Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tıbbın Öyküsü

Cumhur Ertekin

Tıbbın Öyküsü Gönderileri

Tıbbın Öyküsü kitaplarını, Tıbbın Öyküsü sözleri ve alıntılarını, Tıbbın Öyküsü yazarlarını, Tıbbın Öyküsü yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Her yerde bilginlere ihtiyaç vardır bu nasıl kafa
18. yüzyıl kimyasına dev buluşlar kazandıran Lavoisier, Paris'te vergi toplama görevinde bulunurken, diğer meslektaşlarıyla birlikte Fransız burjuva devriminin gazabına uğramış ve giyotinle kafası kesilmiştir. Materyalist felsefeye bilimin en önemli silahlarından birini veren bu büyük bilgin, yine materyalist bir devrim partisi tarafından "Cumhuriyetin bilginlere gereksinimi yoktur" kararıyla idam edilmiştir. Bu olay da bilimin yalnızca dinle değil, din dışı siyasal tutuculukla da karşı karşıya kaldığını gösteren örneklerden biridir.
Lavoisier kafası baştan başa bilimsel metodolojiyle dolu bir bilgindi. Çok ilginçtir, yine bir bilim insanı olan bir meslektaşına, giyotinle kafası kesildikten sonra gözlerini iki kere kırpacağını söyleyerek buna dikkat etmesini söyler. Böylece beynin, boyun damarlarının kesilmesinden sonra daha ne kadar yaşayabileceğini merak etmektedir. Bu da onun bilimsel merakının, kendi yaşamından bile daha ön düzeye geçmiş olduğunu göstermektedir.
Reklam
Matematikçi Joseph Langrange, Lavoisier'nin ölümü üzerine üzüntüsünü "Kafasının koparılması için bütün gereken yalnızca bir saniyeydi. Onunki gibi bir kafanın bir daha gelmesi için belki yüzyıl bile yetmeyecek," sözleriyle dile getirmiştir.
Akıl hastalarının kahramanı
Hümanizm, sosyal ve düşünsel gelişimlerin somut bir sonucu olarak, Fransa'da Philipe Pinel, 1794 yılında akıl hastalarının zincirlerini kırmaya ve onları özgür bırakmaya başlamıştır. Pinel'ın bu girişimi bedelsiz kalmamıştır, evine saldırı ve kendisine karşı linç girişimleri olmuştur. Hatta Pinel'in serbest bıraktığı akıl hastaları, onun evini korumayı üstlenmişlerdir. Ne olursa olsun Pinel'in açtığı yol, psikiyatrinin gelişmesinde önemli olmuştur. Böylece Pinel tıpta bir efsane haline gelmiştir. Aslında Pinel'e gelmeden önce ve hatta onun zamanında akıl hastalığına, insanın içine şeytanın girmesi şeklinde bakılmaktadır. Ancak Fransa'da 1768 tarihinde, Paris Parlamentosu delileri hasta olarak kabul etme kararı almış, Bicetre Akıl Hastanesi Hekimi Pinel sayesinde, 1792'de deliler hapis muamelesi görmekten kurtulmuşlardır.
Peki ya siz ötenazi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Hekimin görevinin hastanın acısına son vererek onu tedavi edip iyileştirmekle sınırlı olmadığını, bunun başarılamadığı durumlarda hastaya rahat ve kolay bir ölüm sağlamayı da içerdiğini savunmuştur.
Aydınlanma dönemini başlatan, İngiliz hekim ve filozof John Locke'tur (1632-1704). Dinin özel hayat çerçevesi içinde tutulması gerektiğini, yaşam, özgürlük ve özel mülkiyetin, bireylerin doğal hakkı olduğunu, devletin tanrısal bir kurum değil, yararlı bir araç olduğunu dile getirmiştir.
Reklam
Avrupalılar tarafından yazılan tıp tarihleri, küçük kan dolaşımının ilk olarak 16. yüzyılda Michael Servetus tarafından bulunduğunu söylerse de yapılan araştırmalar, bunu bulanın büyük din ve tıp âlimi İbn Nefis olduğunu ortaya koymuştur.
İlkel Komunal Toplum
Trepanasyonun, büyücü-hekimler, rahipler, berber cerrahlar veya bu iş için uzmanlaşmış kişiler tarafından yapıldığı tahmin edilebilir. En çok sol parietal kemiğe uygulanmıştır. Trepanas- yon için, eski çağlarda çekici, kaldırıcı, kesici ve delici işlevler gören, ucu yassılaştırılmış çiviler, kırık şişe parçaları, köpekbali- ğı dişi, sivri kemik parçaları, sert hayvan kabukları kullanılmış- tır. Daha sonra geliştirilmiş madeni aletler kullanılmıştır. Kafa delikleri yuvarlak veya dört köşe şeklindedir. Trepanasyonun yapılış nedenleri farklı kültürlere göre değişmiştir. En sık rastlanan neden kafatasına açılan delikten kötü ruhların çıkarılması ve böylece beden veya ruh hastalığının tedavi edilmesidir. Ancak akla yakın gelebilecek tıbbi nedenlerle de trepanasyon yapılmıştır. Epilepsi ve migren tedavisinde başvu- rulmuştur. Ünlü hekim Hippokrates'in kafa yaralanması (kafa travması?) durumunda trepanasyon önerdiğine dair bilgiler vardır. Baş ağrısı olanlarda genellikle kafaya yerleşmiş kurtçukların serbest kalması için yapıldığı tahminler arasındadır. Ölümden sonra yapılan trepanasyonun ise en önemli amaçlarından biri kötü ruhların bedenden temizlemesidir
Kötü insanlara trepenasyon yapabilirmiyim lütfen En azından beyinlerine zarar gelmeden yediği darbe sonucu çok fazla şeye çalışamasın. Güzel fikir bence.Kitabı okuyor
İnsan tümüyle suçlu değildir, çünkü tarihi o başlatmadı ama tümüyle suçsuz da değildir, çünkü tarihi o sürdürdü. -Albert Camus
109 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.