Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sovyetler Birliğinde Sosyalizmin Kuruluşu

Sosyalist Açıdan Ekonomik Politik

Yalçın Küçük

Sosyalist Açıdan Ekonomik Politik Gönderileri

Sosyalist Açıdan Ekonomik Politik kitaplarını, Sosyalist Açıdan Ekonomik Politik sözleri ve alıntılarını, Sosyalist Açıdan Ekonomik Politik yazarlarını, Sosyalist Açıdan Ekonomik Politik yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Eski düşünceleri ortadan kaldırmak eski düzeni ortadan kaldırmaktan daha zor. Kuşkusuz, eski düşünce eski düzenin bir parçası; bu yüzden, eski düzen ortadan kaldırıldığı zaman eski düşünceler de ortadan kalkar. Böyle düşünmek doğrudur, ancak, metafizik olarak doğru; diyalektik olarak değil. Tıpkı yaşamak ile ölüm gibi yeni düzenle eski düzenin birbirinden ayrıldığı, birinin mutlak olarak var olduğu ve diğerinin mutlak olarak yok olduğu bir an yok. Bu yüzden, bir süre yeni düzende eski düşünceler yaşar.
Sayfa 315Kitabı okudu
Üretici güçlerin gelişmelerinin belirli aşamalarında, bir uzmanlaşma biçimi ortaya çıkar ve ilerletici bir rol oynar; fakat, daha ileri aşamada söz konusu uzmanlaşma biçimi tutucu olur.
Sayfa 267Kitabı okudu
Reklam
Mal farklılaştırmasının pazarı bölme ve bölerek genişletme ile ilgili bir yanı olmalı. Buradan tartışma yeniden pazar sorununa ve Adam Smith'in kitabının üçüncü bölümünün başına geliyor: "işbölümüne imkan veren değişim gücü olduğu için, iş bölümünün genişliği, her zaman, bu gücün genişliği, başka bir deyişle, pazarın genişliğiyle sınırlıdır." işbölümünde sınır uzmanlaşmada da sınır oluyor.
Sayfa 266Kitabı okudu
(...) standart ve uzman üretimi, mantıki sınırlarının çok gerisinde tutmak, kapitalist üretim biçimi için bir eğilim mi? Öyle bir eğilim ki, bunalım dönemlerinde derinleşiyor. Genel olarak bunalım, kapitalist ekonomide var olan eğilimleri derinleştiriyor. Dolayısıyla ekonomideki dalgalanmalar , denizdeki dalgalanmalar türünden iz bırakmadan kaybolmuyor . Bunalım zamanlarında derinleşerek belirginleşen eğilimlerin bir bölümü kapitalizmin değişmeyen özellikleri arasına giriyor.
Sayfa 265Kitabı okudu
Kapitalist dünyada bunalımsız gelişme olmaz. Kapitalist dünyada büyüme bunalımın bir aşamasıdır. Kapitalist dünyada bunalım, büyümenin doğal sonucudur.
Sayfa 264Kitabı okudu
ingilizce enterprise ile plant, Rusça ‘predpriyatie' ile ‘za-vod', Türkçe ‘işletme' ile tesis' birbirinden çok ayrıdırlar. “Enterprise, "predpriyatie' ve 'işletme' ekonomik ve örgütsel büyüklükleri gösteriyorlar. “Plant, ʻzavod' ve 'tesis' ise bir teknolojik içeriğe sahiptir. Ölçek büyüklüğü tartışmaları ve ölçekten doğan tutum, esas itibariyle, ikinci kategori için geçerlidir.
Sayfa 256Kitabı okudu
Reklam
Ölçek büyümesi ile verimlilik arasındaki ilişki bir ilk saptamadır. Ölçek büyümesi, kendi halinde, verimlilik artışına yol açmaz. Her Ölçek büyümesi, daha uzman makinaların kullanımına imkân hazırladığı sürece verimlilik artışına yol açar. Verimlilik artışını sağlayan daha ileri, daha uzmanlaşmış, ekipmanların kullanılmasıdır. Ölçeğin büyümesi, bir eğilim olarak, bunu sağladığı için verimlilik artışıyla birlikte görülür.
Sayfa 255Kitabı okudu
Tek ülkede sosyalist iktidarı sağlamlaştırmak için hem gücü ve hem de aynı anlama gelmek üzere proleter sayısını artırmak gerekiyor. Bu, sanayileşmek demek. Hem teknolojik-ekonomik çerçeve ve hem de siyasal sorun çok hızlı bir sanayileşmeyi zorunlu kılıyor. Bu, gerçekleştiriliyor. Gerçekleştirilmesi için köy emekçileri hızla sanayi işçisi oluyor. Henüz küçük burjuva ideolojisinden kurtulmamış, sosyalist bilince ulaşmamış köylülerden bir işçi ordusu yaratmak zorunluluğu ortaya çıkıyor.
Sayfa 248Kitabı okudu
Eğitimin her zaman üretim ile yakın bir paralellik içinde geliştiğini düşünmek için yeterli neden yok. Eğitim, zamanla gerekli beceri vermek ve ‘iyi' yurttaş yetiştirmek işlevlerini aşan bir kişilik kazanır. Eğitim kuruluşları, zamanla varlıklı işsizlerin tutulduğu yerler olurlar. Sınıflı toplumlarda, mekanizasyon ve konsantrasyon, bir yığın çalışanı işsiz yapar. Bunlar, kaybedenlerdir. Bu kaybedenler ne yapılır?
Sayfa 244Kitabı okudu
Stalin, Birinci Beş Yillik Plan'ın başlarında sorunu şöyle koyuyor: Sorun, bu ülkeyi -Ortaçağ ve cehalet- çizgisinden alıp modern endüstri ve mekanize (makinalı) tarım çizgisine koymaktadır; sorun, gördüğünüz gibi, ciddi bir güçtür. Karşımızdaki soru şudur: ya en kısa zamanda bu sorunu çözer ülkemizde sosyalizmi güçlendiririz; ya da çözemeyiz ve bizim teknik bakımdan zayıf, kültür bakımından geri ülkemiz bağımsızlığını kaybeder, emperyalist güçlerin bir oyuncağı haline düşer.
Sayfa 215Kitabı okudu
Reklam
Bir noktanın daha altı çizilmelidir: Emeğin ve çalışmanın kutsallaştırılması burjuvaziyle birlikte başlar. Çok açık olmak gerekir. Emeğin ve çalışmanın değerini yüceltme burjuvazinin işidir. Burjuvazinin egemenliğinden önce emek harcama değil aylak olma daha yücedir. Burjuvaziden önce feodalitedir. Feodalin temel özelliği ise aylak olmasıdır. Serf için veya özgür köylü için, model feodalin kendisidir. Serf veya özgür köylü, yüce örneği feodal gibi aylak olmaya özenir. Çalışmak zahmetlidir,sevimsizdir.
Sayfa 214Kitabı okudu
Hiçbir sınıf, iktidarı çoğunlukla almaz. Sınıflar iktidarı ihtilalle alırlar. İhtilaller hep ve her zaman, azınlığın işidir. Ancak iktidarı almak başka, iktidarda kalmak bambaşkadır, iktidarda kalmak çoğalmakla mümkündür . Bu yüzden iktidarı almak için ihtilâl ne kadar gerekli ise iktidarı tutmak için de çoğalmak o kadar zorunludur. Burjuvazi, iktidara adımını attıktan sonra çoğalmanın yolunu tutmuştur.
Sayfa 214Kitabı okudu
Marksist düşünce bütünlüğü içinde üretim araçlarının büyük birimler içinde toplanmasının ayrı bir yeri olduğu bilinmektedir.
Sayfa 185Kitabı okudu
Tarih, sorun yaratıp sorun çözerek ilerliyor. Tarihin bilim olması da buradan geliyor. Devamlı olarak ortaya çıkan mukavemet noktalarını yıkmak, yaratıcılığı gerektiriyor. Tarihte açıklık zamanla ilgilidir; zaman ise hızla.
Sayfa 176Kitabı okudu
Özgürlük zorunluluğun bilincine varmak değilse, nedir?
Sayfa 174Kitabı okudu
71 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.