Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tembellik Hakkı

Paul Lafargue

Tembellik Hakkı Gönderileri

Tembellik Hakkı kitaplarını, Tembellik Hakkı sözleri ve alıntılarını, Tembellik Hakkı yazarlarını, Tembellik Hakkı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kapitalist toplumda çalışma her türlü entelektüel yozlaşmanın, organik deformasyonun nedenidir. ... Makine mükemmelleştikçe ve insanın çalışmasını giderek büyüyen bir sürat ve kesinlikle yere serdikçe, işçi, dinlenme süresini aynı ölçüde uzatmak yerine, sanki makineyle rekabet etmek istiyormuş gibi, daha büyük bir coşkuyla çalışıyor. ... İşçi sınıfı, basitleştirici iyi niyetiyle, beyninin yıkanmasına izin verdiğinden; doğuştan gelen taşkınlığıyla, çalışmaya ve perhize körcesine atıldığından, kapitalist sınıf kendini tembelliğe ve zorunlu haz almaya, üretken olmamaya ve aşırı tüketime mahkûm buldu. Fakat, işçinin aşırı çalışması canını acıtıyor, sinirlerini mengene gibi sıkıştırıyor olsa da, burjuva da acıda ondan geri kalmaz. Üretici sınıfın kendini mahkûm ettiği perhiz, burjuvaları, düzensizce imal ettiği ürünlerin aşırı tüketimine kendini adamaya mecbur eder.
Ürettiğimiz tüm mallar, sürümleri kolay olsun ve az ömürlü olsun diye bilerek gelişigüzel yapılıyor.
Reklam
Kendi elleriyle yuvalarını yıktılar; kendi elleriyle karılarının sütünü kestiler; zavallı gebe kadınlar ve çocuk emzirenler fabrikalara, maden ocaklarına gitti, belleri bükülerek, öfkeyle; o adamlar kendi elleriyle çocuklarının hayatını ve gücünü tükettiler.
Eskiçağ Yunan filozofları çalışmayı, özgür insanın alçalmasını hor görüyorlardı.
56 syf.
·
Puan vermedi
“savaşmayı ve sevmeyi sürdür, sürdürmeyi sürdür!”
“Ey tembellik, uzun süren sefilliğimize acı! Ey sanatların ve soylu erdemlerin anası tembellik, insan kaygılarına merhem ol.” Paul Lafergue (Marx’ın damadı) manifesto niteliğindeki kitabı. Kitabın içeriğine girmeden ve metin haricinde benim için önemli ve bir o kadar da güzel olan bir anımla, kitapla tanışma hikâyemden bahsetmek istiyorum.
Tembellik Hakkı
Tembellik HakkıPaul Lafargue · Alakarga Yayınları · 201310,3bin okunma
“Dükkân ismini taşıyan hiçbir şey dürüst bir insana yakışmaz. Tüccarlar yalan söylemeden para kazanamazlar, oysa yalandan daha utanç verici bir şey yoktur! Öyleyse emeklerine alçakça bir şeymiş gibi bakabiliriz. Çünkü para karşılığında emeğini veren kişi, aslında kendini satmış ve köle durumuna düşmüş olur.”
Sayfa 53
Reklam
Çoğu bütün gün oturmaya, kimileri de sürekli acı çekmeye mahkûm olan bu insanların bedenleri ister istemez buzulacaktır ve ruhlarının bundan etkilenmemesi pek zordur.
Sayfa 53
Ey tembellik! Bu bitmek bilmeyen sefilliğimize acı! Ey sanatların ve soylu erdemlerin anası tembellik, insanlığın sıkıntılarına merhem ol!
Sayfa 49
İşçi sınıfı, onu ele geçiren ve doğasını yozlaştıran kusuru söküp attıktan sonra o korkunç gücüyle ayaklanırsa; ve bunu kapitalist bir sömürü olan İnsan Hakları’nı, yoksulluk hakkı olan Çalışma Hakkı’nı istemek için değil, mesaiye günde üç saatle sınırlayan çelik gibi bir yasa koymak için yaparsa işte o zaman dünya, bu yaşlı dünya sevinçten titreye titreye, içinde yeni bir evrenin zıpladığını duyacaktır…
Sayfa 48
İnsanın doğasını yozlaştıran ahlâkçılardan, yobazlardan, ikiyüzlülerden, sahte dindarlardan ve “dünyayı dolandırmak için kılık değiştirmiş başka çeşit insanlardan” uzun ve sertçe intikam alınacaktır. Çünkü sıradan halka yalnızca derin düşünce ve sadakate daldıklarını, insanlığın küçük kırılganlıklarını gerçekten desteklemek için oruç tuttuklarını ve nefislerine eziyet ettiklerini söylüyorlar: Ama tam tersine suyunu çıkarıyorlar. Nasıl olduğunu Tanrı bilir!
Sayfa 45
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.