasi Tarih: İlkçağlardan 1918'e

Oral Sander

Siyasi Tarih: İlkçağlardan 1918'e Gönderileri

Siyasi Tarih: İlkçağlardan 1918'e kitaplarını, Siyasi Tarih: İlkçağlardan 1918'e sözleri ve alıntılarını, Siyasi Tarih: İlkçağlardan 1918'e yazarlarını, Siyasi Tarih: İlkçağlardan 1918'e yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Avusturya icin ise, savas alani ve Rusya cok yakinda, “Tanri ise cok uzaktaydi.”
Karlofça Antlaşması'nın imzalanmasından altı ay sonra onaylanması, büyük ve gösterişli seremonilerle olmuştu. Bu onay, dostça ilişkilere yol açmış ve bir yanda Babıâli ile öte yanda Avrupa devletleri arasında, eskisine göre daha sürekli diplomatik temsilcilerin teatisiyle sonuçlanmıştır. Bu tarihe kadar belirli vesilelerle ve ancak kısa sürelerle Avrupa başkentlerinde bulunan Osmanlı diplomatları, şimdi daha uzun süreler Avrupa'da bulunuyor, Batı uygarlığını daha yakından tanıyor ve Batı'nın yalnız kültür yaşamını değil, aynı zamanda hükümet sistemini de öğreniyorlardı.
Sayfa 196Kitabı okudu
Reklam
… üzenginin bulunmuş olmasıdır. Bu küçük ve ilk bakışta önemsiz gibi görünen aygıt, tüm savaş tarihini değiştirmiştir. Çünkü, atın üzerinde şimdi çok daha rahat ve dengeli bir biçimde oturan süvari, ellerini savaşmak için daha etkili kullanmaya başlamıştır.
İslamiyet … tüm insanoğluna seslenmekteydi ve Yahudi dininin belirli bir “seçilmiş halka” dayanan sınırlılığına sahip değildi. … Aslında, İslamiyet tüm insanoğluna daha üstün değerler sunmaktaydı.
Fransız tarihçi ve siyaset adamı Alexis de Tocqueville, “geçmişten çıkarılan yanlış dersler, tarihi bilmemekten daha zararlıdır” …
423 syf.
9/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Siyasi Tarih: İlkçağlardan 1918'e - Oral Sander
Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunlarının okuduğu klasiklerinden biridir. Ama bu kitabın eksikliklerini ele alan birkaç kişinin yorumuna denk geldim. Bu yüzden kapsamlı bir inceleme yapmayacağım. Kitabı beğenim. 9/10 veriyorum.
Siyasi Tarih: İlkçağlardan 1918'e
Siyasi Tarih: İlkçağlardan 1918'eOral Sander · İmge Kitabevi Yayınları · 20161,142 okunma
Reklam
Siyasi erk mücadeleleri ve öğeleri
İşin aslına bakılırsa, 11. yüzyılı izleyen dönemin karışıklıkları ve sürekli savaşları (1337 ile 1453 yılları arasındaki Yüzyıl Savaşları gibi), siyasal bütünleşme düzeyleri, yani bir bakıma yetki alanları çatışan dört temel birimin birbirleriyle giriştikleri siyasal yetki mücadelelerinin ürünüdür: (i) Gücü giderek azalmakta olan Kutsal Roma İmparatoru ve/ya da Papa tarafından yönetilen Hıristiyanlık; (ii) bu geniş yetki alanına karşı çıkan ulusal monarşiler; (iii) ister dini, ister laik nitelikte olsun, feodal lord ya da prensler ve (iv) uyanan ticaretin doğurduğu kent-devletler.
Batı’nın dünya üstünlüğünü ele alması çok uzun bir süreç içinde gerçekleşmiştir. Bu üstünlüğün büyük bir bölümünün öyküsü, zaten siyasi tarihin de ana temasını oluşturur.
Bir başka kolaylaştırıcı öğeyse, Balkanlara yüzyıllar önce gelip Hıristiyan olan ama Türklerle aynı ırktan gelen kavimlerin (Peçenekler, Gagavuzlar, Kumanlar, Vardar Türkleri gibi ve bazıları hâlâ Türkçe konuşan kavimler) özümleme sürecine yardımcı olmalarıdır.
Özellikle Ortodoks halk, Osmanlı yönetimini, Katolik baskısına karşı bir kurtuluş olarak görmüştür.
Reklam
Tarih değişmez ama yorum değişebilir
“Bu tarih kitabı zaten 1918 yılına kadar gelmektedir. Ne denli önemli gelişmeler olursa olsun, geçmiş olaylar değişmeyeceğine göre, kitabın da eskimesi söz konusu olamaz.” Yanlış! Geçmiş olaylar, “olay” olarak değişmez, ama o olayların yorumu değişir.
Uluslararası sistemde, amacı savaş olan ve bu yönde hazırlanmış bir devletin savaş nedeni bulması son derece kolaydır…
1.033 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.