Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Tasavvuf Ve Nefis Terbiyesi

Mehmet Ildırar

Tasavvuf Ve Nefis Terbiyesi Gönderileri

Tasavvuf Ve Nefis Terbiyesi kitaplarını, Tasavvuf Ve Nefis Terbiyesi sözleri ve alıntılarını, Tasavvuf Ve Nefis Terbiyesi yazarlarını, Tasavvuf Ve Nefis Terbiyesi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yusuf Peygamber (aleyhisselâm) zindandan çıkarken veda esnasında şöyle dua etti: "Allahım, zindanda olanlara salihlerin kalplerini meylettir. Dostlarının haberlerini onlardan gizleme." Bu dua bereketiyle zindanda olanlar dışarıda ne olursa daha önce duyardı. Bu meselenin tefsirinde müfessirler şöyle anlattılar: "Zindanda olmak, nefsin esaretinde olup, onunla mücadele ve riyazet edenlerin halidir. Kim nefsini ıslah için onun verdiği ezaya ve cefaya katlanır da nefsine cihad yollarını mücahede ve riyazetle açarsa, Allah onun kalbine salihlerin haberini duyurur. Yani kalp Allah'tan, peygamberden, evliyadan, melekten haber alır."
Sayfa 118Kitabı okudu
Gavsülâzam Ebü'l-Hasan eş-Şâzelî Hazretleri (k.s.), "Tabiatlaşan günahlar kalpte nifak tohumları eker, ibadetin lezzeti yerine nefse zulmet yağar. Her bir günah kalpte bir yara açar. O yaralar nifak olur. O zaman ibadetin lezzeti kaçar" buyurmuştur. Ebü'l-Hasan eş-Şâzelî Hazretleri (k.s.) beyanına göre ibadetlerdeki lezzetin kaçmaması için ilaç, pişmanlık ve tövbedir. Günahı ve tabiatlaşan çirkin ahlâkı terketmektir. Tabiatlaşan çirkin ahlâkı teşvik eden de kötü arkadaştır. O arkadaşı terkedemeyen, alışkanlık haline gelmiş işini terkedemez. Kötü arkadaş kötülüğe götürmede, hayırlı arkadaş hayra götürmede vasıta olur.
Sayfa 125Kitabı okudu
Reklam
Müridin müride menfaati, mürşidin müride menfaatine sebep oluyor. Bu ülfet, tasavvufun, şeriatın adabına uyarak yapılan bir muhabbet alışverişidir. Onun için tekkelerde müridlerin, Allah için birbirlerini sevip, birbirlerine saygı ve muhabbet göstermeleri hakikatte mürşidlerine muhabbete vesile olur.
Pişmanlık Nefsin İlacıdır
Bir hadis-i şerifte Peygamber Efendimiz'den [sallallahu aleyhi vesellem] şöyle rivayet edilmiştir: "İnsanların her bir eklemi için her gün bir sadaka gerekir. İki kişi arasında adaletle hükmetmen sadakadır. Bineğine binmek isteyene yardım ederek bindirmen yahut yükünü bineğine yüklemen sadakadır. Güzel söz sadakadır. Namaz için mescide giderken attığın her adım bir sadakadır. Gelip geçenlere eziyet veren şeyleri yoldan gidermen de sadakadır. "
Sayfa 83 - SemerkandKitabı okudu
Nefis ve Akl-ı Selim
Odada bulunan insan, üşüdüğü halde kapıyıi pencereyi açar mı? Kış ortasında üşüdüğü halde uluorta dolaşır mi? Bunu yapmak akıllı bir insanın özelliği mi? Peki, cenneti arzulayan bir insan, aklıyla ve yapmış olduklarıyla bedenin âzalarını kullanarak ellerini, kollarını, kulaklarını, gözlerini vb. şehvete, gazaba ve nefsin arzularına açması da aklıselim olduğunu mu gösterir?
Sayfa 33 - SEMERKANDKitabı okudu
Nefis ve Akl-ı Selim
İmam Gazâlî hazretleri şöyle buyurmuştur: "Kalbi selim olmayan akıl,ya ifrat veya tefrit noktasındadır."
Sayfa 33 - SemerkandKitabı okudu
78 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.