Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Popüler Tarih

Tarihi Değiştiren Olaylar

Ali Çimen

Tarihi Değiştiren Olaylar Gönderileri

Tarihi Değiştiren Olaylar kitaplarını, Tarihi Değiştiren Olaylar sözleri ve alıntılarını, Tarihi Değiştiren Olaylar yazarlarını, Tarihi Değiştiren Olaylar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Naziler tarihin en büyük katliamlarına imza attılar. Ve bunu hayatlarıyla ödediler. Peki o halde sivillerin üzerine atom bombası atanlar ne olacak?"
Ölçüsüz saray harcamaları monarşinin kasasını tamtakır bırakmıştı. Acilen kaynak bulunmalıydı ve her başarısız yönetimin ilk aklına gelen şey onların da geldi: Vergi!
Reklam
rönesans temel olarak medeniyetin yaşadığı en çetin kışlardan birinin ardından gelen bahardır
Yaygın bir kanaate göre Amerikan yönetimi, 11 Eylül'ü bir fırsat olarak kullanarak enerji güvenliği politikaları gereği, Ortadoğu ve Orta Asya'ya konuşlandırdığı askeri varlığıyla dünya enerji koridorlarına yerleşti. Başkan Bush'un çevresine yerleşen ve 'yeni muhafazakârlar' olarak bilinen kadronun Irak'ın işgali için bir önceki başkan olan Clinton'a baskı yaptıklarının ortaya çıkması ile bu iddialar haklılık payı kazandı. 11 Eylül sonrası süreç Amerikan ekonomisine de yaradı. Ağırlıklı olarak savaş sanayi üzerinde yükselen ekonomi Afganistan ve Irak savaşları ile kendine geldi, üretim kapasitesi arttı, işsizlik azaldı.
Sayfa 302 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Kopyalama yoluyla üretilen hayvanlarda birçok sağlık sorunu oluyor. Durum öyle gösteriyor ki, kopyalanan genetik malzeme, nasıl oluyorsa, kopyalandığı bünyenin 'kimyasal yaşı ve sabıkasını' hatırlıyor. Tükenen nesilleri kurtarmaya yönelik kopyalamanın hayata geçirilmesinden önce çözülmesi gereken temel mesele bu. Eskimeye dirençli, geçmişi hatırlamayan, 'yaşlanma açısından sıfırlanabilen bir kimyasal hafıza' olmalı.
Sayfa 291 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
14 Şubat 2003'te Roslin Enstitüsü'ndeki bilim adamları dünyanın en ünlü koyunu Dolly'i 'sonlandırmaya' karar verdiler. Dolly, akciğerlerinden rahatsızdı ve uzun süredir acı çekiyordu. Dolly'nin ölümü de doğumu gibi kopyalama konusundaki korkuları yeniden tazeledi. Sadece altı yaşında olan Dolly, öldüğünden nispeten genç idi. Ancak kopyalamayı suçlayacak hiçbir delil yoktu. Dolly'nin genetik maddesi altı yaşındaki bir koyundan geldiğinden Dolly'nin 'gerçek yaşı' hakkında hep sorular soruldu. 1999 yılında Dolly'i 'yaratan' bilim adamlarından bazıları Dolly'nin genetiğini inceledi. Bilim adamları, Dolly'nin hücrelerindeki telomer denilen yapıların, onun yaşındaki bir koyunda olması gerekenden daha kısa olduğunu buldular; yani Dolly'nin DNA'sı, bir şekilde vücudundan daha yaşlıydı. Bilim adamları, Dolly'nin daha da erken ölmüş olabileceğini keşfetti. Her ne kadar Dolly'nin kopya olmasından dolayı erken öldüğüne dair bir kanıt olmasa da, ölümü, kopyalamaya dönük şüpheleri beslemişti.
Sayfa 286 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Kopyalama nedir?
Kopyalamayı kabaca, yetişkin bir canlıdan alınan herhangi bir beden hücresinin DNA'sının kullanılmasıyla, o canlının genetik ikizinin oluşturulması süreci olarak tanımlayabiliriz. Nasıl gerçekleştirildiğine gelince ise; bir canlının yumurta hücresi alınır ve çekirdeği çıkartılır. Ardından yine aynı canlıdan ya da aynı türdeki başka bir canlıdan her hangi bir vücut hücresi alınır ve onun da çekirdeği çıkartılır. İçi boşaltılmış yumurta hücresine vücut hücresinin çekirdeği nakledilir. Naklin başarılı olması durumunda yeni oluşan hücreye hafif bir elektrik şoku verilir ve hücre bölünmeye zorlanır. Embriyo özelliğini kazanan hücre, taşıyıcı annenin rahmine yerleştirilir. Gerçekleşen doğumla da kopyalanmış canlı dünyaya gelir.
Sayfa 285 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Gorbaçov, "Haklı olarak özgürlüğü ve demokrasiyi seçmiştik ama unuttuğumuz bir şey vardı. Halk, sistemin durumunu marketlerden satın alabildiklerine göre değerlendiriyordu…"
Sayfa 279 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Macarlar gibi Polonyalılar da komünist sistemle hesaplaşmaya gidiyordu. Muhalefet hareketi Solidarity (Dayanışma) önderliğinde yapılan grev dalgası, idarenin duvarlarını sarsmaya başlamıştı. Sovyetler'in onayıyla 1981'de Polonya ordusu tarafından bastırılan Solidarity hareketi, özgürlük inancından bir şey kaybetmiş değildi. Hareketin lideri Lech Walesa, "Hepimiz komünist sistemin öldüğünü biliyorduk ama sorun, onu kazasız belasız bir yerlere gömmekti" diyordu.
Sayfa 273 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Mihail Gorbaçov, seleflerine nazaran oldukça genç yaşta Komünist Partisi Genel Sekreterliği'ne getirilmişti. Kendisinden beklenen, başta tarım olmak üzere, Sovyet makinesinin bozulan dişlilerini değiştirmesiydi. Ama o, makineyi değiştirmeyi tercih edecekti.
Sayfa 268 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Çernobil'in faturası ağır oldu. 30 kişi ilk patlamada öldü. 15 bin yardım görevlisi ilerleyen yıllarda öldü. 50 bin yardım görevlisi sakat kaldı. 5 milyon kişi radyasyona maruz kaldı. 52 bin kişi Çernobil ve civarını terk etti.
Sayfa 249 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Çernobil'in etki alanı...
Nükleer serpinti, kazanın ardından güçlü rüzgârlarla Avrupa'ya da yayılmıştı. Bugün bile İngiltere ve İskoçya'da radyasyonlu ot nedeniyle bazı çiftliklere sınırlamalar getirilmiş durumda.
Sayfa 248 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Aradan çok uzun bir zaman geçtikten sonra, kazadan sonra bölgeye yayılan radyasyon öldürücü oranların altına düşmüş durumda ama radyasyon Çernobil ve çevresinde 48 bin yıl kadar daha kalacak! İnsanların bölgede tekrar yaşamaya başlaması için ise bir 300 yıl kadar geçmesi gerekiyor.
Sayfa 247 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Humeyni'nin, "İslam kıyafeti emperyalizme karşı en tesirli silahımızdır" diyerek kadınların çarşaf giymesini zorunlu kılması, rejim muhaliflerine dönük idam furyası ve devrim öncesi Humeyni'yi destekleyen sola dönük baskılar, İran Devrimi'nin haklılığını sorgulatan unsurlar oldu.
Sayfa 242 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Her şeyden önce Ortadoğu'da Amerika'nın en büyük kalelerinden biri olan Pehlevi İran'ı gitmiş, en büyük Amerikan aleyhtarlarından biri olacak Humeyni İran'ı gelmişti. Öyle ki, devrimin bir şekilde Türkiye'deki 12 Eylül 1980 İhtilali'ni tetiklediği yorumları da yapılmıştı. Buna göre Ortadoğu'daki en büyük karakolunu kaybeden Amerika, yaşadığı iç bunalım sonucu Batı liginden hızla uzaklaşan ve Sovyet etkisine karşı korunmasız kalabileceğinden endişe edilen Türkiye'yi de kaybetmeyi göze alamadı ve Amerika'nın da onay verdiği askeri darbe ile Türkiye yine Batı limanlarına demir attı.
Sayfa 239 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
455 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.