Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Arafta Bir Hünkar

Sultan 2. Abdülhamid

Necmettin Alkan

Sultan 2. Abdülhamid Gönderileri

Sultan 2. Abdülhamid kitaplarını, Sultan 2. Abdülhamid sözleri ve alıntılarını, Sultan 2. Abdülhamid yazarlarını, Sultan 2. Abdülhamid yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Annes Tirimüjgan ‘ın verem olması, ömrünün son yıllarını çocuklarından ayrı geçirmesi, hastalığı bulaşır diye onları kucaklayamaması ve henüz 32 yaşında vefat etmesi, Şehzade Abdülhamid’in hayatındaki dramatik ve de travmatik bir hatıradır.
Sayfa 98 - Kronik YayınlarıKitabı okuyor
Sultan II. Abdülhamid’in modern Avrupa eğlence kültürünün en önemli yeniliklerinden biri olan sinema ile tanışması bir hayli erkendir. Avrupa’da ilk filmin Paris’te 1895 yılında gösterilmesinden tam bir yıl sonra bir Fransız, 1896’da Yıldız Sarayı’nda ilk filmi oynatır.
Sayfa 63 - Kronik YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Bir Fransız tiyatrocunun anlattığına göre Sultan II. Abdülhamid Fransızca yazdığı senaryoyu tiyatro grubuna verir, her birine rollerini dağıtır ve gerekli açıklamalarda bulunur. Tiyatrocular hazırlanarak oyunlarını icra ederler. Oyunlar genelde saray erkanı için hazırlanırmış. Konuları ise saray erkanına bir ders vermek üzere kurgulanırmış.
Sayfa 62 - Kronik YayınlarıKitabı okuyor
Sherlock Holmes serisinin müellifi Doyle’a ilgisinin bir hayli fazla olduğunu 59 eserinin tercüme ettirmesinden anlaşılıyor. Bu ilgiden dolayı kendisine 1907’de Mecidiye Nişanı ve 1909’da ise bu kez karısına Şevkat Nişanı verilir.
Sayfa 58 - Kronik YayınlarıKitabı okuyor
Avrupa klasik musikinin Sultan II. Abdülhamid’le ilgisini gösteren ilginç bilgi, onun 50. yaş günü nedeniyle Johann Strass’un bestelediği valsdir. Almanca ismi “Marchen aus dem Orient, Opus 444” (Doğu’dan Masal) olan bu valsi 1892 yılında besteler ve Viyana’daki Osmanlı sefiri vasıtasıyla II. Abdülhamid’e takdim edilmesini sağlar. Bunun üzerine 1895 yılında Johann Strauss’a üçüncü rütbeden Mecidiye Nişanı verilir.
Sayfa 57 - Kronik YayınlarıKitabı okuyor
Kızlarından Naima Sultan, İstanbul’a gelen Kaiser II. Wilhelm’in karısı Viktoria’ya haremde Alman milli marşını piyano ile çalat. Viktoria bundan bir hayli memnun kaldığını yazıyor.
Sayfa 55 - Kronik YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Günlük hayatında özellikle de kültürel alanda Sultan II. Abdülhamid’in Avrupai yeniliklere fazlasıyla açık olduğu biliniyor. Monogram, müzik, tiyatro, opera, sinema, resim ve fotoğraf gibi modern kültürel ve eğlencelerle alakalı yenilikler günlük hayatında önemli yere sahiptir.
Sayfa 53 - Kronik YayınlarıKitabı okuyor
Sultan II. Abdülhamid’in modernleşme anlayışı daha ziyade bilim ve kültürel alanlarla sınırlıdır.
Sayfa 52 - Kronik YayınlarıKitabı okuyor
II. Abdülhamid, “Zaten bizim kabahatimiz Müslüman olmaktadır. Bundan dolayı Avrupa bize düşmandır. Bunu çocuk dahi bilir. Fakat yazılmaz,” diyerek Avrupalıların Türkiye karşıtı tavrını izah ediyor.
Sayfa 49 - Kronik YayınlarıKitabı okuyor
“Sultan II. Abdülhamid’in müzik tercihi, Türk sanat veya halk müziği değil doğrudan Avrupa klasik müziğidir. Fakat bu tercih, sadece dinlemekle sınırlı olmayıp; nota bilgisi, müzik aletlerinin bakımı ve çalınmasına kadar geniş bir yelpazeyi ihtiva ediyor.”
Sayfa 53 - Kronik KitapKitabı okudu
96 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.