Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tarihi Değiştiren İcatlar ve Mucitler

Ali Çimen

Tarihi Değiştiren İcatlar ve Mucitler Sözleri ve Alıntıları

Tarihi Değiştiren İcatlar ve Mucitler sözleri ve alıntılarını, Tarihi Değiştiren İcatlar ve Mucitler kitap alıntılarını, Tarihi Değiştiren İcatlar ve Mucitler en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Evet, destansı bir yarışta bitiş çizgisine ulaşan mucit Edison olmuştu. Ama bu elbette kolay olmamıştı. Öyle ki Edison, adamlarından üçünü, lamba teli (filament) olarak kullanabileceği uygun bir bambu türü bulabilmeleri için Küba, Brezilya ve Japonya'ya yollamıştı. Küba'ya yolladığı adamı sarıhummadan ölmüş, Brezilya'ya len adamı Amazon'u kanoyla kat etmiş, ancak istenilen türde bambuyu bulabilen Japonya'ya giden asistanı olmuştu.
TİMAŞ
Hezarfen Ahmet Çelebi Gerçek Mi?
Bu olayın tek yazılı kaynağı, Evliya Çelebi Seyahatnamesi'dir. Evliya Çelebi; Hezarfen'in uçuş öncesinde Okmeydanı'nda yaptığı denemelere değinir ve Galata Kulesi'nden Doğancılar Meydanı'na uçuşunu şöyle nakleder: “İptida, Okmeydanı'nın minberi üzere, rüzgâr şiddetinden kartal kanatlan ile sekiz dokuz kere havada pervaz ederek talim etmiştir. Badehu Sultan Murad Han Sarayburnu'nda Sinan Paşa Köşkü'nden temaşa ederken, Galata Kulesi'nin taa zirve-i belâsından lodos rüzgârı ile uçarak, Üsküdar'da Doğancılar Meydanı'na inmiştir. Sonra Murad Han, kendisine bir kese altın ihsan ederek, “Bu adam pek havf edilecek (korkulacak) bir âdemdir. Her ne murad ederse, elinden geliyor. Böyle kimselerin bekası caiz değil” diye Gâzir'e (Cezayir) nefyeylemiştir (surmüştür). Orada merhum oldu." (Evliya Çelebi Seyahatnamesi, C. 1, s. 670). Halil İnalcık, Yusuf Halaçoğlu, Ekmeleddin İhsanoğlu ve İlber Ortaylı gibi Osmanlı otoriteleri tarafından hazırlanan Osmanlı külliyatında; "Galata Kulesi'nden Üsküdar'a kanat takarak uçtuğu öne sürülen Hezarfen Ahmed Çelebi, sadece Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde anıldığı ve başka hiçbir kaynak tarafından doğrulanamadığı için efsaneden öte bir anlam taşımaz" şeklinde bir tespit bulunur. Ayrıca, söz konusu uçuşu mesafe, başlangıç ve bitiş noktası arasındaki eğim vb gibi açılardan inceleyen havacılık uzmanları da aerodinamik açıdan bu uçuşun söz konusu olamayacağında hemfikirdirler.
Sayfa 161 - TİMAŞ
Reklam
Nikola Tesla
İhtiyar adam, 1943'te ölmeden birkaç gün önce, bir gece yarısı, Manhattan manzarasına son bir kez baktı. Buhar ve gaz yağına bağımlı bir dünyada büyümüştü. Ama bu hayata veda etmeden önce, elektrikle aydınlanan ve güç bulan bir dünya görmeyi başarmıştı. Parasız, kimsesiz ve çok hastaydı ama gururluydu. Şimdi önünde yükselen bu ışıltılı dünyada kendisinin de payı vardı. . Başarılarına rağmen, sefalet içinde bir başına vefat etmiş ve cesedi ancak üç gün sonra bulunmuşsa da; dünya, elektrikle adeta bir oyuncak gibi oynayan bu sıradışı adamın adını hiç unutmayacaktı. Bu adamın adı Nikola Tesla'ydı.
Sayfa 193 - TİMAŞ
Konuşan bebekleri de Edison'ın icat ettiğini biliyor muydunuz? 1877'de ilk kez hayal edip, 1890'da piyasaya sürdüğü oyuncakların içinde, bebeğin arkasındaki kurma kolunun çevrilmesiyle çalışan mini bir gramofon vardı. Önceden kaydedilmiş, 6 saniyelik çocuk şarkılarını okuyan oyuncak bebekler, 25 dolardan satılıyordu ki, bu, o dönemin Amerika'sında, ortalama bir çalışanın iki haftalık ücretine denkti.
Sayfa 168 - TİMAŞ
Graham Bell
Bu arada, ilginçtir, her ne kadar telefonun mucidi olarak bu kitabın sayfalarına taşısam da, kendisi hiçbir zaman çalışma odasına telefon sokmamıştı. Bununla ilgili gerekçesi ise çarpıcı idi. “Bilimsel faaliyetlerimle uğraşırken dikkatimin dağılmasını istemiyorum."
Sayfa 154 - TİMAŞ
Edison
Amerika, Ohio'da doğan bu sıradışı beyin, yedi yaşındayken ailesi ile Michigan'a taşınmış ama ilginçtir, ilkokul öğretmeninin, “Bu çocuk okuyamayacak kadar aptal!” demesi sonucu okuldan alınmıştı! Oysa aptal falan değildi. Küçükken geçirdiği bir hastalık, algılamasında yavaşlamaya sebep olmuştu. Nitekim öğretmeni gibi düşünenler, yanıldıklarını ileride anlayacaklardı.
Sayfa 156 - TİMAŞ
Reklam
"İnsan mı paraya bağlı, para mı insana bağlı? Bu, insana bağlı... "
Sayfa 23 - Özdemir Asaf
13 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.