Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bir Font Kitabı

Tam Benim Tipim

Simon Garfield

Tam Benim Tipim Gönderileri

Tam Benim Tipim kitaplarını, Tam Benim Tipim sözleri ve alıntılarını, Tam Benim Tipim yazarlarını, Tam Benim Tipim yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Microsoft’un De Groot’u arama nedeni, ClearType adlı girişimi için yeni font arayışında oluşuydu; başlangıçta e-kitaplar için geliştirilen bu yeni teknoloji ekrandaki netliğin artmasını sağlıyor. De Groot onlara Consolas’ı önerdi; yüksek derecede stilize bir fonttu bu, Courier gibi daktilo görünümünün yalınlığını, normalde bu tür kullanışlı bir yazı karakteriyle birlikte düşünülmeyen bir derinlik ve sıcaklıkla sunuyordu. Consolas, kısa sürede Microsoft’un Vista işletim sisteminin vazgeçilmez bir parçası oldu... Fakat asıl etki bırakan font De Groot’un tasarladığı bir sonraki yazı karakteri Calibri oldu. Aslında, onun bütün kitle iletişiminin çehresini değiştirdiğini söylemek haksızlık olmaz. Calibri büyük bir görsel etkiye sahip yuvarlak, esnek bir sans serif; 2007 yılında Microsoft’un seçtiği font o oldu. Sadece Word için değil (orada serif Times New Roman’ın yerini aldı), aynı zamanda Outlook, Powerpoint ve Excel için de (orada Arial’ın yerini aldı) standart font oldu... Bu da onu Batı’nın en yaygın fontu yaptı. Peki en iyi font yaptı mı? Ya da en çok yönlü? Ya da en baştan çıkarıcı, şaşırtıcı, güzel? Elbette hayır. O font henüz gelmedi.
Sayfa 330Kitabı okudu
Peki, öyleyse yanıt ne? Hurufatın 560. Yılında, işimiz neden hâlâ bitmedi? Neden dünya hâlâ farklı yeni alfabeler için büyük isimler bulmaya çalışan ciddi insanlarla dolu? Yanıt başka bir soruda yatıyor. 1968 yılında önemli grafik tasarım dergilerinden The Penrose Annual tam olarak aynı soruları soruyordu: “İşimiz bitmedi mi artık? Neden bütün bu yeni fontlara ihtiyaç duyuyoruz... Örneğin, Helvetica’ya?”... O zaman da, şimdi de yanıt aynı. Çünkü dünya ve içindekiler sürekli değişiyor. Kendimizi yeni yollarla ifade etmemiz lazım.
Sayfa 321Kitabı okudu
Reklam
Eğer inek gibi görünmek istemiyorsanız Courier kullanmayın. Kütüphaneci ve veri kayıt şirketlerinin gözdesidir o. Buna karşılık, eğer seksi bir flörtöz olduğunuzu düşünüyorsanız Shelly gibi yumuşak ve kavisli bir font seçin. Univers gibi sans serif fontlar kullananlar güvenliklerine ve kimliklerinin gizli kalmasına değer verme eğilimi gösterirler. Fakat Comic Sans apaçık ilgi çekmek isteyenlere göre bir fonttur; çünkü karakterin daha da fazla ifade edilmesini sağlar.
Sayfa 314Kitabı okudu
Bazen sadece keyif hissi veren bir yazı karakterine ihtiyacınız olur, büyük olasılıkla Fransız olması gerekir. Lüks bir saat, ya da restoran için bir font... Aradığınız isim Vendôme - 1952 yılında sahne tasarımcısı François Ganeau tarafından Fonderie Olive’de yani bize Banco ve Antique Olive’i veren dökümhanede tasarlanan font... Eğer açtığınız bir bistro ya da kafe için basmakalıp eski bir art deco tabela istemiyorsanız Vendôme’u kullanabilirsiniz; tarz düşkünü müşteriler hemen gelip oturacaktır altına.
Sayfa 283Kitabı okudu
Ne bulacaklar? Büyülü bir mekânda yazı tarihinin somut biçimini, İngilizce’nin yeterince övülmemiş donanımını bulacaklar. Buradaki her şey, bir zamanlar bir şeyler yapıyor, şakır şakır çalışıyordu; tüm bu metal harf kalıbı ve matris dolu 23 bin çekmece, her büyüklükten yüzlerce font, bütün bu düz kazanlı presler, bütün bu 600 bin bakır harf şekli, sıcak kurşun harf dizen bütün bu tuş takımları ve döküm makineleri, York’taki DeLittle şirketinden gelen tüm bu ahşap yazı koleksiyonları ve makineler, Sheffield’den gelen tüm bu çelik tarihi - dünyanın büyük kütüphanelerini yaratan yüzlerce şey... Bilgisayarlar gelince, hepsinin sonu geldi. Artık hepsi sessiz.
Sayfa 237Kitabı okudu
Hermann Zapf sonsuza dek dingbat’ları ile hatırlanacak. Ancak bu Alman tasarımcı aynı zamanda Palatino, Melior, Saphir ve Zapfino gibi yirminci yüzyılın en titiz yazı karakterlerini de yarattı ki, özellikle Zapfino, en akıcı ve etkili kaligrafi fontlarından biridir. Fakat Zapf’ın en çok öne çıkan yazı karakteri Optima’dır.
Sayfa 233Kitabı okudu
Reklam
Akzidenz Grotesk Book ve Nimbus Sans Bold gibi fontlar Helvetica’ya benzer özellikler gösterir; hatta bir klon kendisine Swiss diyor. Ancak en büyük suçlu, yeryüzünün her yerine yayılmış olmasından dolayı Arial’dır.
Sayfa 221Kitabı okudu
“Kazanmaya mecbur değilim,” dedi Barack Obama, Mart 2010’da, o tarihi sağlık reform tasarısı oya sunulmadan bir gün önce, “fakat doğru olmaya mecburum.” Bu yazılı olmayan bir konuşmaydı, ama ağzından sanki GOTHAM’LA YAZILMIŞ gibi çıktı... Bazı yazı karakterleri onlarla yazılan her şey dürüst ya da hiç olmazsa adilmiş hissi verir... Ayrıca bu yazı karakteri göze batmıyor ve saldırgan görünmüyordu - kimseyi ürkütmeden ileriyi düşünmek gerektiğini hatırlatmak için bilinçli bir şekilde seçilmiş bir fonttu bu.
Sayfa 209Kitabı okudu
TIGER WOODS skandalının parlak dergilerin kapağını süslemesi biraz tuhaf mıydı? Eğer ismi Vanity Fair dergisinin kapağında büyük punto BODONI’yle yazılmışsa, hayır. Zira bu artık seçkin, havalı ve rafine bir hikâye olarak görünecekti.
Sayfa 205Kitabı okudu
En kalıcı modern Amerikan fontu -ve büyük olasılıkla bizim bilgisayar menülerimizde görünecek olan font- Franklin Gothic’tir, adını Benjamin Franklin’den alan ve ilk kez 1905’te yayınlanmış olan bir font.
Sayfa 201Kitabı okudu
158 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.