Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Toprağın Altındaki Geçmiş Arkeoloji

Anonim

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) içinde Dicle Nehri'nin bütün kolları üzerinden baraj yapımları planlanmış ve bunlardan ikisi bitmek üzeredir. Ilısu Barajı bölgenin en ilginç yerleşimi Hasankeyf'i hemen hemen tümüyle sular altında bırakacaktır. Hasankeyf binlerce yıllık geçmişinin yanı sıra bugün de ayaktaki anıtlar açısından önemli bir Türk-İslam şehridir.
Sayfa 13
Tarihlendirme yöntemleri içinde C-14, thermoluminescence, Elektron Spin Rezonans (ESR), elektromanyetik tarihlendirme, oksidiyen hidrasyonu, fizyon izleri sayımı gibi yöntemler uygulanmaya başlandı. Kaynak analizleri içinde metal, çanak çömlek ve kil analizlerine ağırlık verildi. Amaç bu konularda hem yeni yöntemler geliştirmek hem de diğer kazılar için yeter derecede genç uzmanlar yetiştirmekti.
Reklam
Televizyon haberlerinde, üreme mevsimleri gelen balıkların tutulması, kuşların avlanması yasaklandığını duyarız. Aynı yayın organlarında, çevre koruma ve giderek tarihi yapıların muhafazası ile ilgili bir yasak haberine dair tek tümce dahi duyamazsınız.
Hızla çekirge sürüsü ya da yerden biten mantarlar gibi artan beton yapılaşma seli, önüne gelen her şeyi kaplamış, ne tarihi eser, ne bahçe, ne anıt, ne kıyı, ne yeşil alan, ne de nefes alınacak bir karış yer bırakmıştır. Kent bu haliyle adeta büyümek için büyüyen bir kanser hücresinin tüm özelliklerini göstermektedir.
Sanki yeni yaratılan yabancı bir toprağa yeniden yerleşiyor gibiyiz.
1987 yılında 48 yerde Türk bilim kurumları tarafından, 27 yerde de yabancı bilim kurumları tarafından arkeolojik kazı yapılması planlanmış bulunmaktadır. Ayıca 28 Türk, 10 yabancı bilim adamı tarafından da arkeolojik yüzey araştırması yapılacaktır. Bu çalışmaların yanında 20 yerde müzelerimiz tarafından kurtarma kazısı yapılması programa alınmış bulunmaktadır.
Sayfa 15
Reklam
Babil kralı Nabonid’e ait, iki tuğla ve bir silindir parçası bulunmuştur. Mezopotamya’daki Ay kültünün temsilcisi ve simgesi olan Tanrı Sin’in tapınağına atıf yapan yazılı kayıtlar, adak kitabeleridir. Sippar, Babil ve Ur şehrinden örnekleri bilinen kitabelerle aynı yazı stilinde ve üslubundadır.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.