Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tevbenin İlk Adımı

Haris El Muhasibi

Tevbenin İlk Adımı Gönderileri

Tevbenin İlk Adımı kitaplarını, Tevbenin İlk Adımı sözleri ve alıntılarını, Tevbenin İlk Adımı yazarlarını, Tevbenin İlk Adımı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kadınlar konusunda çok dikkatli ol, sakın fitneye düşme, yoksa helak olursun! Genç delikanlılardan uzak dur, onlara yakınlaşma, onları kendinden uzaklaştır!
TavsiyelerKitabı okudu
İstikamet üzere olmaya yardımcı olacak hususlar
Allah sana merhametiyle muamele etsin, şunu bil ki, yediğin şeyi haramlardan arındırmadıkça, uzuvlarını ve kalbini afetlerden kurtarmadıkça hiçbir amelin saf olmaz. •Geceyi ibadetle geçirme konusunda sana en çok yardımcı olacakşey, yeme-içmeyi azaltmaktır. •Şehvetleri terk etme ve onların kalpteki izlerini yok etme konusunda sana en çok yardımcı olacak şey, Allah’ın günahkârlar için hazırladığı ve uyarıda bulunduğu cezayı sürekli olarak tefekkür etmektir. •Susma konusunda sana en çok yardımcı olacak şey, insanların kendilerini kaptırdıkları şeylere dalmaktan uzak durmak, uzlete çekilmektir. •Tefekkür konusunda sana en çok yardımcı olacak şey, halvet (yalnızlık)tir. •Eğer halim olmak istersen Allah’ı zikret. •Fakîh olmak istersen bildiklerinle amel et. •Zahid olmak istersen Allah’ın senin için seçtiği şeyleri benimse,yarın için bir şey biriktirme. Kimsenin bilip tanımadığı, adı sanı bilinmeyen biri olmayı dile. •Âlim olmak istersen kendini Kur’an ahlakına ada. Kur’an’dan yüz çevirirsen şifadan yüz çevirmiş olursun. Kur’an’a sarılırsan cennet bahçelerinde konaklarsın.
Reklam
Allah sana merhametiyle muamele etsin, şunu bil ki, Allah’ın hoş görmediği bütün her şeyi terk edip O’nun sevdiği şeylere yönelmedikçe, kalbinden bütün dünya sevgisini söküp atmadıkça temizlik makamına ulaşmaz, edepten nasiplenemez ve kalbini arıtıp saf hale getiremezsin. Dünya kaygıları güttüğün, dünyalık işler için hüzünlendiğin sürece ibadetlerin tadına varamazsın. Bu tür şeyler kalbinden çıktıkça, onların yerini ahiret alametleri alır. Kalbinin her bir noktası temizlendikçe oraya bir ahiret nişanesi yerleşir. Oradan çıkan her bir dünyalık kaygının yerine ilahî hidayetin, basiretin ve marifetin bir bölümü geçer. Bu şekilde nefsinin kötülüklerini didik didik araştırıp onlardan kurtulmaya çalışmalısın. Bir kötü ahlak emaresi tespit ettiğinde onu temizleyip güzel ahlakı yerine geçirmelisin. Böylece temizlik ve Allah’a sığınma makamına ulaşırsın.
Bil ki hikmete varan yol susmaktır. Sustuğun takdirde kalbine hâkim olursun. Suskunluğun tefekkür şeklinde, nazarın ibret şeklinde, kelamın zikir şeklinde olmalıdır.
‘Senin gibi kalp olmaz olsun! Ne kadar da katısın! Gece gündüz geçti; ama sen hâlâ ilahî azameti hatırlamadın, nisyan üzeresin! Allah’ım! Bu katı kalp bende iken ben nasıl sana yakınlaşacağım!’
“Şunu aklından çıkarmamalısın: Lütfu ile seni amele sevk eden, sen bunu elde etmeyi hak etmek için hiçbir şey yapmadığın halde, sırf rahmetiyle seni seçip hidayet eden bizzat Allah’tır. Yaptığın amellerin aslında Allah’ın sana bir nimeti olduğunu anlarsan o zaman bu nimeti bahşedene şükretmenin gerekliliğini de anlarsın."
Reklam
“Delikanlı, bütün bu halleri içinde barındıracak olan bir hal vardır ki, o da murakabe halidir. Bu sebeple; Allah’ın her daim seni izlediğini, hareketine, sükûnunda, oturup kalkmanda, gitmende ve gelmende hep seni gördüğünü bil ve bu bilgiyi nefsine ve kalbine iyice yerleştir. Zira sen her halinde Allah’ın gözetimindesin, nerde olursan ol, O’nun hükmü ve kabzası içindesin. Allah’ın nazarı senin kalbine kadar işlemektedir, O senin gizlini de alenini de bilir."
Dedim ki: "Allah sana merhamet etsin, riyanın sebebi nedir?" Dedi ki: "Dünya sevgisidir." Dedim ki: "Nasıl yani? Biraz delilli olarak açıklar mısın?" Dedi ki: "İnsan dünyayı sevdiğinde orada kalmak ister, bu durumda da herkes tarafından beğenilmeyi, adil ve güvenilir bulunmayı, şanının şöhretinin yayılmasını, övgüyle anılmasını, halk arasında görüşlerinin makbul olmasını ister ve böylece oradan elde edeceklerini artırmayı arzu eder." Dedim ki: "Riyanın anlamı nedir?" Dedi ki: "Güzel davranışlarından dolayı insanların kendisini takdir edip övmelerini istemektir." Dedim ki: "Riyakâr insanın belirtisi nedir?" Dedi ki: "Üç belirtisi vardır: Toplum içinde ibadetlere düşkün ve gayretli olmak, yalnız başına iken amelde tembellik etmek, her yaptığının takdir edilip övülmesini istemek."
Ağacın kökleri topraktan dışarı çıkarsa suyu iyi alamaz ve dalları da güzel beslenemez, yaprakları kurur, meyve vermez olur, faydası ve değeri kaybolur. Ama kökleri toprakta gizli olur ve görünmezse suyu iyi alır, damarları büyür, yaprakları yeşerir, meyvesi bollaşır, sahibi de o meyveyi toplar. Böylece ağacın kadri kıymeti artar. İşte delikanlı, salih amel de tıpkı bunun gibidir. Onun da kalpte gizli ve insanlardan saklı kökleri vardır. Bunlar özünde tertemiz amellerdir. Yapana da çok sevap kazandırırlar. Fakat kalpteki bu inancın veya bu amellerin bir kısmı insanlara görünecek olsa insanların bakışlarından korunamaz ve övülme tutkusu hastalığına yakalanır. Allah için amel eden kimse kendini ne kadar insanların bakışlarından gizlerse sadakat ve ihlâs derecesi o kadar artar, sevabı çoğalır. Nitekim Hz. Peygamber şöyle buyurmuştur: 'Gizli yapılan amel, aleni yapılan amelden yetmiş kat daha fazla sevap kazandırır
“İlmin ilk babı susmaktır, ikincisi dinlemek, üçüncüsü uygulamak, dördüncüsü ise yaymaktır.”
120 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.