Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tıbbın Öyküsü

Cumhur Ertekin

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Peki ya siz ötenazi hakkında ne düşünüyorsunuz?
Hekimin görevinin hastanın acısına son vererek onu tedavi edip iyileştirmekle sınırlı olmadığını, bunun başarılamadığı durumlarda hastaya rahat ve kolay bir ölüm sağlamayı da içerdiğini savunmuştur.
“Enlemesine kısa bir yaşamı, uzunlamasına dar bir yaşama tercih ederim.” İbn SÎNÂ
Sayfa 119Kitabı okudu
Reklam
Önce gideceğin yolu öğren, sonra öğretmeye bak.
Her yerde bilginlere ihtiyaç vardır bu nasıl kafa
18. yüzyıl kimyasına dev buluşlar kazandıran Lavoisier, Paris'te vergi toplama görevinde bulunurken, diğer meslektaşlarıyla birlikte Fransız burjuva devriminin gazabına uğramış ve giyotinle kafası kesilmiştir. Materyalist felsefeye bilimin en önemli silahlarından birini veren bu büyük bilgin, yine materyalist bir devrim partisi tarafından "Cumhuriyetin bilginlere gereksinimi yoktur" kararıyla idam edilmiştir. Bu olay da bilimin yalnızca dinle değil, din dışı siyasal tutuculukla da karşı karşıya kaldığını gösteren örneklerden biridir.
Avrupalılar tarafından yazılan tıp tarihleri, küçük kan dolaşımının ilk olarak 16. yüzyılda Michael Servetus tarafından bulunduğunu söylerse de yapılan araştırmalar, bunu bulanın büyük din ve tıp âlimi İbn Nefis olduğunu ortaya koymuştur.
İnsan zaten yapısı itibarıyla bilinmeyenden daima korkmuştur.
Reklam
Matematikçi Joseph Langrange, Lavoisier'nin ölümü üzerine üzüntüsünü "Kafasının koparılması için bütün gereken yalnızca bir saniyeydi. Onunki gibi bir kafanın bir daha gelmesi için belki yüzyıl bile yetmeyecek," sözleriyle dile getirmiştir.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.