Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sosyal Şizofreniden Toplumsal Empatiye

Toplum Psikolojisi

Nevzat Tarhan

Toplum Psikolojisi Sözleri ve Alıntıları

Toplum Psikolojisi sözleri ve alıntılarını, Toplum Psikolojisi kitap alıntılarını, Toplum Psikolojisi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Alçak gönüllü olmak, kendini değersiz görmek değil, eşit görmektir. Kişinin kendisinin ve karşısındakinin hem artılarının hem de eksilerinin olduğunun farkına varması empatiyi başardığını gösterir.”
Sayfa 151Kitabı okudu
“Aşırı kültürel tutuculuk kendi kültürünü yok eder. Tutuculuk nedeniyle kendini geliştirememe ve tarihte yük olma eğilimleri ortaya çıkmıştır. Kendi kültürünü korumak için topyekun küreselleşmeye karşı çıkmak, kendi kültürel kollarına aşırı sarılmada küreselleşmenin oyununa gelmektir. Küreselleşme artıları ve eksileri olan, teknoloji ve iletişim çağının getirdiği, dünyanın elektronik bir köy haline gelmesinin sonucu ortaya çıkmış bir kavramdır. Teknolojinin kullanımına karşı çıkarak kültürü korumak mümkün değildir.”
Reklam
Şiddeti yöntem olarak seçen kişilerin iç dünyasına bakıldığında, öfke ve nefret dolu bir ruh hali içinde oldukları görülür yahut tam tersi, ümit duygusu zayıftır. Acizliğin verdiği bir şiddet ve öfke ortaya çıkar. Bu kişiler sorun çözme ve iletişim stili olarak da şiddeti kullanırlar. Aciz, ümitsiz, aşağılanmış kimseler de şiddet yöntemine başvurur.
Sayfa 146 - Timaş Y.Kitabı okudu
İdeal insan kendini kusursuz bilen insan değil, kusurlarıyla birlikte kendini kabul edebilen insandır. Hümanizm insanın hatasız, kusursuz, iyi olduğunu, hiçbir kötünün insana ait olmadığını savundu. İnsandaki kötücül duyguları yok saydı. Kişinin aklına kötü bir düşünce geldiği zaman kendine yakıştıramadığı için "bu düşünce bana ait değil" diyerek ruh sağlığını bozdu. Bir bakıma kendini Tanrı yerine koydu, kendini kutsallaştırdı. Modern yaşamda bu tarz bir tanımlama insanın mutluluğuna zarar verdi.
Sayfa 68 - Timaş Y.Kitabı okudu
"Ülke iyi yönetilmiyor" safsatası da bu tabulardan
Fanatizm, insanın bir fikre, inanca, değere, ideolojiye, kişiye, gruba, futbol takımına heyecanlı, ölçüsüz ve katı bir şekilde bağlanması anlamına gelir. Fan kelimesi, aşırı hayranlığın, aşırı taklidin ve bağlanmanın manasını taşır. Fanatizmde akıldan çok tabular ve kalıp düşünceler vardır.
Sayfa 103 - Timaş Y.Kitabı okudu
Reklam
Adalet sadece mahkeme duvarlarında yazılı bir kavram değildir.
Sayfa 105 - Timaş Y.Kitabı okudu
Şizofren bir hasta güneşin kendisi için doğduğunu, yağmurun o üzüldüğü için yağdığını düşünür. Sekonder narsizm de denilen bu hastalıkta otistik bir yaşam vardır. Hasta kendine özel bir dünya oluşturur ve o dünya içerisinde mutlu bir şekilde, dünyadan kopuk otistik bir yaşam sürdürür. Şizofrenler mutlu olacak diye bir şart yoktur. Paranoid şizofrenler kötülük göreceği korkusu içindedirler. Tehdit algılamaları çok gelişmiştir.
Kendini değerli/kutsal başkasını hep ötekileştirme dini hümanizm
Hümanizm insanı kutsallaştırıp, öz eleştiri yapamayan bir insan ortaya çıkardı. Duygusal beyin çalışmaları insanda kötücül eğilimlerin olduğunu gösterdi. Evrende kötülük ve şerler vardır. Hümanizm, kötülüğü insanın dışında tuttuğu için şer problemini çözemedi. Bu durum da insanın dost ve düşman tanımlamasını değiştirmiştir. Menfaatine uyan şeyleri dostu, uymayanları düşmanı; hoşuna giden şeyleri dostu, gitmeyenleri düşmanı olarak tanımladı. Modernizm bunu toplumda kültürel bir kimlik olarak gerçekleştirdi.
Sayfa 69 - Timaş Y.Kitabı okudu
Dogmatizm bilimsel kuşkuculuğa aykırıdır. Mesela bir objeye bardak deniyorsa, onun bardak olmadığı ispat edilmedikçe o obje bardaktır. Ama bir kimse bardak olmadığını ispat edebilirse, olmadığını söyleyebiliriz. Bir odada toplu iğne var demek için çıkarıp göstermek yeterlidir. Fakat yok diyebilmek için her taraf köşe bucak araştırılıp ondan sonra
Sayfa 73 - Timaş Y.Kitabı okudu
718 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.