Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tarih Devrim Sosyalizm

Hikmet Kıvılcımlı

Tarih Devrim Sosyalizm Gönderileri

Tarih Devrim Sosyalizm kitaplarını, Tarih Devrim Sosyalizm sözleri ve alıntılarını, Tarih Devrim Sosyalizm yazarlarını, Tarih Devrim Sosyalizm yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Antika Tarihin hiçbir çağında insanlık bütünü ile medeniyetten uzaklaşıp, ebediyen Barbarlığa dönememiştir . Tersine, her batan medeniyetin yanı başında yeni bir medeniyet, (hatta kendi üzerinde bir Rönesans) daima doğuvermiştir.
Bir topluluk kendi üretici güçlerini değiştirdiği ölçüde, örf ve adetlerini de ister istemez değiştirir.
R. Jones. Text Book, 1852, s. 48Kitabı okudu
Reklam
Ne Devrime aşk ilân etmek, ne Devrimi İşçi Sınıfı adına istemek, Tarihin gidiş kanunları aydınlatılmadıkça: bilimsel, yani kimsenin çürütemeyeceği ölçüde insancıl bir anlam kazanamıyordu
doğunun marksı
İbni Haldun: bütün medeniyet ve "Devlet batışlarının, hiç de birer "Dünya batışı", hatta insanlık ve medeniyet batışı değil, tam tersine, öteden beri varlığın her bölüğü için değişmeyen bir diyalektik gidiş olduğunu, "diyalektik" adını koymadan gösteriyordu.
Grek dünyasının tufanı da, doğa sembollü büyük "Ulusların Göçü" denilen Barbar akınlarından başka şey olamazlar.
Tufanların arka planı
Bütün yanılmalar, Tarihte medeniyet yıkılışlarını anlamamış olmaktan ileri gelir. Tufan, geleneklerin anlattıkları gibi sırf doğa olayı değildir.
Reklam
17. ve 18. yüzyıllardaki KAPİTALİZM Devrimleri, 19. ve 20. yüzyıldaki SOSYALİZM Devrimleri, Modern Çağ'ın SOSYAL DEVRİMLERİdir
Modern Çağ Tarihinin geçiş ve atlayış kanunları Sosyal Devrimler kanunu olmuştur.
Kollektif Aksiyon üretici gücü azaldığı zaman, Coğrafya üretici gücü durmuş, görenek ve geleneğin üretici gücü dağılmış, Teknik gerilemiştir.
Üretici Güç Nedir ?
Üretici Güçleri başlıca dört bölüme ayırabiliriz: 1- TEKNİK: Toplumun doğayla güreşinde kullandığı cansız araçlar ve kullanımları. Aygıtlar, avadanlıklar (Aletler, cihazlar) ve metotlar (usuller) [yöntemler]. 2- COĞRAFYA: Toplumu doğrudan doğruya dışarıdan, daha doğrusu mekân içinde çevreleyen maddi ortam. İklim, Doğa, vb... 3- TARİH: Toplumu doğrudan doğruya içeriden, daha doğrusu zaman içinde çevreleyen manevi ortam. Gelenek-Görenek kalıntıları, vb... 4- İNSAN: Toplumun gerek dış-maddi ortamını, gerek iç-manevi ortamını teknik-araçla işleyen Kollektif Aksiyon (Topluca Eylem), Zor ve şiddet anlamlı "Güç", vb...
23 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.