Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Toplumbilim

Özer Ozankaya

Toplumbilim Gönderileri

Toplumbilim kitaplarını, Toplumbilim sözleri ve alıntılarını, Toplumbilim yazarlarını, Toplumbilim yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
M. Kemal Atatürk:
" Ne yazık gerçek durum şudur ki yeryüzündeki üç milyonu aşkın müslüman yığınları şunun ya da bunun tutsaklık ve aşağılayıcılık zincirleri altındadır. Aldıkları manevi eğitim ve ahlak onlara bu tutsaklık zincirini kırabilecek insanlık niteliğini vermemiştir ; veremiyor. Çünkü eğitimlerinin hedefi ulusal değildir."
Mustafa Kemal Atatürk:
"... en önemli, en temel nokta eğitim sorunudur. Eğitimdir ki bir ulusu ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir toplum durumunda yaşatır; ya da bir ulusu tutsaklık ve düşkünlüğe bırakır."
Reklam
Yüksek Öğretimin Sorunları
Üniversitelerin iç örgütlenişi ve öğrenci eşgüdümlü ve işlevsel olacak biçimde değildir : bu nedenle örneğin siyasal, kişisel vb. nedenlerle "güçlü" olan bölümler "gelişmiş" ve genişlemiştir.
Evlenecek olan serf kadının ilk gecesi ( yani bekareti) derebeyinindi. Ya ilk geceyi beyle geçirirdi gelin, ya da evlenecek erkek serf bey'e ilk gece hakkının karşılığında bir ödemede bulunur ve karısının bekaretini kurtarırdı.
Fakirin derdi çok olur
Akıl veya ruh hastalıkları da düşük gelirli sınıflarda yüksek gelirli sınıflara oranla daha çok görülmektedir.
552 syf.
·
Puan vermedi
Sosyal Araştırma
Özer Ozankaya, Türk sosyal bilimcileri arasında kendi başına bir ekol. Bir hocamın tavsiyesini dikkate alarak İlter Turan'ın siyasal sistem siyasal davranış çalışmasını da okumuştum. Eski dönem araştırmalarının benim nezdimde en kesif olumluluğu, dil sade anlaşılır, bilgi dağıtılmadan net olarak veriliyor. Yorumlamış olduğum eser temel okuma amacında etkili bir kaynaktır. Kıymetli Cumhuriyet aydınlarımızdan olan Sayın Ozankaya'nın 1976 TDK ödüllü bu eseri gibi yine en önemli çalışamaları arasında da 'Köyde Toplumsal Yapı ve Siyasal Kültür' adlı çalışması örnek olarak sunulabilir. Böyle değerli aydınlarımız umarım hep var olurlar. İyi okumalar dilerim.
Toplumbilim
ToplumbilimÖzer Ozankaya · Cem Yayınevi · 199924 okunma
Reklam
1.4. OLGUNUN BELİRLENİP SINIRLANDIRILMASI İLKESİ:
İncelenen konuyu (olayı) başka olaylardan ayırteden özelliklerin belirtilmesine de gerek vardır. Bu gerçi araştırmanın sonunda tam olarak yapılabilirse de; a) bir tek araştırma bütün toplumsal gerçeği aydınlatamayacağından, konunun toplum bütünü içindeki yerini belirtmek, etkileşimlerini ve bundaki önem sırasını göstermek ve zaman boyutu içinde ele almak kaydıyla, kendini sınırlamalıdır; b) toplumbilimler alanında, günlük konuşmada konuşmada kullanılan deyimlerle bilimin teknik terimleri arasında karışıklık olasılığı yüksek olduğundan, araştırmanın başından başlayarak neyin incelenmekte olduğu iyice belirtilebilmek için o olayı başka olaylardan ayırdedici olan özelliklerini olanak ölçüsünde saptamak gerekli olmaktadır.
41 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.