Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Toprağın Altındaki Geçmiş Arkeoloji

Anonim

Toprağın Altındaki Geçmiş Arkeoloji Gönderileri

Toprağın Altındaki Geçmiş Arkeoloji kitaplarını, Toprağın Altındaki Geçmiş Arkeoloji sözleri ve alıntılarını, Toprağın Altındaki Geçmiş Arkeoloji yazarlarını, Toprağın Altındaki Geçmiş Arkeoloji yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tarihlendirme yöntemleri içinde C-14, thermoluminescence, Elektron Spin Rezonans (ESR), elektromanyetik tarihlendirme, oksidiyen hidrasyonu, fizyon izleri sayımı gibi yöntemler uygulanmaya başlandı. Kaynak analizleri içinde metal, çanak çömlek ve kil analizlerine ağırlık verildi. Amaç bu konularda hem yeni yöntemler geliştirmek hem de diğer kazılar için yeter derecede genç uzmanlar yetiştirmekti.
Babil kralı Nabonid’e ait, iki tuğla ve bir silindir parçası bulunmuştur. Mezopotamya’daki Ay kültünün temsilcisi ve simgesi olan Tanrı Sin’in tapınağına atıf yapan yazılı kayıtlar, adak kitabeleridir. Sippar, Babil ve Ur şehrinden örnekleri bilinen kitabelerle aynı yazı stilinde ve üslubundadır.
Reklam
Televizyon haberlerinde, üreme mevsimleri gelen balıkların tutulması, kuşların avlanması yasaklandığını duyarız. Aynı yayın organlarında, çevre koruma ve giderek tarihi yapıların muhafazası ile ilgili bir yasak haberine dair tek tümce dahi duyamazsınız.
Bergama’da o eşsiz kral mezarlarının çevresini apartmanlarla donatabiliyoruz; koca ovada başka yer yokmuşçasına, Asklepion’un içine tesis yapıp bunu becermekle de övünebiliyoruz. Kimse görmesin diye, Didim kıyılarında, yol makinesi denilen canavarlar ile kalıntıları süpürüp tatil sitelerine olanaklar yaratabiliyoruz.
Sanki yeni yaratılan yabancı bir toprağa yeniden yerleşiyor gibiyiz.
Hızla çekirge sürüsü ya da yerden biten mantarlar gibi artan beton yapılaşma seli, önüne gelen her şeyi kaplamış, ne tarihi eser, ne bahçe, ne anıt, ne kıyı, ne yeşil alan, ne de nefes alınacak bir karış yer bırakmıştır. Kent bu haliyle adeta büyümek için büyüyen bir kanser hücresinin tüm özelliklerini göstermektedir.
Reklam
127 syf.
·
Puan vermedi
Mayıs 1987’de Gösteri dergisi’nde ayın dosyası bölümünde yer alan 20 yazıdan oluşan kitapta arkeolog, genel müdür, öğretim üyesi, mali şube müdürü, genel sekreter, müdür, bölüm başkanı, öğretim görevlisi ve sanat tarihçisi pek çok kişinin arkeoloji üzerine yazdığı yazılar yer almaktadır. Geçtiğimiz yıl kurtarma kazıları dahil 117 kazı yapıldığı,
Toprağın Altındaki Geçmiş Arkeoloji
Toprağın Altındaki Geçmiş ArkeolojiAnonim · Arkeoloji Sanat Yayınları · 20065 okunma
Bugünün en önemli sorunu sanırım insan ve doğa tahribatı ve hatta eski eser yağmacılığı değildir. Esas sorun, altyapısını tamamlamak üzere atağa kalkmış Türkiye'nin, bu büyük bayındırlık savaşında, eski eserler konusunda verdiği ve vereceği kayıplardır. Eski eser kaçakçılığı yoluyla elden çıkan eserlerin yüzlerce, hatta abartmadan söylemeliyim, binlerce kat fazlası bugün yol, liman, fabrika, sulama, hidroelektrik tesisleri, turizm yatırımları, tarla düzenleme, makineli tarımlar, kentleşme ve yaşamını düzenleme gibi yüzlerce faaliyet içinde ülkemiz envanterinden çıkmaktadır. Bu olağanüstü boyutlardaki kültür erozyonu ve tarihsel eserlerin ortadan kalkmasını önlemek için sadece halkın eğitilmesi yeterli değildir. Yapılması gereken şeylerin başında, kalkınma savaşına gönül vermiş teknik, bürokrat ve politik kadrolara eski eser sevgisi hatta tutkusu verebilmektir.
Sayfa 46
Dünya bir tek yapıyı kurtarmak için neler yaparken, Hasankeyf gibi bir kenti cömertcesine baraj sularına terk edebiliyoruz.
Sayfa 44
18 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.